Cu siguranță ți s-a cerut, măcar o dată, să prezinți un extras de carte funciară al locuinței sau terenului pe care îl ai în proprietate sau în administrare în diverse situații. Dacă, însă, ai nevoie de un astfel de document, însă nu îți este clar ce este acesta, care este scopul lui, cum se poate obține și de ce este important ca el să fie actualizat, în articolul de față îți vom oferi toate aceste informații.

Ce este extrasul de carte funciară

Cadrul legal care face referire la acest subiect datează din urmă cu 27 de ani, atunci când a fost formulată Legea nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare. Aceasta descrie și stabilește circumstanțele admise în care funcționează documentele cadastrale de bază și maniera în care acestea pot fi folosite.

Ce este extrasul de carte funciară şi cum se obţine - Imagine cu o tabletă pe care este afişat un document în limba engleză care oferă informaţii despre o anumită proprietate.
Extrasul de carte funciară este un document care conține date cu privire la respectiva proprietate

Articolul 1 din această lege descrie cartea funciară după cum urmează: „Cadastrul și cartea funciară formează un sistem unitar și obligatoriu de evidență tehnică, economică și juridică, de importanță națională, a tuturor imobilelor de pe întregul teritoriu al țării”. Un astfel de act are rolul de a veni în întâmpinarea publicului cu informații importante cu privire la un imobil (n.n. – imobil înseamnă o construcție – casă, apartament – sau un teren), să asigure siguranța datelor transmise pentru ca procesele ulterioare să se poată desfășura într-o manieră cursivă și să promoveze publicitatea imobiliară pe teritoriul țării noastre.

EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro
Recomandări
EXCLUSIV. PNRR-ul avansează în ritm de melc. Zeci de restanțe ale Guvernului Ciolacu. România riscă să piardă miliarde de euro

Extrasul de carte funciară este un document oficial sub forma unui formular standard (vezi model). Acesta este emis de către agenția în care sunt consemnate detalii importante despre evidența imobilelor și terenurilor care sunt în proprietatea unor persoane fizice sau persoane juridice, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate (ANCPI). Informațiile sunt importante nu doar pentru proprietari, ci și pentru potențialii cumpărători, precum și pentru orice altă persoană care este interesată de starea juridică a unei anumite proprietăți. Cu alte cuvinte, extrasul de carte funciară este actul de identitate al imobilului tău.

Acest act este necesar în numeroase situații, și anume vânzare, creditare, dovada solvabilității sau înregistrare. În același timp, mai poate fi folosit și pentru închirierea sau la instalarea utilităților (energie electrică, gaze, apă).

De ce este important extrasul de carte funciară

Rolul cărții funciare este acela de a oferi informații despre situația juridică a unui imobil, și anume cine este proprietarul, numele și prenumele acestuia, suprafața proprietății, categoria de folosință, gradul de încărcare, existența precontractelor, vecini, drepturi de uzufruct, ipoteci, precum și orice alte informații relevante.

România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice
Recomandări
România, între țările care vor pierde zile de vreme confortabilă în următorii ani. Balcanii, zona cea mai afectată din Europa de schimbările climatice

Este important de menționat faptul că extrasul de carte funciară nu este un document care certifică dreptul de proprietate, ci doar conține date cu privire la respectiva proprietate. Dreptul de proprietate este certificat printr-un alt document, care poartă denumirea de certificat de proprietate.

În concluzie, extrasul de carte funciară este un document extrem de important pentru proprietarii de imobile, potențialii cumpărători și orice altă persoană interesată de starea juridică a unei proprietăți. Este important să aveți un extras de carte funciară actualizat deoarece acesta poate ajuta la prevenirea problemelor legate de litigii sau dispute cu privire la proprietate, la protejarea proprietății împotriva acțiunilor ilegale ale altor persoane și la asigurarea faptului că proprietatea este în conformitate cu legea.

Câte tipuri de extras de carte funciară există

Extrasul de carte funciară prezintă informații din cartea funciară și poate fi de trei tipuri: de informare (are rol informativ, nu poate sta la baza unei tranzacții), in extenso (prezintă istoricul imobilului) și de autentificare (solicitat de notarul public, în vederea încheierii unei tranzacții imobiliare).

Extrasul de carte funciară pentru informare conține informații despre situația cadastral-juridică a unui imobil, precum suprafața acestuia, descrierea, dreptul la proprietate și altele. Așa cum sugerează și denumirea, acest act are doar valoare informativă și poate fi solicitat de oricine, chiar dacă nu este proprietar. Acesta nu poate fi folosit pentru tranzacționarea proprietății, ci doar pentru acțiuni de instalare a utilităților sau pentru obținerea unui credit ipotecar.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Acest tip de extras de carte funciară este structurat în trei părți care oferă informații relevante referitoare la situația imobilului la un moment dat, și anume:

  • descrierea imobilului – în această secțiune sunt cuprinse informații despre suprafața imobilului, numărul cadastral, dependințe, cotele părților comune în cazul unui apartament la bloc.
  • proprietari și acte – această secțiune se axează pe tipul documentelor prin care se atestă dreptul de proprietate.
  • Sarcini – cea de-a treia secțiune se referă la sarcini de vânzare-cumpărare, ipoteci, posibile procese, etc.

