UPDATE ora 20.55: „Prăbușirea unei porțiuni din strada 23 August din localitatea Slanic, judeţul Prahova este probabil efectul acțiunii apei care circulă prin subsol pe dedesubtul stratului de asfalt și spală agregatul care îl susține”, a anunțat Prefectura Prahova, care a citat concluziile experților din Raportul preliminar.
Instituția a adăugat că apa poate proveni din surse diferite, cauze naturale sau rezultatul acțiunilor omului asupra mediului înconjurător:
- apa provenită din precipitații, din acviferele de adâncime mică sau din scurgerile de pe versanți
- apa care circulă pe văile formate de circulația apei pe acoperișul masivului de sare
- apa provenită din diferite surse antropice, precum avarierea conductelor orășenești de apă sau canalizare.
Autoritățile au mai precizat că surparea de teren „nu este datorată unei activități seismice” și „nu pare a fi cauzată de fenomene de mare adâncime legate de prezența masivului de sare”.
***
Știrea inițială: Raportul preliminar întocmit după 5 zile arată că infiltrațiile de apă din sol sunt cauza pentru care s-a surpat strada 23 August din oraşul prahovean Slănic, au precizat marți, 30 aprilie, surse oficiale pentru Libertatea.
„În momentul de față, ne confruntăm cu fenomene de tasare care afectează și blocurile. Nu știm cât vor avansa, nu știm dacă erau înaintea surpării sau au apărut pe parcurs, dar blocurile evacuate nu pot fi repopulate în momentul de față”, a spus prefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, la finalul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Peste 40 de oameni au fost evacuați din apartamentele blocurilor situate în apropierea zonei afectate.
O parte a străzii 23 August din orașul Slănic, județul Prahova, s-a surpat joi dimineață, 25 aprilie, iar o cameră video de supraveghere a surprins momentul.
Imagini cu strada surpată, filmate în ziua incidentului:
Vineri, terenul în zona afectată de surpare s-a tasat cu încă 20 de centimetri, dar în weekend tasarea a stagnat.
Situația, speculată electoral înaintea alegerilor locale
Surparea terenului a fost speculată la cel mai înalt nivel în politica prahoveană, fiind motiv de dispută între PSD Prahova şi PNL Prahova, cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor locale. Politicienii s-au acuzat reciproc, folosind cuvinte precum„ incompetenţă”, „lipsă de decenţă”, „rea voinţă”, neimplicare”, „goană după bani şi voturi”, a relatat news.ro.
Principalele personaje sunt candidaţii celor două partide la șefia Consiliului Judeţean Prahova: Iulian Dumitrescu (PNL), acuzat de corupţie şi suspendat din funcţie, şi Virgiliu Nanu (PSD), fost prefect, acuzat că ştia de situaţia de la Slănic şi nu a făcut nimic pentru localnici.
PSD Prahova a susținut că „gruparea mafiotă a lui Iulian Dumitrescu” este „direct responsabilă pentru tragedia de la Slănic”. Liberalul a transmis că acuzațiile sunt „absurde” și că „PSD încearcă să împiedice finalizarea alimentării cu gaze a localităților de pe Valea Slănicului”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro