Dan Andronic îi enumeră pe Lucian Pahonțu, șeful SPP, George Maior, fostul șef SRI, Florian Coldea, fostul prim-adjunct al șefului SRI, sau șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu printre cei care au au avut relații de-a lungul timpului cu presa. El îl amintește și pe Robert Turcescu, care a mărturisit că a fost locotenent colonel sub acoperire, sau pe Sorina Matei, despre care spune că este ”considerată ziarista de casă a lui Traian Băsescu și trompeta Binomului”. Despre Dan Tăpălagă, Andronic a scris că i s-a spus la un moment dat că SRI ține legătura cu el printr-un om, iar despre Ionei Stoica, că nu pune întrebări ci doar publică rechizitoriile DNA.

„Există ofițeri deplin conspirați în mass-media, dar nu așa de mulți pe cât ne închipuim. Există alte metode de influențare, fie direct, fie prin exploatare în orb, adică prin livrarea unor date și informații, fără a dezvălui sursa reală. De multe ori acești ziariști sunt catalogați ca surse sau colaboratori, termenul de informator fiind prea dur și ca atare evitat de ofițerii de informații. Colaborarea între serviciile de informații și unii ziariști are mai mult rolul promovării unor interese punctuale, fiind canalizate pe anumite zone, în special politică, justiție și relații externe”, afirmă Andronic. Cred că ar trebui introdusă și în presă o declarație de interese”, adaugă jurnalistul EVZ.

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat, la Realitatea TV, că nu este nimic greșit în întâlnirile jurnaliștilor de renume cu șefii de servicii pentru a discuta. O problemă în acest sens poate să existe în cazul în care aceștia se întâlnesc pentru a prelua anumite sarcini.

„Nu e nicio problemă dacă se întâlnesc să discute, ci devine mai complicat atunci când avem de-a face cu un jurnalist care este ofiţer acoperit”, a explicat consultantul politic. Gușă consideră că subiectul trebuia deschis. „Discuţia asta este extraordinar de complexă şi importantă şi nu trebuie echipată în fel de fel de răzbunări persoanale pentru că lumea presei este o lume de oameni talentaţi, de oameni interesanţi care au orgolii. Dacă mutăm discuţia la nivelul orgoliilor din presă nu mai facem nimic din aceasă discuţie. Eu l-am felicitat pe Andronic pentru că a adus în discuţie acest subiect care reprezintă o mare problemă pentru noi”, a mai spus acesta, potrivit EVZ.ro.

Sorina Matei a postat pe Facebook un răspuns la acuzațiile lui Andronic. ”Eu nu am avut “o scurtă trecere” la RTV, televiziunea lui Ghiţă, ci am lucrat acolo peste 2 ani, chiar de 2 ori, odată în 2011 (Realitatea TV) şi o dată în Ianuarie 2012- Decembrie 2013 (RTV), după oferte insistente făcute direct şi personal de către Sebastian Ghiţă care era încântat la acea vreme că eu scriu despre S.O. Vîntu. Toate discuţiile mele cu Ghiţă. care mi-a fost coleg de şcoală generală şi de liceu, s-au referit la investigaţii sau materiale scrise pe blog care-l vizau pe SOV, chiar lideri ai PSD despre care am continuat să scriu, Ghiţă asigurând că staţia va fi independentă editorial şi echidistantă. În peisaj, nu a apărut niciodată vorba de generalul F.Coldea, despre G. Maior, despre altcineva de la SRI, despre relaţiile apropiate cu SRI Ghiţa nevorbind cu mine niciodată cât timp am stat la RTV”, a scris aceasta.

Mircea Marian: Dan Andronic a fost racolat în SIE de către unchiul său, generalul SIE Cornel Biriș

Mircea Marian, de la România Liberă, scrie într-un editorial că în cartea „Ultimul curier ilegal”, colonelul în rezervă Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj pe Europa din cadrul SIE în perioada aprilie 1990 – decembrie 1997, sugerează că Dan Andronic a fost racolat în SIE de către unchiul său, generalul SIE Cornel Biriș.

