Mergi direct la conținut »
#SalariileRomanilor. Ce salarii vom avea în anul 2018. Lefuri bugetari versus privați
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > #SalariileRomanilor. Ce salarii vom avea în anul 2018. Lefuri bugetari versus privați

#SalariileRomanilor. Ce salarii vom avea în anul 2018. Lefuri bugetari versus privați

Ce salarii vom avea în anul 2018. Comisia Naţională de Prognoză (CNP) vede pentru 2018 o încetinire bruscă a creşterilor salariale, cu toate că lefurile de la stat le sfidează pe cele din sectorul privat.

După ce, anul trecut, în 2017 s-a înregistrat o creştere de peste 15% a câştigurilor salariale din economie, trase în sus mai ales de majorările repetate ale lefurilor din sistemul bugetar, anul acesta ar trebui să ne aşteptăm la avansuri ceva mai reduse ale salariilor nete după datele calculate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) şi publicate luna aceasta, comentează economica.net.

2.614 lei ar fi câştigul salarial mediu net în 2018, cu doar 11% peste nivelul din 2017 (2.355 lei).

La o inflaţie medie anuală calculată de BNR la 4,5% în 2018, creşterea reală ar fi de doar 6,5%. Anul trecut creşterea reală a fost de nu mai puţin de 13,6%.

În plus, media pe 2018 va fi trasă în sus puternic de majorările salariale de până la 25% primite de bugetari la 1 ianuarie şi de tranşa a doua de majorări salariale pentru medici, care va avea loc luna viitoare.

CNP a calculat pentru comparaţia salarii bugetari versus angajaţi în privat doar brutul.

Astfel, dacă în 2017 brutul mediu la stat era de 3.932 lei, uşor peste cel de 3.071 lei din sectorul concurenţial, în 2018, Prognoza estimează un brut mediu la stat de 5.257 lei, în timp ce în privat câştigul salarial mediu avansează la doar 3.923 de lei. Prognoza pentru angajaţii statului exclude forţele armate si personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Salariile medii încasate de salariaţii din sectorul public le-au depăşit pe cele din mediul privat în fiecare an din 2007 încoace. Doar în anii de criză s-a redus ecartul dintre salariile din privat şi cele ale bugetarilor.  În 2011, salariile de la stat le devansau cu doar 14,36% pe cele din privat. Din 2012, în schimb, ecartul dintre salariile medii de la stat şi cele din mediul privat a început din nou să se adâncească.

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!
Recomandări

Discuții între medici din interiorul spitalului Balș, unde e bărbatul cu coronavirus: ”Consultăm TOȚI PACIENȚII CU ACELAȘI ECHIPAMENT. Dacă unul e pozitiv le dăm tuturor”!

 

În 2014 ajungeau la o diferenţă de 24%. Iar astăzi, după doi ani de creşteri consistente administrate de legi speciale, diferenţa a ajuns la peste 34%.

Găsiţi aici, integral, prognoza CNP 


CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/Maria Dragomiroiu și Bebe Mihu au sărbatorit 27 de ani de căsnicie chiar de Dragobete. Chef mare și horă românească pe plaja din Cancun

EXCLUSIV/Primul interviu cu solistul George Rotaru despre starea de sănătate a prietenei sale, legendara interpretă Gigi Marga


 

Close
Închide
  Close