Mergi direct la conținut »
Ce sfânți sărbătorim astăzi. Mulți români poartă numele lor
Ştiri Libertatea > Ştiri > Ce sfânți sărbătorim astăzi. Mulți români poartă numele lor

Ce sfânți sărbătorim astăzi. Mulți români poartă numele lor

Credincioșii creștin-ortodocși o sărbătoresc pe 1 martie pe Sfanta Muceniță Evdochia. De asemenea, astăzi se face pomenirea Sfinților Marcel și Anton.

De Miruna Darcovici,

Aceasta era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trăit în timpul împăratului Traian. O bună parte a vieții și-a petrecut-o în desfrânare, agonisind o avere însemnată. Schimbarea sa launtrica s-a petrecut in chip minunat, datorita monahului Gherman. In urma convorbirilor duhovnicesti cu acesta, Evdochia a luat hotararea de a primi Botezul, potrivit crestinortodox.ro. Dupa ce a fost botezata de catre Teodot, episcopul cetatii, ea si-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit. In manastire s-a daruit celei mai aspre vietuiri, in desavarsita ascultare, in posturi, privegheri, si rugaciuni. Nu dupa mult timp, obstea manastirii a cerut-o stareta. Pentru pocainta sa adanca, Dumnezeu a invrednicit-o cu darul invierii mortilor. Cuvioasa a dobandit moarte muceniceasca, in timpul persecutiei din vremea lui Vincentiu, conducatorul cetatii Heliopolis.

Troparul Sfintei Evdochia

Mieluseaua Ta, Iisuse Evdochia, striga cu mare glas: pe Tine, Mirele meu, Te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc, si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc cu Tine; si mor pentru Tine, ca sa viez pentru Tine; ci ca o jertfa fara prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ein, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

– Sfintei Domnina din Cir;

– Sfintei Mucenite Antonina;

– Sfintilor Marcel si Anton;

– Sfintilor Mucenici Silvestru si Sofronie;

– Sfintilor Mucenici Nestorian si Tribimiu;

– Sfintilor Mucenici Harisie, Nichifor si Agapie;

– Cuviosului Agapie.

Foto: crestinortodox.ro

Close
Închide
  Close