”Există alte metode de influențare, fie direct, fie prin exploatare în orb, adică prin livrarea unor date și informații, fără a dezvălui sursa reală. De multe ori acești ziariști sunt catalogați ca surse sau colaboratori, termenul de informator fiind prea dur și ca atare evitat de ofițerii de informații. Colaborarea între serviciile de informații și unii ziariști are mai mult rolul promovării unor interese punctuale, fiind canalizate pe anumite zone, în special politică, justiție și relații externe.”, scrie jurnalistul.

Orcan: Dan Andronic ar putea să înceapă prin a-și scrie autobiografia; Andronic: Să facem un test la poligraf

Sabin Orcan a răspuns acuzațiilor lui Dan Andronic, într-o postare pe pagina de socializare: ”Fiindcă tot aruncă acuzații despre acoperiții din presă (n-am nicio îndoială că unii chiar sunt, deși n-avem încă nicio dovadă!), Dan Andronic ar putea să înceapă prin a-și scrie autobiografia. În care să ne explice, de pildă, care a fost relația sa personală și profesională cu celebrul ofițer al Securității dinainte și de după ’89, Cornel Biriș, zis Piticu’”, a scris Orcan pe Facebook.

Dan Andronic a răspuns, lansând o provocare pentru Sabin Orcan: ”Sabin Orcan, ca să nu te mai zbați aiurea, îți propun să facem un test la poligraf. Dăm rezultatele în public. Eu să spun dacă am fost ofițer acoperit sau ce vrei tu… Tu să spui dacă ai avut vreun amestec în acțiunea anti-DNA de la Londra. După cum vezi eu nu adaug nimic despre întâlnirile tale cu Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE. N-are rost, le-ai povestit de prea multe ori…P.S. Sabine, dacă nu-i adevărat, de ce l-ai sunat aseară pe ex-ofițerul SRI ca să-l intimidezi?”, a scris Andronic, pe Facebook.

El scrie în postare: ”Onorabilul domn Sabin Orcan de la România Liberă, suferă că nu este băgat în seamă. Așa că o fac..Am răspuns ieri la stupiditatea aia cu ofițer acoperit SIE (sau SRI după cum inventau alții) spunând că poveștile astea le-a lansat CV Tudor acum 25 de ani, le-a perfecționat SR Stănescu acum 17 ani, preluate de foști securiști prin publicații și memorii.  Ca să fiu explicit: nu am fost ofițer acoperit al nici unui serviciu de informații, sau să am oricare altă relație contractuală.Cred că nici nu puteam lucra cu doi prim-miniștri și un președinte de țară dacă acest lucru era adevărat!”.

Liviu Avram: Nu e zi în care vreun ziarist demn de la EvZ să nu-l întrebe pe Dan Andronic: ”Patroane, dar tu de unde ai avut bani să cumperi Evenimentul Zilei?”

Liviu Avram a reacționat tot pe Facebook: ”Inteligenții de la Evenimentul Zilei mă vâră azi în borșul lor și mă trec pe lista a ceea ce ei numesc ziariști cu epoleți. În esență, îmi aduc două acuzații extrem de grave: a) Că în anii ‘ 90 eram ziarist de provincie și b) Că n-am curaj să-l întreb pe actualul meu patron de unde a avut bani să cumpere ziarul. Ce să zic? Îmi închipui că nu e zi în care vreun ziarist demn de la EvZ să nu-l întrebe pe Dan Andronic: ”Patroane, dar tu de unde ai avut bani să cumperi Evenimentul Zilei? Și dacă da, erau bani prin virament bancar sau aduși cu poșeta?Iar Dan Andronic le răspunde sincer de fiecare dată… Cazul acoperiților din presă: Dan Andronic îl provoacă pe Sabin Orcan la testul poligraf; Mircea Marian scrie că Andronic a fost racolat de SIE”.

”Stimați cititori, vă propun un experiment inedit: să facem împreună, aici, o investigație de presă, la capătul căreia să aflăm câteva nume din lista așa-numiților „ziariști cu epoleți”. Se bagă cineva?”, a scris și Liviu Avram, jurnalist la Adevărul, pe Facebook.

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Imagini tulburătoare din Secţia ATI Covid din Suceava: Cum arată ultima luptă disperată pentru viaţă
Observatornews.ro
Imagini tulburătoare din Secţia ATI Covid din Suceava: Cum arată ultima luptă disperată pentru viaţă
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră