De Cătălin Apostol,

Peter Vesterbacka, 51 de ani, finlandezul care a devenit celebru după ce a inventat jocul ”Angry Birds”, intenționează să construiască cel mai lung tunel din lume, care să lege Helsinki, capitala Finlandei, de Tallinn, capitala Estoniei, pe sub Golful Finlandei.

Peter Vesterbacka (FOTO: EPA)

Construcția ar urma să aibă o lungime de 103 kilometri, mai mult decât dublul lungimii tunelului care leagă localitatea franceză Calais de cea engleză Folkestone (50,45 kilometri) pe sub Canalul Mânecii. Potrivit proiectului, prin tunel vor circula trenuri de mare viteză, care vor străbate distanța respectivă în circa 25 de minute, cu 10 minute mai puțin decât durează traversarea Eurotunelului.

Costul total ar realizării tunelului este de 15 miliarde de euro, sumă care ar putea fi acoperită măcar parțial printr-o sponsorizare oferită de un trust din China, iar construcția ar trebui să se încheie în 2024. Perioada scurtă de preconizată pentru realizarea tunelului dintre Finlanda și Estonia i-a pus pe gânduri pe mulți specialiști, care consideră că, în realitate, procesul va dura cel puțin 15 ani și care invocă faptul că realizarea tunelului dintre Franța și Marea Britanie a durat 8 ani.

Traseul tunelului dintre Helsinki și Tallinn

În ciuda scepticismului unora, inițiatorii proiectului au reușit să convingă destul de multă lume de viabilitatea proiectului lor. Dovada? Au început deja să vândă bilete pentru viitoarele călătorii prin tunel, la prețul de 50 de euro (doar dus), respectiv 100 de euro (dus-întors).

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor