Dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, 1 Mai era sărbătorit prin manifestații de preaslăvire a dictatorului, urmate de un „cico” și un crenvurst, astăzi, vremurile s-au schimbat. Micii au devenit simbolul neoficial al acestei zile, alături de o halbă de bere rece, cu „guler”.

Micii cu pâine și muștar, vedetele zilei de 1 Mai

Dar vedeta rămâne, fără îndoială, micul! Micii din carne tocată, condimentați cu usturoi și puțin cimbru, au devenit sinonimi cu sărbătoarea. Niciun român nu trece peste această zi fără să „tăvălească” micul prin muștar.

Fumul dens „inundă” terasele din piețe, pentru că face parte din peisaj, iar nimeni nu pleacă de la coadă, chiar dacă e extrem de lungă. La fel, restaurantele devin neîncăpătoare pentru o porție zdravănă de mici, iar supermarketurile își măresc considerabil stocurile.

De 1 Mai se consumă 30 de milioane de mici!

Conform ultimelor studii, românii consumă anual aproximativ 25.000 de tone de mici, echivalentul a circa 440 de milioane de bucăți.

Situația de 1 Mai? Se consumă în jur de 30 de milioane de mici, ceea ce reprezintă aproape 7% din consumul anual. Iar, conform cifrelor oficiale, un român mănâncă, în medie, 40 de mici pe an.

Jean Cătălin Sandu, omul care l-a ajutat pe Dan Voiculescu să preia Institutul de Cercetări Alimentare la prețul unei garsoniere, reabilitat
Recomandări
Jean Cătălin Sandu, omul care l-a ajutat pe Dan Voiculescu să preia Institutul de Cercetări Alimentare la prețul unei garsoniere, reabilitat
De 1 mai, românii preferă să mănânce mici și să bea bere. Foto: LibertateaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

În perioada premergătoare zilei de 1 Mai, producția de mici crește cu 15% până la 30% față de o perioadă obișnuită.

Ca informație interesantă, până la 10% din producția totală de mici este destinată exportului, în special către comunitățile de români din Italia, Spania și Marea Britanie.

Unde se mănâncă cei mai buni mici din București? Terasa Obor, kilometrul zero

În Capitală există zeci de locuri extrem de cunoscute și frecventate pentru consumul de mici. Iar de 1 Mai, aceste locuri devin adevărate puncte turistice pentru cei care vor să plece „pe carton” cu cei mai buni și suculenți mici din București.

Terasa Obor este un reper emblematic, renumit pentru micii săi delicioși și atmosfera autentică. Situată în Piața Obor, această terasă atrage zilnic numeroși bucureșteni și turiști dornici să savureze preparate tradiționale românești, cu gust autentic.

Terasa Obor. Foto: Facebook
Terasa Obor. Foto: Facebook
Ce spunea un tânăr Nicușor Dan, recent întors din Franța după 6 ani: „Dacă o să mă ratez, o să am satisfacția că am căzut de foarte sus”
Recomandări
Ce spunea un tânăr Nicușor Dan, recent întors din Franța după 6 ani: „Dacă o să mă ratez, o să am satisfacția că am căzut de foarte sus”

Cozile de la Terasa Obor sunt imense în orice zi a săptămânii, imaginați-vă cum va fi de 1 Mai! Terasa este considerată kilometrul zero al micilor din București. Pentru un mic cu pâine și muștar, trebuie să plătiți șase lei.

La Ciotoianu, raiul micilor din Popești-Leordeni

La Ciotoianu este un alt loc emblematic în peisajul gastronomic românesc, recunoscut pentru micii suculenți și preparatele tradiționale la grătar. Are două locații – una în Popești-Leordeni și cealaltă în Drumul Taberei – ambele atrăgând zilnic sute de doritori de mici fierbinți.

Micii de la Ciotoianu sunt preparați din carne de porc, vită și oaie, asezonați cu sare, piper, cimbru uscat, boia dulce și usturoi. Prețul este același ca la Obor: șase lei bucata.

Mici de La Ciotaianu Foto: Facebook
Mici de La Ciotoianu Foto: Facebook

„Din tată în fiu am moștenit meșteșugul preparării cărnii și al grătarului. Sunt mândru că fac parte din puținele familii care au păstrat autenticitatea unui grătar adevărat, un grătar cu cărbuni, care se definește prin simplitate și un gust autentic”, se arată în prezentarea de pe site-ul oficial al afacerii de familie din apropierea Bucureștiului.

Prioritățile președintelui Dan în plan extern: „Va trebui să convingă SUA ca eventualele retrageri de trupe să nu afecteze România” | Interviu
Recomandări
Prioritățile președintelui Dan în plan extern: „Va trebui să convingă SUA ca eventualele retrageri de trupe să nu afecteze România” | Interviu

Nea Sandu și micii istorici de la Cocoșatu

Fondat în 1993 de Ion Oiță, restaurantul Cocoșatu a devenit rapid un reper gastronomic în zona Băneasa. Numele terasei provine de la celebrul grataragiu Sandu Cocoșatu, omul din mâinile căruia au ieșit milioane de mici.

