UPDATE ora 20.20. Liviu Dragnea a avut o nouă reacție față de decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe. Șeful PSD i-a transmis președintelui că va fi obligat să promulge legea, după ce majoritatea PSD-ALDE din noul Parlament o va vota iar.
„Mi se pare foarte stranie decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a refuza promulgarea Legii eliminării celor 102 taxe, după ce tocmai a fost validată de Curtea Constituţională. Preşedintele se plasează singur în opoziţie cu Constituţia şi cu românii care aşteptau această măsură. E doar o amânare din care toţi au de pierdut, cu excepţia companiilor străine care încasează taxele radio-tv în schimbul unor comisioane grase, de 10-15% din valoarea plătită de români. Îi asigur însă pe cetăţeni că majoritatea PSD-ALDE din noul Parlament va vota din nou legea, iar preşedintele va fi obligat să o promulge. Cele 102 taxe vor fi eliminate!”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.
UPDATE ora 17.00 Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, într-o conferinţă de presă la Alexandria, că îi este greu să înţeleagă care este motivul real pentru care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis la Parlament legea privind eliminarea celor 102 taxe.
”Faptul că preşedintele României a decis să întoarcă la Parlament Legea privind eliminarea celor 102 taxe tot nu reuşeste să-mi umbrească bucuria. Se mai întârzie puţin intrarea în vigoare a acestei legi care este aşteptată de toţi românii. Îmi este greu să înţeleg care este motivul real pentru care a fost retrimisă la Parlament această lege, în condiţiile în care la CCR a fost trimisă invocându-se um alt motiv, iar la Parlament se invocă un alt motiv. Eu sper să nu fie o reacţie a unei supărări încă neasimilate generate de alegerile de duminică. Din acest motiv, sunt puţin rezervat, pentru că vreau să citesc cu atenţie textul, fundamentarea retrimiterii în Parlament a acestei legi”, a afirmat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a ţinut să precizeze că această lege ”va intra în vigoare după ce va trece într-un mod accelerat prin procedurile parlamentare”.
UPDATE ora 14:40. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că retrimite legea la Parlament pentru reexaminare.
„Eu voi trimite această lege înapoi în Parlament. Nu cred că este bine să se renunţe fără o discuţie aprofundată, aşezată. Dacă noul Parlament va discuta această chestiune şi va lua o decizie, fie de renunţare la taxă, fie de păstrare a taxei, atunci sigur îmi va trimite legea în forma în care se va considera atunci şi o voi promulga”, a anunţat Iohannis, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni.
UPDATE. Curtea Constituţională a decis, vineri, că Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constituţională. Legea va fi trimisă pentru promulgare președintelui României, Klaus Iohannis, conform Digi 24.
Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. El a precizat că decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Sesizarea a fost făcută de către preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la început de judecători pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, dar decizia a fost amânată pentru vineri.
Președintele Klaus Iohannis a contestat la CCR legea pentru eliminarea a 102 taxe luna noiembrie, iar termenul, care fusese stabilit de la început de pentru 14 decembrie, după alegerile parlamentare, a fost amânat pentru vineri, conform News.ro.
Președintele Klaus Iohannis consideră că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.
Preşedintele acuză încălcarea normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, dar şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016.
Mai mult decât atât, președintele consideră că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interziste modificări majore în fiscalitate cu 6 luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.
Iohannis adaugă faptul că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, iar legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă.
Președintele vorbeşte în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.
În final, președintele Klaus Iohannis avertizează că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro