Mergi direct la conținut »
Ce înseamnă şi cum se face suspendarea înmatriculării maşinii. Măsura intră în vigoare pe 20 mai
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ce înseamnă şi cum se face suspendarea înmatriculării maşinii. Măsura intră în vigoare pe 20 mai

Ce înseamnă şi cum se face suspendarea înmatriculării maşinii. Măsura intră în vigoare pe 20 mai

Libertatea vă prezintă ce înseamnă şi cum se face suspendarea înmatriculării maşinii, care va intra în vigoare începând cu data de 20 mai. Noua operaţiune constă în interzicerea temporară a folosirii autovehiculului pe drumurile publice.

De Remus Vlad,

Noua modificare legislativă a fost făcută pentru ca România să se alinieze la normele europene, dar şi pentru că mulţi posesori de autoturisme au cerut acest lucru.

Din start trebuie precizat că acastă nouă operaţiune nu înseamnă radierea autovehiculului. Înmatricularea rămâne valabilă, numai că maşina nu mai poate fi folosită până nu se remediază motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării.

Iată situaţiile în care intervine suspendarea înamtriculării maşinii

Măsura poate fi luată în două situaţii în acest moment. Una se referă la lipsa Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP) sau anularea acesteia de către autoritatea abilitată, iar a doua la netranscrierea înmatriculării vehiculului pe numele noului proprietar într-un termen de 90 de zile, spre deosebire de vechea legislaţie care prevedea un 30 de zile pentru această operaţiune.

Trebuie ştiut faptul că, în ambele situaţii, suspendarea înmatriculării încetează automat în momentul în care se remediază motivul pentru care a fost dispusă.

Sunt situaţii în care autovehiculele au fost vândute unuia, a doi sau trei proprietari, iar niciunul dintre aceştia nu a finalizat formalităţile de înmatriculare, motiv pentru care amenzile, toate problemele se duceau către fostul proprietar care practic nu avea niciun control asupra înmatriculării vehiculului, ulterior.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

Reprezentanţii Direcţiei regim permise spun că au simplificat procedurile de înmatriculare, au eliminat taxele de înmatriculare, au eliminat taxele, practic nerămânând decât contravaloarea documentelor.

Toate informaţiile se găsesc pe noul site al DRPCIV

Florin Cătană, şeful Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), a prezentat şi noul site al DRPCIV, prin care se vor înlesni operaţiunile de programare pentru obţinerea documentelor necesare, cât şi verificarea valabilităţii ITP-ului.

„Vorbim şi de o programare online care va facilita procesul în faţa ghişeului – prin noul site al Direcţiei Regim Permise li se vor transmite toate informaţiile referitoare la documente necesare, la operaţiune, cât durează, şi te poţi programa, astfel încât la ora şi minutul pe care ţi le-ai ales tu prin introducerea unor date în aplicaţie să te prezinţi la ghişeu şi în 5, maxim 10 minute, operaţiunea să fie finalizată”, a mai spus Cătană.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

El a precizat că cei care sunt afectaţi de suspendare nu trebuie să facă nicio operaţiune cu privire la Registru, nu trebuie să notifice DRPCIV, deoarece totul se va face automat, iar aceştia trebuie doar să efectueze Inspecţia Tehnică Periodică.

„(…) Le punem la dispoziţie tot pe acest site un serviciu de verificare on-line, adică prin introducerea datelor – serie de şasiu şi număr de înmatriculare – pot să verific pe loc dacă înmatricularea este sau nu suspendată. Asta pentru a preveni conducerea autovehiculului după ce o astfel de suspendare a intervenit. Prin acest serviciu sperăm ca toţi cei care nu au acces la documente să poată verifica dacă înmatricularea este sau nu valabilă”, a mai declarat Cătană.

CITEŞTE ŞI:

VIDEOREPORTAJ. Producătorii cu munca, samsarii cu profitul: “Nu-mi permit să visez la o vacanță”

 

 

Close
Închide
  Close