Mergi direct la conținut »
Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România. Avertisment pentru PSD și de ce este Klaus Iohannis marele favorit
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România. Avertisment pentru PSD și de ce este Klaus Iohannis marele favorit

Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale din România. Avertisment pentru PSD și de ce este Klaus Iohannis marele favorit

Presa internațională a consacrat articole referitoare la alegerile prezidențiale din România. Toată lumea a reluat ideea că președintele Klaus Iohannis este marele favorit și că miza principală este cine își asigură prezența în turul al doilea.

De Petre Dobrescu,

Jurnaliștii din străinătate au remarcat că, pentru prima dată de la Revoluția din 1989, social-democrații riscă să lipsească din turul al doilea, ceea ce ar însemna o lovitură teribilă, notează Hotnews.

Într-un articol intitulat ”Alegerile prezidențiale din România, marele test pentru social-democrați”, Politico a scris că PSD se află în premieră în fața posibilității de a rata prezența în turul al doilea al scrutinului.

„Alegerile prezidențiale de duminică reprezintă un test major pentru PSD, partidul care a dominat scena politică ani de zile și care riscă acum, pentru prima oară, să nu-și vadă candidatul, Viorica Dăncilă, în turul al doilea al scrutinului”, a notat Politico, în analiza dedicată alegerilor din România.

„Vremuri grele pentru PSD. Partidul este acum în opoziție, după ce a fost înlăturat de la putere luna trecută și a pierdut constant din suportul public în contextul masivelor proteste anticorupție”, au notat cei de la Politico.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

Ei au mai menționat că președintele Klaus Iohannis e văzut drept „un simbol al stabilității în lupta împotriva corupției”.

Ponta: „Nu cred că social-democrații vor dispărea!”

Marea necunoscută este însă contracandidatul pe care acesta îl va înfrunta peste două săptămâni, în turul al doilea: Viorica Dăncilă sau Dan Barna.

Indiferent de rezultat, Politico îl citează pe fostul lider și premier PSD, Victor Ponta, care susține că: ”Nu cred că social-democrații vor dispărea”.

Euronews: „Iohannis, marele favorit al cursei”

Euronews a precizat că actualul președinte Klaus Iohannis este marele favorit al cursei electorale de duminică, cu 40%, în condițiile eforturilor sale de a salva lupta anticorupție „într-una dintre cele mai corupte națiuni din Europa”.

Marea miză este legată de cine va intra în turul al doilea, lupta fiind strânsă între Viorica Dăncilă și Dan Barna.

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina
Recomandări

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina

Jurnaliștii de la Euronews au mai menționat acțiunile PSD de blocare a luptei anticorupție și de condamnarea fostului lider Liviu Dragnea, dar și de victoria lui Iohannis în referendumul pe tema justiției.

The Guardian a amintit de referendumul pentru justiție

Britanicii de la The Guardian se așteaptă la o victorie detașată a actualului președinte Klaus Iohannis, care s-a făcut remarcat prin politica sa anticorupție și „a fost lăudat de Occident pentru angajamentul său față de statul de drept”.

După un scurt rezumat al momentelor de criză generate de măsurile PSD în domeniul justiției, britanicii au amintit de referendumul declanșat de Klaus Iohannis în care majoritatea covârșitoare a românilor s-a pronunțat împotriva ordonanțelor de urgență ale guvernului PSD.

New York Times preia știrea agenției Associated Press. Publicația relatează că duminică sunt așteptați la urne 18.2 milioane de români, care pot alege între 14 candidați, dintre care Klaus Iohannis este favorit.

Jurnaliștii mai notează că alegerile au loc în contextul unei crize politice care a dus la înlăturarea guvernului PSD și instalarea unui guvern minoritar liberal, în urmă cu câteva zile.

Close
Închide
  Close