Fie ca zboara, alearga sau inoata, aceste vietuitoare sunt cele mai rapide din lume. Ele se deplaseaza chiar si cu sute de kilometri pe ora si au corpul perfect adaptat acestei uimitoare capacitati. Dumitru Murariu, directorul Muzeului ‘Grigore Antipa’ din Bucuresti, ne-a spus care sunt performantele atinse de acestea si la ce le foloseste viteza.
Soimul cade asupra prazii sale cu viteza unui Ferrari, ghepardul este campion la sprint, iar pestele-spada ‘taie’ apa cu peste 100 km/h. Toate acestea pentru a se hrani. Mai exista insa si alte vietuitoare, printre care antilocapra, strutul sau iguana, care isi folosesc viteza pentru aparare. ‘Natura este uimitoare si ea le-a adaptat acestor animale corpul in asa fel incat sa reziste in mediul in care traiesc. Spre exemplu, strutul nu poate zbura, dar atunci cand este atacat, el poate fugi cu o viteza uimitoare, ajutat fiind de picioarele sale mari si musculoase, ce au inlocuit forta aripilor. De asemenea, corpul aerodinamic al gheparzilor ii ajuta pe acestia sa strapunga aerul foarte usor, pentru a prinde prada si a pastra astfel echilibrul ecosistemului’, ne-a spus Dumitru Murariu.
300 km/h
Soimul calator poate atinge viteze impresionante in picaj, ajungand chiar la 300 km/h. Aceasta pasare traieste in zonele muntoase, in vai si, mai nou, in apropierea oraselor, hranindu-se cu pasari si animale de dimensiuni mici.
120 km/h
Ghepardul este cel mai rapid mamifer de pe Pamant, el putand sa atinga 120 km/h. Din cauza efortului depus pentru a ajunge la aceasta impresionanta viteza, el nu poate alerga pe distante lungi, ci doar pe maximum 500 de metri.
34 km/h
Iguana cu coada tepoasa – este cea mai rapida reptila. Ea traieste in padurile tropicale si poate atinge 34 km/h, viteza care o ajuta sa prinda insectele cu care se hraneste.
70 km/h
Strutul este cea mai rapida pasare terestra, care alearga cu 70 km/h. Are o inaltime de peste doi metri si o greutate de aproape 200 kg. In comparatie cu ghepardul, strutul este mult mai rezistent, putand alerga o jumatate de ora fara oprire.
120 km/h
Pestele-spada are o viteza egala cu a ghepardului, adica aproximativ 120 km/h. El inoata in Marea Sargaselor, Mediterana si Oceanul Atlantic. Pe vremuri exista si in Marea Neagra, insa a disparut din cauza pescuitului intensiv.
53 km/h
Fluturele-soim este cea mai rapida insecta din lume. Poate atinge o viteza de 53 km/h in timpul scurtelor sale perioade de zbor.
95 km/h
Antilocapra americana traieste in vestul Americii de Nord si atinge 95 km/h, viteza care o protejeaza de pradatori. Poate alerga pe distante de 5-6 km si face salturi uimitoare, de 4-6 metri in lungime si de aproape 2 metri in inaltime.