Conform declaraţiei de ieri a ministrului adm i – nistraţiei, Radu Stroe, până la data de 24 august, prefecturile vor trebui să comunice Curţii Constituţionale (CCR) câte persoane decledate s-au aflat pe listele electorale pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru a face o asemenea muncă într-un timp atât de scurt, se va recurge, probabil, la spiritism… În fine, se va verifica, de asemenea, câte persoane şi-au pierdut dreptul de vot înainte de 29 iulie, data referendumului, câţi şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiaţi din listele localităţii de unde au plecat, numărul de persoane cu reşedinţa în străinătate, dar care apar ca fiind în ţară etc. Pe scurt, Guvernul vrea datele cele mai apropiate de adevăr privind cetăţenii cu drept de vot din România.
Ceea ce atrage atenţia în comunicatul trimis ieri judeţelor este cererea de a verifica dacă în fiecare locuinţă numărul de persoane rezidente „se corelează cu suprafaţa locuibilă şi cu numărul de camere”. Cu alte cuvinte, Ministerul Administraţiei vrea lista locuinţelor în care sunt luate în spaţiu zeci de persoane care nu locuiesc acolo decât pe buletin. Pentru acest lucru, prefecţii vor fi nevoiţi să măsoare suprafeţele tuturor locuinţelor şi să numere toţi locatarii, pentru a afla unde sunt prea mulţi într-o cameră… De fapt, autorităţile îşi vor da cu părerea că sunt mulţi sau puţini, pentru că nu există o lege care să îi interzică unui proprietar de locuinţă să ia în spaţiu pe cine vrea el.
Magistraţii CCR se întâlnesc de urgenţă
Judecătorii Curţii Constituţionale a României, CCR, pun capăt vacanţei pentru a se întruni cât mai repede, cu toate că aveau planificată şedinţa pe 31 august. Cei nouă magistraţi vor lua în discuţie erata trimisă de CCR la Monitorul Oficial, prin care se spunea că românii din afara graniţelor sunt prinşi în listele electorale pentru referendum, „erată”contestată ulterior de USL.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro