Potrivit raportului, citat de g4media.ro, România a făcut obiectul a 11 investigații din partea OLAF, cele mai multe din întreaga Uniune Europeană (UE), iar cazul emblematic pentru fraudarea banilor europeni, în opinia OLAF, este dosarul TelDrum, în care liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la finalul anului trecut. În dosar mai sunt urmărite penal alte opt persoane pentru fapte similare.

DNA preciza că acest dosar s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF) transmise la 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene. Tel Drum chiar ar fi modificat lungimea unui drum județean, într-un proiect cu fonduri europene. Bornele kilometrice, montate din 800 în 800 de metri.

Biroul antifraudă subliniază și cele mai frecvente cauze și metode de subtilizare a banilor europeni:

  • corupția;
  • conflictul de interese;
  • manipularea licitațiilor de acordare a lucrărilor.

”Una dintre cele mai des întâlnite practici de fraudare a fondurilor europene în 2017 au fost înțelegerile dintre câștigătorii licitațiilor și beneficiarii lucrărilor. Conflictul de interese a fost și el prezent în multe din cazurile investigate de OLAF, uneori implicând demnitari de rang înalt”, se arată în raportul Olaf.

Dosarul TelDrum, în care Liviu Dragnea este urmărit penal, este dat drept exemplu ilustrativ pentru fraudele cu bani europeni comise în România.

”În urma cercetărilor, OLAF a descoperit că autoritățile unui județ, beneficiare ale fondurilor, s-au înțeles cu cei care au redactat caietul de sarcini pentru a include condiții restrictive astfel încât doar o singură companie să îndeplinească condițiile de participare. Compania respectivă a câștigat licitația, celelalte fiind descalificate. În cadrul acestei înțelegeri, au fost falsificate un mare număr de documente, inclusiv proiectul tehnic și un memorandum pentru construcția unui drum, precum și verificările de structură ale proiectului”, se arată în raportul instituției europene.

Aceste documente falsificate, mai arată OLAF, nu au fost folosite doar pentru a truca licitația de reabilitare drumului, dar au fost trimise și autorității de management ca justificare pentru efectuarea plăților.

Prejudiciul calculat în acest caz a fost de aproximativ 21 de milioane de euro, iar OLAF a sesizat DNA pentru recuperarea banilor și tragerea la răspundere a celor responsabili.

”În urma sesizării primite, DNA a deschis o anchetă penală, iar în noiembrie 2017 a pus sub acuzare mai mulți demnitari de rang ai statului român pentru fraude cu bani europeni, constituirea unui grup infracțional organizat și obținerea foloase necuvenite”, mai precizează OLAF în raportul anual.

  • Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunța că președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârșite în dosarul “Tel Drum” în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.
  • Pe 22 noiembrie, procurorii anticorupție au anunțat și instituirea măsurii asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Liviu Dragnea și de ceilalți suspecți din dosarul “Tel Drum”.

Foto: Marian Fișcuci (s) și Liviu Dragnea 

(Sursa: Liber în Teleorman)


Citește și: Cum arată locul unde se vor întâlni Donald Trump și Kim Jong Un. E un celebru hotel din Singapore (VIDEO)