Mergi direct la conținut »
Câtă pâine mănâncă un român în fiecare lună. Iată ce alimente sunt fruntași și care sunt la coada clasamentului
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Un român mănâncă 8 kilograme de pâine, în fiecare lună

De Delia Chilianu,

Românilor le place foarte mult pâinea. Este alimentul care nu le lipsește din casă. Nu o spunem noi, ci datele oficiale ale Institutului Național de Statistică. Câtă pâine mănâncă un român în fiecare lună? 8, 24 de kilograme de pâine și produse de franzelărie.

Ad placeholder

Cât de des mânânci covrigi? Pâine consumi zilnic? Ai calculat vreodată câtă pâine mânânci în fiecare lună?  Ei bine, datele în acest arată că pe primul loc în preferințele alimentare ale românilor se află pâinea. O cercetare făcută anul trecut de Institutul Național de Statistică (INS) arată că un român cosumă lunar 8, 24 de kg de pâinea și produsele de franzelărie sunt preferatele românilor. Nu-i de mirare că mai la fiecare colț de stradă există câte o covrigărie sau patiserie, care nu duc deloc lipsă de clienți.

Dr. Șerban Damian, despre consumul de pâine: “Riscați o lipsă de vitamine!”

Pâinea îngrașă. ”Un consum excesiv de pâine înseamnă creșterea în greutate și astfel vorbim despre complicații ale obezității: risc crescut de diabet și boli cardiovasculare. Nu mâncați multă pâine, în detrimentul altor alimente, fiindcă riscați o carență alimentară, o lipsă de B-uri și alte vitamine pe care le puteați lua din fructe, legume și lactate. Pâinea nu este nocivă, doar că trebuie să existe un echlibru cu celelalte alimente”, ne-a declarat dr. Șerban Damian, medic nutriționist. Nici în cazul copiilor, pâinea în exces nu este recomandată. ”Pentru  copii, preferabil este să nu le dăm mai mult de 2-3 felii de pâine pe zi, dar să fie pâine integrală, fiindcă are mai multe fibre”, a mai spus dr. Șerban Damian.

Câți cartofi și câtă carne mâncăm?

După pâine, urmează legumele și conservele din legume în preferințele românilor. Conform INS, un român consumă lunar 7, 72 de kilograme.  Iar dacă vorbim de cartofi, cercetarea efectuată de specialiștii de la Statistică arată că o persoană mânâncă 3 kilograme de cartofi în fiecare lună. Fructele nu ne plac la fel de tare. Consumăm doar 3,83 kg/ lună de persoană. Dar ne place laptele. Aproape 6 litri de lapte bea un român în fiecare lună.

Carnea este pe locul patru în acest clasament. Consumul mediu lunar de carne proaspătă și preparate din carne a fost, în 2016, de 4,51 kg/ persoană.

Ad placeholder

Suntem codași la consumul de brânzeturi și smântână. O persoană mânâncă 1, 46 de kilograme lunar, pensionarii fiind cei mai mari consumatori de astfel de alimente.

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close