Cuprins:
Dacă pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, 1 Mai era sărbătorit prin manifestații de preaslăvire a dictatorului, urmate de un „cico” și un crenvurst, astăzi, vremurile s-au schimbat. Micii au devenit simbolul neoficial al acestei zile, alături de o halbă de bere rece, cu „guler”.
Micii cu pâine și muștar, vedetele zilei de 1 Mai
Dar vedeta rămâne, fără îndoială, micul! Micii din carne tocată, condimentați cu usturoi și puțin cimbru, au devenit sinonimi cu sărbătoarea. Niciun român nu trece peste această zi fără să „tăvălească” micul prin muștar.
Fumul dens „inundă” terasele din piețe, pentru că face parte din peisaj, iar nimeni nu pleacă de la coadă, chiar dacă e extrem de lungă. La fel, restaurantele devin neîncăpătoare pentru o porție zdravănă de mici, iar supermarketurile își măresc considerabil stocurile.
De 1 Mai se consumă 30 de milioane de mici!
Conform ultimelor studii, românii consumă anual aproximativ 25.000 de tone de mici, echivalentul a circa 440 de milioane de bucăți.
Situația de 1 Mai? Se consumă în jur de 30 de milioane de mici, ceea ce reprezintă aproape 7% din consumul anual. Iar, conform cifrelor oficiale, un român mănâncă, în medie, 40 de mici pe an.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3a33d9e5d1d4a2bb120360d98090216a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/870x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/mici-bucsani-dambovita-4.jpg)
În perioada premergătoare zilei de 1 Mai, producția de mici crește cu 15% până la 30% față de o perioadă obișnuită.
Ca informație interesantă, până la 10% din producția totală de mici este destinată exportului, în special către comunitățile de români din Italia, Spania și Marea Britanie.
Unde se mănâncă cei mai buni mici din București? Terasa Obor, kilometrul zero
În Capitală există zeci de locuri extrem de cunoscute și frecventate pentru consumul de mici. Iar de 1 Mai, aceste locuri devin adevărate puncte turistice pentru cei care vor să plece „pe carton” cu cei mai buni și suculenți mici din București.
Terasa Obor este un reper emblematic, renumit pentru micii săi delicioși și atmosfera autentică. Situată în Piața Obor, această terasă atrage zilnic numeroși bucureșteni și turiști dornici să savureze preparate tradiționale românești, cu gust autentic.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/49304622112077119480285584436070078676903579n-1024x809.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6c5a3aff643f4938348b36623a55ca4d.jpg)
Cozile de la Terasa Obor sunt imense în orice zi a săptămânii, imaginați-vă cum va fi de 1 Mai! Terasa este considerată kilometrul zero al micilor din București. Pentru un mic cu pâine și muștar, trebuie să plătiți șase lei.
La Ciotoianu, raiul micilor din Popești-Leordeni
La Ciotoianu este un alt loc emblematic în peisajul gastronomic românesc, recunoscut pentru micii suculenți și preparatele tradiționale la grătar. Are două locații – una în Popești-Leordeni și cealaltă în Drumul Taberei – ambele atrăgând zilnic sute de doritori de mici fierbinți.
Micii de la Ciotoianu sunt preparați din carne de porc, vită și oaie, asezonați cu sare, piper, cimbru uscat, boia dulce și usturoi. Prețul este același ca la Obor: șase lei bucata.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/48626111810822095072757825627082470967657740n-1024x619.jpg)
„Din tată în fiu am moștenit meșteșugul preparării cărnii și al grătarului. Sunt mândru că fac parte din puținele familii care au păstrat autenticitatea unui grătar adevărat, un grătar cu cărbuni, care se definește prin simplitate și un gust autentic”, se arată în prezentarea de pe site-ul oficial al afacerii de familie din apropierea Bucureștiului.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_9c34cbdb8e7c6fae90bae2f9edac7349.webp)
Nea Sandu și micii istorici de la Cocoșatu
Fondat în 1993 de Ion Oiță, restaurantul Cocoșatu a devenit rapid un reper gastronomic în zona Băneasa. Numele terasei provine de la celebrul grataragiu Sandu Cocoșatu, omul din mâinile căruia au ieșit milioane de mici.
Micii de la Cocoșatu sunt preparați după o rețetă tradițională care include carne de vită și un amestec rafinat de condimente: piper, cimbru, ienibahar, coriandru, chimion turcesc și anason stelat, la care se adaugă bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, ulei și usturoi.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/cocosatu.jpg)
Procesul de preparare este meticulos și durează trei zile, pentru a asigura frăgezimea și savoarea specifice. Libertatea a publicat un articol amplu despre rețetă, așa că o puteți încerca și acasă. Prețul unui mic la Cocoșatu este de 7,5 lei.
Concurență mare în Băneasa pe mici, cu La Gil
Cartierul Băneasa este, fără îndoială, un reper pentru iubitorii de mici, iar fumul dens al grătarelor cu cărbuni „inundă” frecvent blocurile din nordul orașului. Terasa La Gil, deschisă în ianuarie 1991, are ca vedetă incontestabilă micii.
Aceștia au același preț ca la vecinul Cocoșatu: 7,5 lei bucata. Pentru un meniu complet, cu cinci mici, pâine, muștar, cartofi prăjiți și un ardei iute, doritorii trebuie să plătească 50 de lei.
Mici de la Caru’ cu Bere, gust istoric în inima Capitalei
Micii de la Caru’ cu Bere sunt considerați un simbol al bucătăriei tradiționale românești, având o rețetă istorică ce datează din 1920.
Această rețetă a fost transmisă printr-o scrisoare de către bucătarul-șef al restaurantului, care o primise, la rândul său, de la maestrul gastronom Tică Preoteanu, conducătorul bucătăriei Carului cu Bere la acea vreme.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/48298507315713022637156792943714073102467786n-1024x683.jpg)
„Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de șapte până la opt centimetri și la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătător”, se arată în scrisoarea publicată de Libertatea, datată 16 iunie 1920.
Un meniu cu trei mici și cartofi prăjiți costă 56 de lei, dar locația istorică justifică prețul mai ridicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Tep45pg • 30.04.2025, 09:40
Terasa Obor o mizerie. Cine vrea mici buni se duce la Olimpia la Bobocica.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0652dacf478a819368126baf7aafadeb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_ab886603e783f3bfaa7e660b9d4c1d7b.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_221e752b75c43a5defc14fdf9c7a30ba.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_dc28fea3ed88c19a52c83b11704b8077.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_329b64fb41da4ec62431c71e847520a7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_6274d58f680eb4e218c5e0861775062a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_4b35beb38ba2be0b5ea8564f66752185.jpg)