Mergi direct la conținut »
UPDATE. CCR dezbate sesizarea preşedintelui Camerei privind conflictul între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor
Ştiri Libertatea > Ştiri > UPDATE. CCR dezbate sesizarea preşedintelui Camerei privind conflictul între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor

UPDATE. CCR dezbate sesizarea preşedintelui Camerei privind conflictul între Ministerul Public şi Parlament pe tema protocoalelor

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

UPDATE. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a spus la dezbatere că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

„Prin încheierea protocoalelor secrete la care am făcut referire, Ministerul Public a încălcat flagrant această opţiune postcomunistă a legiuitorului, readucând justiţia de după 2009 în situaţia justiţiei comuniste, de dinainte de 1989, caracterizată prin norme secrete ce dublau normele publice şi cu ofiţeri de securitate implicaţi în anchetele penale. (…) Situaţia de după 2009 e însă mult mai gravă, ca şi cea din perioada comunistă, deoarece în această perioadă comunistă, organele securiste puteau, în baza legii publice, să facă cercetarea penală (…)


La începutul lunii octombrie, preşedintele Camerei Deputaţilor a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General.

Sesizarea a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, în condiţiile în care Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia pentru data de 8 octombrie.

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii
Recomandări

Șeful Consiliului județean Brasov, politicianul PNL Veștea, fotografie alături de interlopul urmărit internațional, care își arată mușchii

 

CCR a fost de acord, pe 14 noiembrie, cu amânarea dezbaterilor, după ce Florin Iordache, care trebuia să susţină sesizarea din partea Camerei Deputaţilor, nu s-a putut prezenta.

Deputatul PSD Florin Iordache declara, în 25 septembrie, că protocoalele încheiate de Parchetul General cu SRI sunt inadmisibile, iar Parlamentul se gândeşte foarte clar să sesiseze CCR privind un conflict juridic de natură constituţională.

„Prin semnarea acestor protocoale, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a transformat SRI în organ de urmărire penală. Noi analizăm dacă nu este vorba despre un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm Curtea Constituţională”, afirma deputatul.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat ulterior că nu a fost consultat în legătură cu sesizarea făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor la CCR pe tema protocoalelor de colaborare.


Lovesc pe „zebră” și conduc! Șoferii vinovați sunt iertați de justiție și rămân nestingheriți la volanul mașinii


 

Close
Închide
  Close