Suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice din România reprezintă poate cea mai drastică pedeapsă pe care o poate primi un șofer, pe lângă amenda contravențională.

Din fericire, această sancțiune este una temporară, iar în funcție de gravitatea abaterii, suspendarea se poate întinde pe o perioadă de 30 până la 90 de zile. Redobândirea permisului se poate face în anumite condiții, care pot influența în mod pozitiv sau negativ perioada de timp în care vei fi pieton.

În articolul de astăzi îți vom spune care sunt situațiile în care îți poate fi suspendat dreptul de a conduce, care sunt perioadele de suspendare a permisului și care sunt prevederile legale referitoare la recuperarea permisului suspendat.

Când ți se poate suspenda permisul de conducere?

Suspendarea permisului auto reprezintă suspendarea dreptului oricărui șofer de a conduce pe drumurile publice din România și se aplică pe o anumită perioadă de timp limitată.

Există trei categorii de fapte contravenționale pentru care îți poate fi suspendat permisul de conducere, însă perioada în care nu vei putea conduce poate fi de 30, 60 ori 90 de zile, în funcție de gravitatea abaterii.

În funcție de gravitatea faptei comise pot fi aplicate prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu completările și modificările ulterioare sau Regulamentul de aplicare a acesteia. În situații extreme vor fi aplicate prevederile Codului penal.

Planul de atac al Israelului împotriva Iranului. Cele cinci scenarii luate în calcul
Recomandări
Planul de atac al Israelului împotriva Iranului. Cele cinci scenarii luate în calcul

Printre abaterile pentru care ți se poate suspenda permisul se numără efectuarea unei manevre neregulamentare, neacordarea de prioritate altor mașini sau pietonilor, nerespectarea semnelor de circulație ori depistarea unui șofer cu o alcoolemie de până la 0,80 mg/l, dar fără ca acesta să fi produs un accident.

Care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere

Codul Rutier intrat în vigoare la începutul anului curent prevede, așa cum spuneam, trei perioade distincte pentru care permisul auto poate fi suspendat, în funcție de abaterea săvârșită, dar și de alte criterii specifice. Iată care sunt perioadele de suspendare a permisului de conducere:

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile

Conform prevederilor Codului Rutier, suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile intervine când un șofer a acumulat 15 puncte de penalizare. Aceste puncte de penalizare expiră la 6 luni de la data la care s-a constatat contravenția.

În aceste condiții, această suspendare a permisului se aplică doar conducătorilor auto caare au comis contravenții care însumează 15 puncte de penalizare în decurs de 6 luni.

Permisul de conducere se poate suspenda pentru o lună și în cazul următoarelor abateri:

Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
Recomandări
Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
  • depășirea altor vehicule în timp ce așteaptă la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu cale ferată;
  • neacordarea de prioritate pietonilor care se află pe sensul de deplasare al șoferului și care trec prin locurile special amenajate și semnalizate;
  • neacordarea de prioritate automobilelor care au acest drept;
  • nerespectarea culorii roșii a semaforului;
  • efectuarea unei depășiri neregulamentare;
  • nerespectarea indicațiilor agentului de circulație;
  • neprezentarea la secția de poliție când s-a produs un accident cu pagube materiale; excepție fac situațiile în care șoferii implicați au încheiat o constatare amiabilă de accident sau când este avariat doar vehiculul șoferului care deține o asigurare facultativă de avarii auto.

Suspendarea permisului pentru 60 de zile

În conformitate cu prevederile noului Cod Rutier, permisul auto poate fi suspendat pentru 60 de zile atunci când un șofer acumulează 15 puncte de penalizare într-un interval mai mic de 12 luni față de data ultimei suspendări.

Un conducător auto poate rămâne pieton pentru două luni în cazul următoarelor abateri:

  • neacordarea de prioritate, depășirea neregulamentară sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat pagube materiale;
  • nerespectarea interdicției temporare de circulație pe un drum public;
  • nerespectarea regulilor de circulație referitoare la coloane oficiale sau la intercalarea într-o astfel de coloană;
  • circulația pe sens opus, cu excepția efectuării regulamentare a unei depășiri.
Raport CSAT: Spioni ruși au încercat să se infiltreze printre refugiații ucraineni. Ce a urmărit spionajul Moscovei în România
Recomandări
Raport CSAT: Spioni ruși au încercat să se infiltreze printre refugiații ucraineni. Ce a urmărit spionajul Moscovei în România

Vezi și: Codul Rutier 2022 – care sunt noile limite de viteză și ce sancțiuni riști dacă le încalci

Suspendarea permisului pentru 90 de zile

Permisul de conducere poate fi suspendat pe o perioadă de maximum 90 de zile în cazul în care cel aflat la volan săvârșește una dintre abaterile de mai jos:

  • nerespectarea barierelor de cale ferată sau a luminilor roșii la trecerea la nivel cu calea ferată;
  • depășirea vitezei legale cu peste 50 km/h;
  • conducerea unui automobil sub influența băuturilor alcoolice;
  • conducerea unui automobil care prezintă defecțiuni grave la sistemul de frânare sau la direcție.