Micii de la Cocoșatu sunt preparați după o rețetă tradițională care include carne de vită și un amestec rafinat de condimente: piper, cimbru, ienibahar, coriandru, chimion turcesc și anason stelat, la care se adaugă bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, ulei și usturoi.

Grataragiul nea Sandu Cocoșatu. Foto: Facebook
Grataragiul nea Sandu Cocoșatu. Foto: Facebook

Procesul de preparare este meticulos și durează trei zile, pentru a asigura frăgezimea și savoarea specifice. Libertatea a publicat un articol amplu despre rețetă, așa că o puteți încerca și acasă. Prețul unui mic la Cocoșatu este de 7,5 lei.

Concurență mare în Băneasa pe mici, cu La Gil

Cartierul Băneasa este, fără îndoială, un reper pentru iubitorii de mici, iar fumul dens al grătarelor cu cărbuni „inundă” frecvent blocurile din nordul orașului. Terasa La Gil, deschisă în ianuarie 1991, are ca vedetă incontestabilă micii.

Aceștia au același preț ca la vecinul Cocoșatu: 7,5 lei bucata. Pentru un meniu complet, cu cinci mici, pâine, muștar, cartofi prăjiți și un ardei iute, doritorii trebuie să plătească 50 de lei.

Mici de la Caru’ cu Bere, gust istoric în inima Capitalei

Micii de la Caru’ cu Bere sunt considerați un simbol al bucătăriei tradiționale românești, având o rețetă istorică ce datează din 1920.

Această rețetă a fost transmisă printr-o scrisoare de către bucătarul-șef al restaurantului, care o primise, la rândul său, de la maestrul gastronom Tică Preoteanu, conducătorul bucătăriei Carului cu Bere la acea vreme.

Așa arată atmosfera la Caru' cu Bere. Foto: Facebook
Așa arată atmosfera la Caru’ cu Bere. Foto: Facebook

„Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de șapte până la opt centimetri și la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătător”, se arată în scrisoarea publicată de Libertatea, datată 16 iunie 1920.

Un meniu cu trei mici și cartofi prăjiți costă 56 de lei, dar locația istorică justifică prețul mai ridicat.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

NECULAI52   •   30.04.2025, 17:30

Piedone, nu se baga? Ar fi ceva de prima pagină!

Amicu42   •   30.04.2025, 11:59

Înseamnă că nu aţi mâncat mici de la Casa Gri din Piaţa Veteranilor

Tep45pg   •   30.04.2025, 09:40

Terasa Obor o mizerie. Cine vrea mici buni se duce la Olimpia la Bobocica.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Ion Iliescu îi transmite un mesaj total neașteptat lui Nicușor Dan. Nimeni, dar absolut nimeni, nu se aștepta ca Iliescu să iasă la rampă acum: „Victoria...”
Viva.ro
Ion Iliescu îi transmite un mesaj total neașteptat lui Nicușor Dan. Nimeni, dar absolut nimeni, nu se aștepta ca Iliescu să iasă la rampă acum: „Victoria...”
Trecutul neștiut al Mirabelei Grădinaru din Vaslui, care a ajuns „Prima Doamnă” a României, la 41 de ani. 10 lucruri inedite despre viitoarea soție a lui Nicușor Dan și 40 de poze de colecție
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul neștiut al Mirabelei Grădinaru din Vaslui, care a ajuns „Prima Doamnă” a României, la 41 de ani. 10 lucruri inedite despre viitoarea soție a lui Nicușor Dan și 40 de poze de colecție
Lecțiile unui român, după 15 ani în Africa de Sud: „M-a șocat profund. România e sigură”
Adevarul.ro
Lecțiile unui român, după 15 ani în Africa de Sud: „M-a șocat profund. România e sigură”
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca Președinte al României. Suma lunară este destul de consistentă
Elle.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca Președinte al României. Suma lunară este destul de consistentă
Are 59 de ani acum și a rămas doar o umbră din bărbatul care cucerea femeile din orice încăpere în care intra. Acum, oricine îl vede pe stradă nu îl mai recunoaște
Unica.ro
Are 59 de ani acum și a rămas doar o umbră din bărbatul care cucerea femeile din orice încăpere în care intra. Acum, oricine îl vede pe stradă nu îl mai recunoaște
O companie celebră le cere angajaților să dea înapoi măririle de salarii primite în 2024
Observatornews.ro
O companie celebră le cere angajaților să dea înapoi măririle de salarii primite în 2024
Horoscop 20 mai 2025. Racii au motive reale să creadă că va fi bine și pentru ei, nu numai în domeniul sănătății personale, ci și în alte domenii
HOROSCOP
Horoscop 20 mai 2025. Racii au motive reale să creadă că va fi bine și pentru ei, nu numai în domeniul sănătății personale, ci și în alte domenii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI