Mergi direct la conținut »
CE avertizează că vor continua scumpirile în România și că țara noastră va sări peste limita de deficit bugetar în 2018
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

CE avertizează că vor continua scumpirile în România și că țara noastră va sări peste limita de deficit bugetar în 2018

România va avea în anii 2018 și 2019 deficite bugetare peste limita de 3% din PIB impusă de UE, iar scumpirile suportate de populație la produse și servicii vor continua, avertizează, joi, CE în prognoza de primăvară. România va avea în continuare un avans procentual accelerat al produslui intern brut, dar 4 riscuri amenință economia țării.

”Comisia Europeană avertizează: România sare peste limita de deficit bugetar în 2018 și continuă scumpirile. Cele 4 riscuri asupra economiei țării”, estimează CE în cea mai recentă prognoză.

România ar urma să înregistreze astfel o creștere economică de 4,5% în anul 2018 și 3,9% în 2019, după ce avansul de 6,9% din 2017 bazat pe ”boom-ul” consumului populației.

Comisia Europeană, care vrea să taie fondurile europene pentru țările care nu respectă statul de drept, estimează, în privința deficitului bugetar, că din 2018, România va depăși limita de 3% din PIB, peste care țara riscă riscă declanșarea procedurii UE de deficit excesiv. Astfel, anul 2018 ar urma să aibă un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar anul viitor de 3,8% din PIB, în principal din cauza creșterilor salariilor din sectorul public.

”Legea unitară de salarizare în sectorul public, adoptată în vara anului 2017, a majorat cu 25% salariile publice brute în ianuarie 2018 și prevede creșteri suplimentare pentru medici și profesori. (…) Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a investițiilor publice”, consideră CE.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Salariile au crescut și în sectorul privat, mai ales prin majorarea salariului minim pe economie, scrie Euractiv.ro.

”Piața îngustă a forței de muncă, împreună cu majorarea salariului minim de 16% în februarie 2017 și creșterea substanțială a salariilor din sectorul public au condus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Se preconizează că salariile vor continua să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, datorită majorării suplimentare a salariilor din sectorul de stat și a unei creșteri suplimentare cu 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare din ianuarie”, este de părere Comisia Europeană.

În acest timp, populația este nevoită să scoată bani mai mulți din buzunar atunci când vor plăti pentru bunuri și servicii.

”După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea TVA și a accizelor la combustibil. Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, acestea din urmă fiind cauzate atât de creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial, cât și de anularea în octombrie 2017 a reducerii accizelor din ianuarie”, amintește Bruxelles-ul.

O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
Recomandări
O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
 

Executivul european reține că ”inflația a continuat să accelereze la începutul anului 2018, deoarece efectul reducerilor fiscale din ianuarie 2017 a dispărut, ajungând la 4% până în martie 2018”.

Pe măsură ce inflația a intrat din nou în intervalul-țintă (2,5% +/- 1 pp), BNR a început să înăsprească politica monetară. În prima lună a anului și în a doua, dobânda de politică monetară cheie a fost majorată cu un total de 0,5%, la 2,25%, prima creștere din 2008 până în prezent.

Având în vedere aceste lucruri, CE avertizează asupra patru riscuri:

Când Digi 24 și Antena 3 vorbesc la fel, România e adevărata țară a lui Chuck Norris. Cu cât bagi bani mai mulți în pulane, cu atât e mai sigur că-ți vor ateriza pe spate
Recomandări
Când Digi 24 și Antena 3 vorbesc la fel, România e adevărata țară a lui Chuck Norris. Cu cât bagi bani mai mulți în pulane, cu atât e mai sigur că-ți vor ateriza pe spate
 

1. Însărprirea treptată a politicii monetare a BNR ca răspuns la presiunile inflaționiste emergente și la o creștere a decalajului de producție ar putea slăbi perspectivele investițiilor private.

2. Investițiile ar putea fi afectate în mod negativ, dacă guvernul Românie va reduce, în continuare, investițiile publice pentru a-și atince obiectivele privind deficitul bugetar.

3. Creșterea continuă a costului unitar al forței de muncă, datorată creșterii salariilor care depășește creșterea productivității, poate să reducă exporturile României.

4. Incertitudinea cu privire la politicile executivului României ar putea împiedica avansul economic.

Totodată, în ansamblul UE, ratele de creștere înregistrate în blocul comunitar și în zona euro au depășit așteptările de anul trecut, atingând cel mai înalt nivel din 2008 până în prezent, și anume 2,4%. Experții așteaptă ca această creștere să își mențină ritmul susținut în 2018 și să încetinească ușor în 2019, rata ei fiind estimată la 2,3% și, respecitv, la 2,0%, atât în Uniunea Europeană, cât și în zona euro.

CE este de părere că ”o creștere economică solidă favorizează reducerea în continuare a deficitului și a datoriei publice, precum și o îmbunătățire a condițiilor de pe piața muncii”.

”În prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizându-se că, în cursul acestui an, va scădea sub 3% în toate statele membre din zona euro”, mai arată guvernul blocului comunitar.


Peste 216.000 de persoane trăiesc lunar cu puțin peste 100 de lei, venitul minim garantat. Dolj, Buzău și Bacău, pe primele locuri în topul sărăciei

FOTO: EPA

Close
Închide
  Close