Mergi direct la conținut »
LIBERTATEA TE AJUTĂ: Centralele de apartament vor fi interzise în România?
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > LIBERTATEA TE AJUTĂ: Centralele de apartament vor fi interzise în România?

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Centralele de apartament vor fi interzise în România?

Am început să strâng bani, pentru a putea să-mi cumpăr și să-mi instalez o centrală de apartament. Dar am auzit că nu mai avem dreptul să facem asta, că centralele de apartament sunt interzise în toate țările din Uniunea Europeană. Este adevărat? (Nicolae Geabot, Buzău).

De Alexandru Boariu,

RĂSPUNS: Nu. Deocamdată, atât în țară, cât și la nivel european, problema înlocuirii surselor de încălzire poluante se află doar la nivel de discuții, de studii, de proiecte. De exemplu, un studiu recent arată că emisiile de carbon din încălzirea rezidențială pot fi diminuate semnificativ, dacă autoritățile vor lua decizia de a interzice instalațiile de încălzire pe gaze, până în anul 2030. Studiul care sugerează interzicerea centralelor de apartament îi aparține academicianului Brian vad Mathiesen, cercetător specializat în sistem inteligente de energie din cadrul Universității Aalborg din Danemarca. Au fost analizate sistemele de încălzire din 14 țări care fac parte din UE, printre ele numărându-se și România. Mathiesen susține că între 50 și 70% dintre gospodăriile din UE ar putea beneficia de apă caldă și agent termic mai ieftine, prin intermediul rețelelor de termoficare. Centralele termice de apartament și boilerele pe petrol și gaze ar putea fi interzise, prin Strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon.

Debranșările de la rețea ar putea fi restricționate

Pe de altă parte, potrivit unui proiect de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006, proiect aparținând unui grup de parlamentari PSD și PNL, debranșarea de la rețeua termică centralizată va deveni interzisă, în anumite circumstanțe. În principal, proiectul de lege reglementează desfășurarea activităților specifice serviciilor publice de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și prepararea apei calde de consum, respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în sistem centralizat, în condiții de eficiență și la standarde de calitate, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile.

Concret, proiectul de lege introduce noțiunea de zonă unitară de încălzire. Această zonă va fi definită de autoritatea locală (poate fi un oraş, un cartier sau un cvartal de blocuri), în care funcţionează un singur sistem de alimentare cu energie termică.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Centralele de apartament, interzise în „zonele unitare”

Potrivit proiectului de act normativ, în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă: „Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise, în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”-se precizează în proiectul de lege. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat această inițiativă legislativă în urmă cu mai mulți ani. La Camera Deputaților lucrurile sunt mai complicate. Astfel, în noiembrie 2016, plenul Camerei Deputaților a hotărât retrimiterea proiectului de lege la Comisia pentru industrii și servicii, pentru reexaminare. Reexaminarea a avut loc în două ședințe ale comisiei din iulie 2018. În urma dezbaterilor și a opiniilor exprimate, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea proiectului de Lege pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006, dar, cu mai multe amendamente. Proiectul încă nu a fost pus în dezbatere. Până la adoptarea și intrarea în vigoare a noii legi, centralele de apartament pot fi instalate fără probleme, desigur, în condițiile legislației în vigoare.

Citește și: Centralele de apartament ar putea fi interzise în toată Europa. Când ar putea fi luată măsura și în România

 

 

 

Close
Închide
  Close