Bucurestiul s-a transformat, ieri dimineata, intr-un urias patinoar, din cauza poleiului format pe strazile orasului. Circulatia pe carosabil se desfasura pe toate arterele centrale, insa cu dificultate, dupa ce ploaia a topit o parte din gheata formata. Daca pe strazile laterale accesul autovehiculelor era imposibil, din cauza peliculei de gheata ce acoperea carosabilul, trotuarele se transformasera deja in patinoar. Ofiterii Brigazii de Politie Rutiera au intervenit chiar din timpul noptii, alertati si de numarul mare de tamponari. Pe la 3.00 dimineata, politistii au contactat garajele si bazele de deszapezire pentru a le comunica zonele unde sa intervina. Pentru lipsa de operativitate responsabii cu degajarea carosabilului din sectoarele 1, 2 si 6 au fost amendati.
Ieri, la primele ore ale diminetii, tramvaiele circulau cu dificultate din cauza sinei acoperite de polei, iar autobuzele veneau aproape in coloana pentru a face fata aglomeratiei din statii. “Incercam sa facem fata iernii, dar un astfel de polei nu am mai vazut din 1975. Din cauza ghetusului, traseele a 15 linii preorasenesti, dar si ale mai multor linii de autobuze au trebuit sa fie scurtate”, ne-a spus Traian Neghirla, directorul Regiei de Transport Bucuresti. Reprezentantii autoritatii locale au gasit repede insa pe cine sa dea vina pentru ghetusul din Capitala. Ei spun ca trotuarele trebuie curatate de institutii si asociatiile de locatari. Conform legii, persoanele juridice si fizice trebuie sa curete zapada si gheata de pe trotuarele din dreptul imobilelor in care locuiesc sau isi desfasoara activitatea. Acolo unde functioneaza societati comerciale la parter, obligatiile revin acestora pe parcursul orelor de program, iar in restul timpului, locatarilor blocurilor respective.
Ciocnire in lant
Opt persoane – sapte adulti si un copil – au ajuns la Spitalul de Urgenta Universitar in urma accidentului de circulatie petrecut vineri dimineata, la km 11 pe autostrada Bucuresti-Pitesti. Din cauza poleiului si a cetii 28 de masini s-au ciocnit in lant. Dintre cele opt persoane, trei au necesitat internare, una la ortopedie si doua la chi-rurgie. Accidentatii prezentau contuzii si traumatisme toraco-abdominale.
Fracturi
Sectiile de ortopedie ale spitalelor au fost luate ieri cu asalt. De dimineata pana la ora 16, numai la Spitalul Universitar s-au prezentat 127 de persoane care au suferit fracturi. “60% din cazuri sunt fracturi de mana iar cei mai multi pacienti au peste 60 de ani”,
ne-a declarat medicul ortoped Marius Filip. La Spitalul de Ortopedie Foisor au venit aproape 300 de pacienti (s-au efectuat 250 de radiografii si 22 de cazuri au necesitat interventii chirurgicale de urgenta pentru fracturi de sold, de gamba sau de genunchi). Si la Salvare, in ultimele doua zile, media solicitarilor pentru fracturi este de 30-40 cazuri.
Ger naprasnic pana pe 15 ianuarie
Meteorologii prognozeaza pentru perioada 12 -15 ianuarie o vreme deosebit de rece, geroasa in jumatatea de est a tarii, mai ales noaptea. In sudul si estul tarii va ninge, iar in rest vor fi doar ninsori izolate. Temperaturile vor cobori spre -22 de grade, iar in centrul tarii, sub -28 de grade, iar cele mai ridicate valori nu vor fi mai sus de -4 grade. Din 15 ianuarie vremea incepe sa se incalzeasca usor.
Zapada in toata tara
Galati. Orasul e un imens patinoar. Peste 200 de galateni si-au rupt oasele pe gheata de pe strazi, iar unele utilaje de deszapezire au fost vazute parcate in fata unor carciumi. Totusi, primaria sustine ca se munceste intens. Ca o ironie a sortii, inclusiv subprefectul Marius Necula a luat contact cu solul inghetat, dupa ce a alunecat langa masina sa. (Marian Vulpe)
Arad. Stratul de zapada depaseste 40 cm. In loc sa deszapezeasca, edilii fac declaratii de genul: “Si pe americani ii ia iarna prin surprindere!”. Taximetristii au preferat sa nu iasa la lucru, iar soferii autobuzelor cer calatorilor sa-i impinga. (Stefana Mladin)
Satu Mare. Prima “victima” a ninsorii abundente din judetul Satu Mare e cladirea cinematografului “Arta”, din Carei. Acoperisul s-a prabusit sub greutatea stratului mare de zapada in noaptea de joi spre vineri. Nimeni nu a fost ranit, dar cladirea a fost distrusa in proportie de 75%. Imobilul era considerat monument istoric si de arhitectura. (Florin Rachitan)
Zalau. Precipitatiile abundente au creat numeroase probleme salajenilor, stratul gros de gheata, zapada si poleiul facand zeci de victime. (Iulian Duma)
Iasi. Multi dintre saracii Iasiului nu vor primi venitul minim garantat, pentru ca au refuzat sa participe la deszapezirea trotuarelor. Desi initial, pentru luna ianuarie s-au depus peste 3.500 de dosare, s-au prezentat la lucru doar 1.500 de persoane. (Stefan Susai)
Cluj. Autoritatea Drumurilor Nationale apreciaza ca cel mai dificil drum este Dealul Feleacului pentru a carui deszapezire s-au folosit pana acum peste o mie de tone de material antiderapant.
Timisoara. 11 tramvaie au deraiat in Timisoara din cauza zapezii cazute continuu in ultimele 100 de ore, care a acoperit sinele.
Granita cu Ungaria. Incepand de ieri dimineata, din cauza conditiilor meteo extrem de nefavorabile, politia de frontiera ungara nu mai permite intrarea in aceasta tara a autoturismelor care nu sunt dotate cu lanturi sau echipamente antiderapante.