Spre deosebire de extrasul de informare, care prezintă situația unui imobil, extrasul de carte funciară in extenso conține istoricul respectivei proprietăți, adică informații de la momentul constituirii cărții funciare și până la data extrasului. Altfel spus, extrasul de carte funciară in extenso este o copie pe hârtie a cărții funciare și prezintă toate tranzacțiile care au fost realizate de-a lungul timpului, foștii proprietari și orice alte date care au fost incluse în cartea funciară.

În sfârșit, extrasul de carte funciară pentru autentificare se poate obține la cererea proprietarului și doar de către un notar public autorizat. Conform legislației în vigoare, doar acesta poate să autentifice documentele prin care se constituie sau se radiază drepturile tabulare. Acest tip de extras descrie situația juridică, tehnică și economică a unui imobil, iar termenul de valabilitate este de zece zile. Ca să se poată garanta siguranța unei tranzacții, în acest interval nu se pot efectua operațiuni în respectiva carte funciară.

Cum se obține extrasul de carte funciară

Cu excepția extrasului de autentificare, care poate fi solicitat doar de către un notar, celelalte două tipuri de extras de carte funciară pot obține fie online, fie prin depunerea unei cereri la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară ori la biroul de cadastru și publicitate imobiliară de care aparține localitatea pe raza căreia este situat imobilul pentru care se solicită extrasul.

Ce este extrasul de carte funciară şi cum se obţine - Imagina cu pagina de pe site-ul ANCPI de pe care se depune cererea pentru obţinerea extrasului de carte funciară.
Extrasul de carte funciară de informare poate fi onţinut online

Pentru a putea obține extrasul de carte funciară online trebuie să ai un cont pe site-ul oficial al ANCPI și să completezi formularul-tip de cerere cu toate informațiile care îți sunt solicitate (nume, prenume, CNP, adresă, datele imobilului, etc.). Dacă dorești să obții un extras de carte funciară de informare o poți face AICI.

Dacă dorești să obții extrasul de carte funciară prin depunerea unei cereri la oficiul local al ANCPI, va trebui să completezi un formular de cerere și să prezinți documentele necesare, precum actul de identitate și actele care dovedesc dreptul de proprietate sau alt drept asupra imobilului. Este important de menționat faptul că extrasul de carte funciară nu este gratuit și tarifele sunt stabilite de către ANCPI în funcție de numărul de informații solicitate și de modul de obținere a documentului. Tarifele extrasului de carte funciară variază în funcție de tipul acestuia, și anume extrasul pentru informare costă 20 de lei/exemplar, extrasul in extenso costă 5 lei/pagină față/verso, în timp ce extrasul pentru autentificare are un cost de 40 de lei/exemplar. Plata se face online, prin intermediul aplicațiilor mobile dedicate sau prin aplicația ePayment dezvoltată a ANCPI. Extrasul îți va fi expdiat prin poștă sau îl vei putea descărca direct de pe site-ul oficial al agenției.

Termenul de eliberare a unui extras de carte funciară este de două zile lucrătoare, fără să se ia în calcul ziua în care a fost depusă cererea. Dacă dorești să obții un extras pentru informare în regim de urgență va trebui să achiți o taxă de urgență, care este în valoare de 100 de lei.

De ce este important ca extrasul de carte funciară să fie actualizat

Extrasul de carte funciară este un document important pentru proprietarii de imobile, potențialii cumpărători sau orice altă persoană interesată de starea juridică a unei proprietăți. Este important să aveți un extras de carte funciară actualizat deoarece acesta conține informații relevante despre proprietate, cum ar fi gradul de încărcare, care poate afecta posibilitatea de a vinde sau ipoteca proprietatea.

Ce este extrasul de carte funciară şi cum se obţine - Imagine cu un notar care verifică acte
Extrasul de carte funciară de autentificare este solicitat de notarul public, în vederea încheierii unei tranzacții imobiliare

În plus, un extras de carte funciară actualizat poate ajuta la prevenirea problemelor legate de litigii sau dispute cu privire la proprietate. De exemplu, informațiile incorecte sau incomplete din extrasul de carte funciară pot duce la neînțelegeri cu privire la dreptul de proprietate, care pot fi foarte costisitoare din punct de vedere legal.

De asemenea, un extras de carte funciară actualizat poate ajuta la protejarea proprietății de către proprietar împotriva acțiunilor ilegale ale altor persoane. Dacă informațiile din extrasul de carte funciară sunt corecte și actualizate, proprietarul poate să-și protejeze proprietatea în cazul în care alte persoane încearcă să pretindă că au drepturi asupra acesteia.

Vezi şi ce acte sunt necesare pentru obținerea unui cazier judiciar în 2023!

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
FANATIK.RO
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI