Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateMai este foarte putin timp pana cand vom incepe sa ne economisim banii in fonduri private de pensii. De la 1 august 2007, tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani trebuie sa se inscrie intr-unul din fondurile sistemului privat de pensii.


A mai ramas doar o luna pana cand tinerii angajati, dar si liber-profesionistii incep sa sa aleaga un fond unde  sa-si depuna economiile intr-un cont, care ii va finanta la batranete.


„Contributia obligatorie este de 2% pe luna”

In cazul angajatilor, o parte din contributia platita acum la sistemul asigurarilor sociale, de 9,5%, oprita pe fluturas, va trece in administrare privata. E vorba de 2%, bani care vor fi transferati de catre angajator, prin plata lunara,  intr-un fond unde fiecare va avea un cont personal.

Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateAstfel, contributia la asigurarile sociale se va reduce de la 9,5% la 7,5%. ‘Acestea nu sunt contributii suplimentare din veniturile angajatului, ci o parte din cotizatiile care mergeau catre pensiile publice si care va ajunge catre cele private’, explica Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat (CSSPP).

Daca vorbim despre cei care nu sunt salariati, ci liber-profesionisti sau lucreaza in agricultura, ei isi vor plati singuri contributiile in contul deschis pe baza codului numeric personal.

Campania de informare publica privind pensiile private a fost demarata de la inceputul lunii iunie si va dura sase luni. ‘Scopul campaniei publice pe care  am demarat-o impreuna cu Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse este acela de a creste gradul de cunoastere a populatiei in privinta sistemului de pensii’, a mai declarat Mircea Oancea.

Principalele canale de informare sunt website-urile: www.pensii-private.eu si www. mmssf.ro.

Potrivit reglementarilor actuale, in primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii obligatorii, catre fondurile de pensii administrate privat vor fi transferate doar doua procente din salariul brut al angajatului, cotizatia urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana cand se va ajunge la un nivel de 6%, intr-un interval de opt ani.

Societatile care vor administra aceste fonduri vor putea incepe campaniile de publicitate doar dupa ce CSSPP va elabora norma privind aderarea la aceste fonduri. Potrivit presedintelui comisiei, actul normativ va fi publicat la inceputul acestei luni, astfel ca administratorii vor avea la dispozitie doar  doua-trei  saptamani inaintea inceperii perioadei de aderare, stabilita in intervalul august-noiembrie 2007.


Iata cateva societati unde va puteti inscrie


-BCR Administrare Fond de Pensii SA
-Prima Pensie Fond de Pensii SA
-BRD Fond de Pensii SA
-Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA
-Omniasig – pensii
– Allianz – Tiriac Pensii Private


„Sper sa nu ne piarda banii”


Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateAna Maria Ivanescu (27 de ani, vanzatoare): ‘Am auzit si eu ca suntem obligati sa ne inscriem pentru o pensie privata. Nu prea am incredere in societatile de pensii, si asta pentru ca la noi in tara s-au intamplat mai multe lucruri murdare cu banii. Nici nu mi se pare normal sa ne oblige statul’.


Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateGabriel Rancu (25 de ani, bucatar): ‘Nu prea stiu nimic despre aceste fonduri. Am auzit ceva foarte vag la televizor despre pensiile private. Sper sa nu ne piarda acesti bani si sa-i putem lua intr-adevar la batranete. Daca nu era obligatoriu, nu acceptam sa cotizez la un fond privat’.


Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateDaniel Munteanu ( 21 de ani, subofiter): ‘E prea devreme sa spun daca ne vor avantaja aceste fonduri. Vom vedea la batranete. Ce stiu eu e ca in tarile civilizate se practica acest sistem si batranii beneficiaza si de pensii private in afara celor de stat. Asa e normal si trebuie sa ne aliniem si noi’.


Ce trebuie sa stiti despre pensiile  privateVirginia Motoi (32 de ani, economist): ‘Eu nu am incredere in fondurile acestea. Stiu ca si parintii mei au fost obligati sa cotizeze intre 2 si 6% din venitul brut, iar acum au o pensie de mizerie. In Romania este posibil orice. Mai ales dupa ce s-a intamplat cu banii de la FNI sau de la SAFI’.


 

Țiriac, scos din sărite de mărirea pensiilor: „Care e economia? Știți ce a făcut Franța?”
PARTENERI - GSP.RO
Țiriac, scos din sărite de mărirea pensiilor: „Care e economia? Știți ce a făcut Franța?”
Anna Lesko, declarație șocantă despre un concurent: ”M-a distrus, m-a violat!” Ce se întâmplă la Ferma 2020!
PARTENERI - PLAYTECH
Anna Lesko, declarație șocantă despre un concurent: ”M-a distrus, m-a violat!” Ce se întâmplă la Ferma 2020!
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
HOROSCOP
Horoscop Urania | Previziuni astrologice pentru perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2020. Luna Plină în Berbec | VIDEO URANISSIMA
INCREDIBIL! A găsit 18 milioane de dolari în peretele unui apartament. A cui a fost locuinţa
Telekomsport
INCREDIBIL! A găsit 18 milioane de dolari în peretele unui apartament. A cui a fost locuinţa