De Mihai Niculescu,

Superfulgerele s-au îndesit în anii 2013 și 2014, iar cercetătorii cred că apariția lor are legătură și cu mișcarea Soarelui, relatează Business Insider.

Potrivit studiului publicat săptămâna trecută în Jurnalul Cercetării Geofizice, este mult mai probabil ca superfulgerele să se producă deasupra Mării Mediterane, Anzilor Cordilieri și în partea de nord-est a Oceanului Atlantic.

„Locurile unde apar supefulgerele n-au nici o legătură cu cele unde se produc fulgerele obișnuite” a spus Bob Holzworth, profesorul la Universitatea din Washington care a condus acest studiu.

Cercetarea lui s-a bazat pe Rețeaua Globală a Fulgerelor, prin care se detectează fulgerele produse pe tot globul. De aproape două decenii, profesorul colectează date din toată lumea despre trăznete iar pentru acest studiu, profesorul a analizat mai bine de 2 miliarde de fulgere care s-au produs între 2010 și 2018. Doar 8.000 dintre acestea au fost ridicate la categoria superfulgerelor.

Caracteristicile superfulgerelor

Superfulgerele nu sunt nici pe departe trăznete obișnuite, pentru că acesta din urmă lovesc după niște tipare prestabilite. În primul rând, cele mai multe fulgere lovesc așa zisele „zone de coș” – mai înalte- din cele două Americi, Africa sub-sahariană și Indonezia. În SUA, vara și primăvara sunt anotimpurile specifice fulgerelor, pentru că furtunile se produc pe fondul umezelii atmosferice și a curenților de aer cald. Fulgerele obișnuite lovesc uscatul de 10 ori mai mult decât zonele de ocean.

PSD-PNL aceeași alunecare de teren! Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică
Recomandări

PSD-PNL aceeași alunecare de teren! Duși cu vorba de două Guverne, oamenii din Cumpăna sunt într-o situație dramatică

Superfulgerele nu se conformează nici uneia din regulile de mai sus. Fulgerele uriașe apar de cele mai multe ori deasupra oceanelor, iar ca perioadă, din noiembrie până în februarie. Potrivit New York Times, diferența de anotimpuri față de fulgerele obișnuite ar reieși dintr-un proces de convecție între curenții oceanici calzi și atmosfera rece.

Termenul de „superfulger” a fost avansat în 1970 de căpitanul de aviație Bobby N. Turman. De atunci, cercetarea profesorului Holzworth a rezolvat multe din necunoscutele fenomenului, dar motivul pentru care superfulgerele apar în locuri diverse în timpul anotimpurilor diferite este încă un mister.

Mai mult, oamenii de știință studiază o posibilă legătură între radiațiile solare și fulger, dar nu și-au dat seama până acum care este conexiunea dintre ele.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte şi:

Pe urmele lui James Bond. 7 destinații de vacanță pe unde a trecut și celebrul Agent 007

Sărăcia nu e o infracțiune, nu-i condamnați pe săraci! Trei reportaje Libertatea stau la baza unui spectacol de teatru regizat de Gianina Cărbunariu la Piatra Neamț

Cine este fata ucisă fără milă, în spatele Catedralei din Timişoara, de iubitul gelos. Mama bărbatului a făcut primele declarații

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă
HOROSCOP

Horoscop 22 ianuarie 2020. Gemenii caută răspunsuri la întrebările ce îi frământă