Zgomotele din corpul nostru au întotdeauna o semnificație. Ele trebuie să ne dea de gândit, mai ales dacă se repetă cu o anumită frecvență sau devin continue. Așa de exemplu…

Un șuierat permanent pe nas

Primul gând este că ai răcit. Dar dacă sunetul se tot repetă, fără să existe și alte semne că ai un guturai sau o bronșită, este cazul să te gândești la ceva mai grav, cum ar fi un obstacol în calea fluxului de aer care intră în plămâni pe cale nazală; prima suspiciune ar fi polipii. Mergi, pentru a te lămuri, la ORL! Este foarte important să afli ce avertismente sonore îți transmite corpul tău.

Un bubuit în urechi

Ai zice că bate o tobă în timpanul tău. Să fie un dop de ceară? Ar fi o explicație. Dar, dacă după ce ai fost la consultul ORL și această ipoteză a fost exclusă, zgomotele din urechi persistă, este vorba despre altceva: cel mai probail, artera din proximitatea urechii începe să se dilate; sau pur și simplu îți simți pulsul în ureche, ca semnal sonor al hipertensiunii arteriale.  Consultă-te cu medicul de familie și, la recomandarea lui, cu un specialist cardiolog.

Ce îți transmite corpul tău

Un sughiț pesistent

Pe superstițioși îi anunță că îi vorbește cineva de rău. Pe oamenii informați îi înștiințează că au niște probleme de sănătate: sughițul persistent este legat fie de o iritare a nervului pneumogastric sau a nervului frenic, fie, mai grav, de o tumoră care stimulează nervii din apropierea ei. Poți recunoaște această ultimă situație după faptul că sughițul este recurent și însoțit, frecvent, de alte semne: dureri abdominale, senzație de gol în stomac sau de abdomen umflat, tulburări digestive. Fă o ecografie abdominală și consultă un gastroenterolog.

Abdomenul nu mai bolborosește

Zgomotele emise de abdomen sunt un semn de normalitate, de sănătate. Iar absența lor este un semnal de alarmă. Mai ales că este acompaniată de crampe, stări de vomă, constipație, flatulență. Dar și gălăgia exagerată din abdomen este un semnal negativ: ea poate fi rezultatul unei ocluzii intestinale. Tot specialistul în gastroenterologie este cel mai bun interlocutor, în astfel de situații.

Sforăi de trezești vecinii

Cardiologii în special sunt alarmați când aud așa ceva. Pentru că există sforăitul benign, legat de vârstă, în general, de greutatea corporală etc. și sforăitul periculos, care semnalează sindromul de apnee ostructivă în somn. Cel din urmă se identifică prin sforăit cu sonorul la maximum, exasperant pentru cei care încearcă să doarmă în proxima vecinătate, și prin pauze de respirație de până la 10 secunde. Practic, sforăitorul ”uită” să mai tragă aer în piept. Lucru grav pentru inima suprasolicitată și privată de oxigen. Nu-i de mirare că a doua zi cel afectat se plânge de somnolență, dureri de cap, probleme de concentrare și de memorare. Medicul ORL-ist și cardiologul vor găsi remediul.

Fii atent la orice zgomot nou, neobișnuit, ”interesant”: poate fi de importanță vitală să știi ce avertismente sonore îți transmite corpul tău.

Urmărește-ne pe Google News