Dacă un șofer comite o nouă abatere care atrage suspendarea permisului într-un interval de 6 luni de la data restituirii documentului, perioada de suspendare se majorează cu alte 30 de zile.

Hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se va comunica șoferului de către serviciul de poliție rutieră în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.

Cine poate solicita redobândirea permisului de conducere suspendat

Șoferii care au permisul suspendat 60 sau 90 de zile au posibilitatea să solicite recuperarea documentului mai repede, prin susținerea unui examen.

Au acest drept doar conducătorii auto care au comis una dintre următoarele abateri:

  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale;
  • depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului;
  • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere;
  • circulația pe sensul opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire;
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice când fapta nu este încadrată ca infracțiune;
  • nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum;

În același timp, perioada de suspendare a permisului poate fi solicitată și de șoferii care au depășit cu 50 km/h limita de viteză, însă doar prin îndeplinirea a două condiții, și anume:

  • viteza să nu fi fost mai mare de 70 km/h;
  • dacă viteza a fost mai mare de 70 km/h, șoferul nu trebuie să fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.

Reducerea termenului de suspendare a permisului de conducere poate fi solicitată numai de șoferii care au o vechime de cel puțin un an, de cei care în ultimii 3 ani nu au mai susținut acest examen sau de cei care nu au comis nici o abatere în ultimele 24 de luni.

Vezi și: Cum se circulă în sensul giratoriu. Cine are prioritate și ce trebuie să știe toți șoferii

Cum poate fi redusă perioada de suspendare a permisului de conducere

Un tanar, aflat la volanul masinii, e bucuros ca si-a recuperat permisul suspendat

Examenul pentru reducerea termenului de suspendare a permisului poate fi susținut de mai multe ori, este gratuit și se va ține în reședința de județ unde a fost emis documentul.

După ce șoferul susține examenul, actele vor fi trimise la IPJ-ul pe raza căruia a fost săvârșită abaterea de circulație. Pentru ca un șofer să poată susține acest examen trebuie să îndeplinească anumite condiții, și anume:

  • să fi fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
  • permisul auto să fi fost obținut cu cel puțin 12 luni înainte de comiterea abaterii;
  • dacă în ultimii 3 ani de la comiterea abaterii pentru care se solicită reducerea perioadei de suspendare nu a mai beneficiat de o astfel de măsură;
  • dacă în ultimii 2 ani de la comiterea abaterii nu a mai avut suspendat permisul.

Pentru a fi declarat admis, șoferul trebuie să răspundă corect la cel puțin 13 dintre cele 15 întrebări incluse în proba teoretică. În acest caz, perioada de suspendare se va reduce cu o treime.

Examenul poate fi susținut doar în primele 20 de zile de la suspendare sau 35 de zile în cazul în care este adăugată și perioada de valabilitate a dovezii de circulație.

Ce acte trebuie pentru recuperarea permisului de conducere suspendat

Dacă ai susținut și promovat examenul pentru redobândirea permisului ți-l vei putea recupera pe baza anumitor documente, și anume:

  • copie a dovezii de circulație (față și verso);
  • copie a cărții de identitate;
  • dovada achitării amenzii;
  • cerere-tip în care se solicită reducerea perioadei de suspendare a permisului.

După expirarea a două treimi din suspendare și după aprobarea cererii, vei putea ridica permisul pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.

Trebuie să știi că, în cazul în care vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului în următoarele 2 luni de la data restituirii acestuia, îți va fi suspendat din nou dreptul de a conduce un automobil pe drumurile publice. În această situație, la termenul inițial se vor adăuga încă 30 de zile de suspendare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dacia, anunțul momentului pentru românii care și-au cumpărat acest model de mașină. Ce trebuie să facă
FANATIK.RO
Dacia, anunțul momentului pentru românii care și-au cumpărat acest model de mașină. Ce trebuie să facă
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Născută în Elveția, spaniolă 100%, mutată la București. Cum s-a adaptat în România
GSP.RO
Născută în Elveția, spaniolă 100%, mutată la București. Cum s-a adaptat în România
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți
FANATIK.RO
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Știrileprotv.ro
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
INTERVIU EXCLUSIV. Cum se simte Elena Cârstea la un an după ce a suferit un AVC. Dezvăluiri despre fiice și soțul american
Unica.ro
INTERVIU EXCLUSIV. Cum se simte Elena Cârstea la un an după ce a suferit un AVC. Dezvăluiri despre fiice și soțul american
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cum au descoperit poliţiştii că Mirela a fost ucisă de suspectul turc. Bărbatul a povestit crima, dar vrea o pedeapsă redusă cu aproape jumătate
Observatornews.ro
Cum au descoperit poliţiştii că Mirela a fost ucisă de suspectul turc. Bărbatul a povestit crima, dar vrea o pedeapsă redusă cu aproape jumătate
Horoscop 17 aprilie 2024. Săgetătorii au șansa de a trece la nivelul următor în comunicarea, schimbul de idei și cooperarea cu cei dragi
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2024. Săgetătorii au șansa de a trece la nivelul următor în comunicarea, schimbul de idei și cooperarea cu cei dragi
RECOMANDĂRI