Acest articol face parte dintr-o serie de articole despre măști de față. Din aceeași serie:
- Cum să ne confecționăm măști de față: sfaturi de la cercetătorii americani
- Din ce materiale e cel mai bine să ne facem măști de protecție pentru coronavirus
Purtate corespunzător, măștile făcute din bumbac dens (spre exemplu din fețe de pernă) oferă o filtrare comparabilă cu măștile chirurgicale. Chiar și măștile din tricouri vechi de bumbac (care au o capacitate de filtrare de aproximativ 3 ori mai mică decât măștile chirurgicale) sunt clar mai bune decât nimic.
Măștile improvizate pot fi foarte utile. Dar e important să le utilizăm responsabil. Iată ce ne sfătuiesc cercetătorii să luăm în seamă. Recomandările sunt bazate pe sfaturile medicilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de la Centrul de Prevenție și Tratare a Bolilor din SUA (CDC).
O mască nu te face invincibil
Nici o mască de protecție folosită în mod uzual nu oferă protecție totală împotriva microbilor. În afară de filtrarea imperfectă, e vorba și de cum o fixăm pe față. Prioritatea măștilor nu e să te apere pe tine de alții, ci mai degrabă să-i apere pe alții de tine.
Cel mai important e în continuare să stăm acasă pe cât posibil, și să păstrăm o distanță de minim 2 metri față de alți oameni. E recomandat să purtăm mască pentru fiecare ieșire din casă, din momentul în care ieșim pe ușă până când ne întoarcem.
Spală-te pe mâini înainte să pui masca, spală-te pe mâini după ce ai scos masca
Toate celelalte precauții rămân valabile: să ne spălăm pe mâini, să nu ne atingem pe față, etc.
E important ca atunci când punem masca să avem mâinile curate, și să atingem doar benzile elastice cu care se prinde de urechi. După ce o dăm jos (la fel, doar atingând benzile), e important să ne spălăm pe mâini.
Pune masca fix pe față, din prima, fără să o aranjezi
Masca trebuie să stea fix pe față, fără spații libere. E normal să se simtă puțin inconfortabil după ceva vreme, dar trebuie să poți respira ușor prin mască.
Ar fi bine ca masca să nu fie rearanjată odată ce este pe față. Acest lucru crește riscul de contaminare. Studiile existente arată că unul dintre motivele principale pentru care măștile nu oferă protecție e că nu sunt purtate cum trebuie sau oamenii le ating cu mâna.
Masca trebuie spălată după fiecare folosire
Nu contează că ai mers doar până jos, că ai dus gunoiul, sau că ai fost plecat toată ziua. Masca trebuie spălată după fiecare folosire. Odată ce ai intrat în casă, nu trebuie pusă pe masă sau undeva unde ar putea contamina suprafața. E recomandat să o pui direct la mașina de spălat.
Un program de spălare automată mai fierbinte va curăța și dezinfecta masca.
Masca trebuie să fie uscată
Un studiu din 2015 scria că unul dintre principalele dezavantaje ale măștilor refolosibile e că se pot umezi. O mască umedă nu oferă protecție aproape deloc și poate face mai mult rău decât bine.
E bine să ai o mască de rezervă la tine (într-o pungă resigilabilă, spre exemplu), să schimbi masca dacă se umezește. E important de ținut cont de asta și când plouă – e recomandată evitarea umezirii măștii de protecție.
Cine poate purta o mască de față
Copiii mai mici de 2-3 ani nu pot purta mască, deoarece ar putea fi greu de respirat pentru ei, și de asemenea, e foarte posibil să atingă sau să mute masca, anulând orice protecție. Copiii mai mari pot purta mască, dar e important să nu o atingă cu mâna.
De asemenea, e recomandat ca cei care suferă de astm sau alte probleme respiratorii să nu poarte mască de protecție.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.