Cuprins:
Pentru a evita situații care ar putea deveni periculoase trebuie să știm să alegem în mod corect un aparat, iar asta înseamnă că trebuie să știm exact unde va fi amplasat și în ce mediu va fi folosit acesta.
Atunci când îți achiziționezi diverse echipamente electronice sau electrocasnice, începând cu becuri și corpuri de iluminat și terminând cu televizoare, laptopuri și smartphone-uri specialiștii recomandă să ținem seamă de așa-numitul grad de protecție IP al carcasei dispozitivului.
De aceea ne-am gândit să-ți spunem ce este gradul de protecție IP, care este semnificația numerelor și literelor pe care le găsești în fiecare cod și cum te pot ajuta aceste lucruri atunci când alegi echipamentele electrice și electrocasnice pentru locuința ta.
Ce este gradul de protecție IP?
Noțiunea de grad de protecție (cod) IP provine din limba engleză, de la cuvintele International Protection Rating și arată cât de protejate sunt aparatele în fața unor factori externi, precum praful sau apa. Mai există o variantă, Ingress Protection Rating, însă aceasta este folosită mai rar.
Gradul de protecție este format din literele I și P, care sunt urmate de două cifre. De asemenea, sunt cazuri când apare și o a treia cifră sau o a treia literă, însă, de obicei, acestea sunt opționale.
Potrivit definiției din standardul internațional IEC 60529 (n.n. – IEC = International Electrotechnical Commission), acesta clasifică gradele de protecție oferite împotriva intruziunii în dispozitivele electronice a obiectelor solide, a prafului, a contactului accidental, precum și a apei. Standardul oferă utilizatorilor informații mai detaliate decât termenii vagi precum impermeabil.
Gradul IP este notat „IPxy”, unde „x” reprezintă gradul de protecție contra atingerii sau pătrunderii corpurilor străine solide, iar „y” este gradul de protecție la umiditate, de la stropi de apă la imersiune completă.
Ce reprezintă cifrele și literele din gradul de protecție IP?
Așa cum am menționat anterior, prima cifră folosită după IP definește gradul de protecție împotriva intruziunii obiectelor solide, în timp ce cea de-a doua definește protecția împotriva pătrunderii apei. Există situații când apare și o treia cifră, iar aceasta definește protecția împotriva șocurilor mecanice.
De asemenea, câteodată apare și o a treia literă. Aceasta indică gradul de protecție împotriva condițiilor naturale (W) sau a atingerii cu o sârmă (D). Aceste cifre sau litere se întâlnesc însă mai rar deoarece nu fac parte din standardul internațional IEC 60529.
Prima cifră este cuprinsă între 0, adică lipsit de protecție, și 6, care oferă protecție completă. Cifra următoare se situează între 0 și 8.
Spre exemplu, codul IP45 semnifică faptul că produsul este protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide mai mari de 1 mm și protejat contra jeturilor de apă. Dacă un dispozitiv are un grad de protecție IP22 asta înseamnă că este protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametrul de 12,5 mm și mai mari (degete) și a apei cu impact direct până la 15° față de verticală.
Mai pot fi întâlnite situații în care gradul de protecție poate fi folosit și sub forma IP2x. Dacă vedem acest cod înseamnă că respectivul aparat este protejat doar împotriva pătrunderii corpurilor străine, nu și împotriva pătrunderii apei.
Câte grade de protecție IP există și care sunt acestea?
Uneori, se poate întâmpla să dai peste echipamente cu grad IP de protecție notat IP5x sau IPx3, iar în acest caz „x”-ul înseamnă că exista o singură clasă de protecție.
La achiziția unor produse se recomandă să ții cont și de temperatura de utilizare, care este dată separat de către producător.
În cele ce urmează vom detalia ce înseamnă fiecare cifră în parte din componența gradului de protecție IP, după cum urmează:
1. Gradul de protecție împotriva atingerii părților periculoase și pătrunderii corpurilor străine
- IP 0x – nu este protejat.
- IP 1x – protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametrul de 50 mm și mai mari (contactul cu mâna).
- IP 2x – protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametrul de 12,5 mm și mai mari (degete).
- IP 3x – protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametrul de 2,5 mm și mai mari (scule, fire, etc.).
- IP 4x – protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametrul de 1 mm și mai mari (unelte, fire, etc.).
- IP 5x – protejat împotriva contactelor cu fire și parțial împotriva prafului.
- IP 6x – protejat integral împotriva prafului.
2. Gradul de protecție împotriva pătrunderii apei
- IP x0 – nu este protejat.
- IP x1 – protejat împotriva picăturilor verticale de apă.
- IP x2 – protejat împotriva apei directe până la 15° față de verticală.
- IP x3 – protejat împotriva apei directe până la 60° față de verticală.
- IP x4 – protejat împotriva stropirii cu apă din toate direcțiile.
- IP x5 – protejat împotriva scurgerii de apă sub presiune din toate direcțiile.
- IP x6 – protejat împotriva inundării temporare cu apă.
- IP x7 – protejat împotriva scufundării temporare în apă (între 15 cm și 1 m adâncime).
- IP x8 – protejat împotriva scufundării în apă (dispozitivul este capabil de submersie continuă a apei).
- IP x9 – protejat împotriva stropirii cu apă caldă de înaltă presiune.
Citește și: Ce sunt purificatoarele de aer – cele mai bune purificatoare de aer