Privite de pe Pamant, celelalte planete si stele ni se par insignifiant de mici. Puse una langa alta, brusc Pamantul devine un punct care graviteaza in jurul Soarelui. In cadrul sistemului nostru solar, Pamantul e a treia planeta de la Soare, fiind situata pe locul cinci din punctul de vedere al dimensiunii intre celelalte sapte planete ‘oficiale’: Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Pana in 2006, sistemul solar cuprindea 9 planete, ultima si cea mai mica fiind Pluto, care si-a pierdut statutul de planeta.
Planetele care graviteaza in jurul Soarelui sunt impartite in ‘terestre’ si ‘gazoase’. Planetele terestre (Mercur, Venus, Terra, Marte) sunt compuse din materii solide, au densitatea mare, suprafata solida, nu au inele si doar cativa sateliti. Planetele gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun) sunt compuse in principal din hidrogen si heliu, au densitatea mica, viteza de rotatie foarte mare, au multi sateliti si inele formate din resturi de corpuri ceresti.
Soarele este steaua care se afla in centrul sistemului nostru solar. Desi ni se pare o minge de foc, in comparatie cu
Pamantul si celelalte planete, Soarele este imens. Volumul sau poate cuprinde 1.300.000 de planete ca a noastra, iar de-a lungul diametrului sau s-ar putea alinia peste 109 planete.
In aceasta fotografie, planeta noastra este invizibila prin comparatie cu celelalte
Sirius este situata in constelatia Canis Major. E de 40 de ori mai luminoasa decat Soarele. Cand este foarte senin, se poate observa si in timpul zilei de la altitudini mari. Se afla in stadiul de pitica alba.
Pollux face parte din constelatia Gemeni, fiind cea mai luminoasa stea din constelatie. E de 10 ori mai mare decat Soarele si este pe locul 16 ca stralucire in cadrul galaxiei noastre. E o giganta portocalie rosie.
Arcturus e a patra stea ca luminozitate din Calea Lactee si a doua din emisfera nordica. Face parte din constelatia Bootes. Chinezii o situeaza in constelatia Kangxiu. Arcturus se afla in stadiul de giganta rosie.