MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Cazanciuc (PSD) despre respingerea revocării lui Kovesi: Preşedintele României are mai degrabă un rol formal, şi nu decizional, va răspunde în fața electoratului

Distribuie

Președintele comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc (PSD), despre respingerea revocării lui Kovesi. Acesta a declarat, marți, că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA este o decizie politică, menţionând că ministrul Justiţiei a argumentat "destul de bine" solicitarea de revocare şi că "spiritul legii desluşit de CCR" arată că şeful statului are în prezent mai degrabă un rol formal, decât un rol decizional și că Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor de această decizie.

Președintele comisiei juridice din Senat a afirmat că oricare dintre instituţiile prevăzute în Constituţie ar putea face sesizarea la Curtea Constituţională privind existenţa unui conflict de natură constituţională, însă Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, cu „cel mai potrivit om să evalueze şi litera, şi spiritul legii”.

„Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor de această decizie. Este o decizie politică asumată de preşedintele României pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul Justiţiei a argumentat destul de bine această solicitare”, a afirmat Cazanciuc.

Potrivit lui Cazanciuc, textul de lege prevede că preşedintele României este la sfârşitul procedurii, dar spiritul legii arată că şeful statului are mai degrabă un rol formal, nu decizional.

„Lucrurile sunt destul de clare, textul legal în vigoare are la sfârşitul procedurii preşedintele României, dar spiritul textului, aşa cum a fost desluşit de CCR, arată că preşedintele României are mai degrabă un rol formal, şi nu decizional. Deocamdată să vedem cine va ataca la CCR această speţă, dacă o să o facă Executivul sau altcineva, dar lucrurile sunt destul de clare în spiritul a ceea ce a spus CCR atunci când PNL a atacat la Curte legile Justiţiei”, a subliniat Robert Cazanciuc.

Întrebat cine ar trebui să facă sesizarea la CCR, Cazanciuc a spus că sunt actori stabiliţi de Constituţie, și anume Guvernul, preşedinţii celor două Camere, CSM, însă Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structură.

„Probabil, ministrul Justiţiei va argumenta destul de bine, după anunţul făcut de ieri, de ce este un conflict de natură constituţională în momentul de faţă. (…) Oricare dintre titulari poate să facă acest lucru. Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, de a avea cel mai potrivit om să evalueze şi litera, şi spiritul legii”, a adăugat Cazanciuc.

Klaus Iohannis nu o revocă pe Laura Codruța Kovesi.

Președintele a făcut anunțul luni seară, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. „Motivele de revocare nu au fost de natură să mă convingă. Nu voi da curs propunerii Ministrului Justiției de revocare a doamnei Kövesi, procuror șef al DNA”, a declarat Iohannis.

Citește și: Fiul lui Ștefan Bănică jr. joacă într-o piesă interzisă colegilor lui de clasă! ”Împarte” rolul cu fiul lui Mihai Constantin, colegul de acum 32 de ani al tatălui său

Citește mai multe despre robert cazanciuc, revocarea Laurei Codruta Kovesi și senat pe Libertatea.

Comentarii