În piață sosesc fanfara militară și Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul. Cântecele patriotice animă ușor atmosfera.
Cât așteaptă să se facă ora 11, un militar fredonează în surdină, la trompetă, „Moș Crăciun cu plete dalbe”.
Două tinere dau interviuri la televiziuni și vorbesc despre experiența lor în armată și despre anul acesta atipic.
Gazda amintește audienței la fiecare cinci minute că e pandemie și reia sfaturile binecunoscute – toată lumea să poarte mască și să păstreze distanța. Vocea de la microfon vorbește și despre eroii anonimi în alb, despre medicii care sunt acum în linia întâi. Ei, alături de oficiali, ambasadori, militari și presă, sunt singurii invitați la ceremonia fără paradă.
Urmăriți reportajul VIDEO:
Orban, aproape tot timpul alături de Nicușor Dan
Când deja soarele se ascunsese după Arcul de Triumf și lumea începuse să tremure de frig, ajung miniștrii și alți oficiali. Nelu Tătaru și Raluca Turcan sunt printre primii.
În mulțime se mai zăresc Marcel Vela și Nicușor Dan. De la PSD e doar președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Vine și premierul. Vesel și cu pas săltăreț, salută pe toată lumea. Dar cel mai mult se oprește la o vorbă cu primarul general.
„Sosește președintele României”, se aude din nou vocea de la microfon.
Silueta mașinii prezidențiale se zărește de după Arcul de Triumf. Președintele coboară și urmează protocolul.
Trece în revistă Garda de Onoare, se intonează imnul, se aud cele 21 de salve de tun, apoi ține discursul.
Klaus Iohannis, un scurt apropo că vin alegerile
Președintele vorbește la început despre faptul că la Arcul de Triumf „suntem mult mai puțini ca de obicei”.
„Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicați în brațe de părinți sau bunici emoționați, sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil”, continuă șeful statului.
Se întoarce în trecut și vorbește despre greutățile și sacrificiile înaintașilor. Face apoi o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria României, pentru a reveni din nou la prezent, la sentimentele de „îngrijorare și strângere de inimă”, la distanțarea fizică și la eroii acestor zile – medicii.
La final, audiența restrânsă revine brusc la realitățile curente. Șeful statului le amintește tuturor că vin alegerile.
„Peste câteva zile, românii vor avea din nou ocazia să-și facă auzită vocea, prin vot, și să aleagă un nou Parlament. E acel moment în care putem construi o Românie al cărei viitor să fie mai mult decât o promisiune, mai concret decât un vis și mai aproape decât orizontul speranțelor noastre. Un Parlament cu oameni onești, mai muncitori, mai buni.”
Momentul înălțător cere un citat pe măsură: „Găsesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea că „deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat.”
„Ce discurs frumos avea și l-a stricat acum, la final, cu politica!”, se aude comentariul unuia dintre privitori.
Premierul se fotografiază arătând semnul victoriei
Speech-ul se încheie, vocea de la microfon anunță că odată cu el e gata și ceremonia. 25 de minute pe ceas. Deși audiența e invitată să plece cât mai repede, miniștrii și alți oficiali mai zăbovesc la o vorbă. Distanțarea dispare subit, oamenii se salută cu coatele, zâmbesc, vorbesc și fac poze.
Premierul e cel mai vesel dintre membrii Guvernului, îi salută și face poze cu toți. Și pentru că nici el nu a uitat că vin alegerile, face semnul victoriei în cateva dintre ele.
De plecat, pleacă aproape ultimul, tot alături de Nicușor Dan, care rămâne și el la discuții până la final.
Protestatarii de serviciu, prezenți și de Ziua Națională
La 500 de metri depărtare de perimetrul îngrădit, câțiva naționaliști inimoși fac scandal și înjură de mama focului. „Hoții, hoții!” Sunt protestatarii care nu lipsesc de la niciun eveniment urban.
Înarmați cu drapelul și cu tot felul de pancarte, sunt nemulțumiți că nu au și ei acces la ceremonie. Când jandarmii dau la o parte gardurile, dau buzna pe trotuarele ce duc spre Arcul de Triumf.
Dincolo de Arcul de Triumf, viața curge ca în orice zi liberă
E din nou soare afară, aproape prânz. La intrarea în parc sunt destui părinți care nu și-au mai dus copiii la paradă, dar tot le-au pus în mână un steguleț ca să marcheze Ziua Națională. În lipsă de ceremonie, e bun și parcul.
În alte zone, orașul își vede de viața lui ca într-o zi obișnuită, în an de pandemie.
Câteva mașini la semafor, trecători grăbiți și oamenii de la salubritate care nu au liber nici azi.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 35
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro