Unii iubesc femeile, altii se ataseaza de lucruri. El iubeste un loc. Carul cu Bere. De 33 de ani este ospatar la acelasi restaurant. Acesta e recordul lui nea Ion de la restaurantul Carul cu Bere.
A adus bere la masa lui Jean Paul Belmondo, vin la carafa pentru Jean Marais si mici pentru fratele presedintelui Kennedy, Robert. Deplange vremurile de demult cand lumea nu era rea, berea era bauta cu placere, iar de la muncitori la studenti, de la activisti la personalitati, toti cei care treceau pragul Carului cu Bere erau imbracati sobru, cu camasa si pantalon. ”Se respectau si ne respectau si pe noi”, spune Ion Golescu. Carul cu Bere era casa pentru oameni din toate paturile sociale. ”Veneau aici studenti, muncitori, personalitati. Toti erau egali in fata bauturii”, isi aduce aminte nea Ion. Este o istorie vie a unuia din cele mai vechi restaurante din Bucuresti. Cunoscut in marile localuri drept cel mai vechi si cel mai statornic practicant al acestei meserii, ajuns la 55 de ani, e bucuros ca a doua lui casa s-a imbracat in haine noi. ”Reparatiile au durat noua luni. Acum putem sa ne intoarcem la vremurile cand reprezentam ceva in Bucuresti”, se da mare Ion Golescu. Acesta spune ca la Carul cu Bere clientii pot degusta acum o bere speciala la halba, care poarta numele restaurantului. Specialitatile vor fi micii si carnatii, gatiti dupa retete originale, care dateaza de la inaugurarea localului, la sfarsitul secolului IX.
Munceste in localul facut in anul 1899
Nea Ion este mandru ca e prieten cu nepotul celui care a construit Carul cu Bere, Mircea Nicolae. ”La 11 ani unchiul meu a trecut muntii si a venit din Ardeal la Bucuresti. Avea doar patru clase. A muncit insa 20 de ani si din banii castigati si cu un imprumut de la Banca Creditul Funciar a construit, in 1899, acest local”, isi aduce aminte Mircea Nicolae despre cel caruia ii poarta numele. Are 70 de ani, dar vorbeste despre bautura si mancare cu o placere care-i umezeste buzele si ii agita stomacul. Ochii i se umezesc cand rememoreaza ce au gasit la renovarea localului. “Erau trei lacate unite, puse de unchiul meu la temelia constructiei, ca semn al iubirii dintre el si ceilalti doi frati. Acum nu mai vezi asa ceva. Erau unite si dupa 100 de ani. Mai erau un pumn de monede de argint, una de aur si o potcoava”, isi aminteste Mircea Nicolae.
Un meniu de acum 33 de ani
Nea Ion Golescu tine si acum scris pe o hartie meniul de la Carul cu Bere din ziua in care s-a angajat, 13 octombrie 1973. O bere la halba, marca Casino, costa 3,50 lei. Un mic 2,50 lei. O friptura costa 12,50 lei. ”La subsol era o carmangerie care producea tot ceea ce se servea. Totul era proaspat si facut aici”, povesteste Nea Ion Golescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro