După prima săptămână de vaccinare, conform datelor furnizate sâmbătă de CNCAV, s-a schimbat în mod semnificativ raportul programărilor celor trei categorii de români care se califică pentru etapa a doua de vaccinare. Dintre cei 830.000 de oameni programați, unde nu intră personal medical, împărțirea se face astfel:

  • Cetățenii de 65 de ani și peste: 41% de la 56%
  • Bolnavii cronici: 22,3% de la 22%
  • Lucrătorii esențiali: 36% de la 21,7%

În acest moment, promisiunea făcută de autorități, că vor încerca să păstreze 75% dintre dozele administrate pentru persoanele cu cele mai mari riscuri în fața Covid-19, „E așa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili”, spunea ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, acum o săptămână, referindu-se la vârstnici și bolnavi, nu se mai aplică.

Una dintre explicații este proporția centrelor de vaccinare. Libertatea a solicitat STS să spună care e situația centrelor, aceasta fiind o informație publică. Serviciul a răspuns.

„340 de centre destinate vaccinării personalului propriu”

Datele comunicate de Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt:

„La data de 23 ianuarie a.c., numărul total al centrelor de vaccinare este de 1.177, după cum urmează:

  • 213 centre deschise pentru publicul care include persoanele vulnerabile
  • 340 de centre destinate vaccinării personalului propriu
  • 624 de centre închise

Facem precizarea că situația centrelor de vaccinare este în dinamică, fiind activate sau inactivate în funcție de deciziile direcțiilor de sănătate publică și aprobarea INSP”.

INVESTIGAȚIE | România are 213 centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale
Centrul de vaccinare de la Romexpo este unul dintre cele destinate publicului care include persoanele vulnerabile

Cele mai multe sunt spitale și cam 100 sunt centre militare

Redacția a reconstituit, din mai multe surse și în mai multe județe, în ce constau aceste centre pentru personalul propriu. 

Cele mai multe din cele 340 de centre sunt spitale sau clinici, unde s-a vaccinat și continuă vaccinarea personalului medical. Au fost mai multe, dar unele centre din spitale s-au închis, în timp ce altele au rămas deschise, în principiu pentru cei din Sănătate care încă n-au primit prima doză sau rapelul.

Sunt însă și situații în care centre dedicate din spitale sunt folosite în faza a doua doar de alți lucrători esențiali. În București, de pildă, Spitalul Sf. Pantelimon, Spitalul Universitar de Urgență, Sf. Ioan, Spitalul Elias și altele au unele centre dedicate fazei a II-a și active, dar blocate publicului general.

În plus, în toată țara aproximativ 100 din cele 340 de centre rezervate sunt militare, aici intrând MApN, MAI, SRI, STS, SIE. Ele s-au constituit centre în unități militare, spitale militare, cabine specializate, dar și în alte clădiri.

Unele profesii au primit drept prioritar de vaccinare și și-au rezervat și centre!

Practic, o parte din profesiile care se califică pentru etapa a doua a vaccinării au reușit să-și constituie sau să-și rezerve centre și cabinete proprii de vaccinare, unde se duc doar ei: printre aceștia se numără militarii, oamenii din MAI, serviciile secrete, Curtea de Conturi.

Există și un centru medical al Academiei Române, în zona ambasadelor din sectorul 1 al Capitalei, care este, de asemenea, rezervat. Toate aceste centre nu sunt vizibile pe platforma de vaccinare de către ceilalți apelanți. 

După cum nu sunt vizibile numeroase clinici private, Monza, Sanador, Regina Maria, care vaccinează nu vârstnici sau bolnavi cronici, ci alte persoane, din categorii neidentificate de ziar.

În Brașov, de pildă, ziarul a descoperit două clinici Medlife, o clinică Regina Maria și una Meda, toate private, care vaccinează, dar sunt rezervate.

În Iași, spitalul privat Arcadia din cartierul Alexandru cel Bun, parte a celei mai mari rețele private din zonă, este rezervat.

Centrele rezervate sunt, în medie, mai mici ca flux de vaccinare decât cele dedicate publicului

Lucrătorii esențiali, cum îi numește legea care i-a inclus în etapa a doua, se pot înscrie prin intermediul angajatorului, care introduce o listă în platformă. Apoi, însă, angajații se pot programa și singuri pe platformă. 

Unii o fac la cele 340 de centre dedicate lor, dar alții, precum poștașii, lucrătorii din salubritate, ziariștii și alte categorii, care n-au centre speciale, apelează la cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în această etapă. 

În cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în a doua etapă, sunt aproximativ 300 de fluxuri de vaccinare, flux însemnând posibilitatea de a înregistra și vaccina o persoană într-un moment. Sunt centre cu un flux, cu două fluxuri sau mai multe.

În 340 de centre dedicate există puțin peste 400 de fluxuri, ele fiind, în general, centre mai mici, multe cu doar un singur flux.

Unele centre dedicate pentru personal au vaccinat, totuși, și pacienți

La unele spitale, cum e Spitalul Universitar de Urgență din București, publicul a sesizat către site-ul Spotmedia că un cabinet e dedicat nu personalului medical, ci lucrătorilor speciali, mai exact Curții de Conturi. 

Dar există și situația inversă. Cea în care un centru medical închis vârstnicilor și bolnavilor, depistat de Libertatea prin telefon, Spitalul de Psihiatrie din Zam, Hunedoara, a vaccinat nu doar personalul medical, ci și pacienții de acolo.

Aflat într-o zonă rurală dintre Hunedoara și Arad, aproape de domeniul de la Săvârșin, la Zam s-au vaccinat și persoanele internate acolo, conform medicului care a răspuns la telefon sâmbătă.

„Da, avem centru de vaccinare, dar nu există program, pentru că aici se pot vaccina doar cei din personal și beneficiarii spitalului”, a spus medicul de gardă.

Arad, Sibiu, Pitești, câte un centru normal, restul dedicate „personalului propriu”

Din documentarea Libertatea, există numeroase orașe unde centrele inaccesibile celor vulnerabili sunt mult mai multe decât cele accesibile. 

Situația în câteva orașe mari din țară:

  • ARAD: Un singur centru destinat populației ce se încadrează în categoria a doua, în timp ce aproximativ 10 centre de vaccinare sunt rezervate unor servicii precum Serviciul Județean de Ambulanță Arad, Direcția de Sănătate Publică din oraș, ISU etc.
  • PITEȘTI: Din toate centrele de vaccinare active, unul singur este deschis tuturor categoriilor care se încadrează în tranșa a doua de vaccinare. 
  • BACĂU: Din cele 7 centre depistate de ziar, doar unul este deschis pentru populația ce se încadrează în tura a doua, iar restul sunt rezervate. Pot fi mai multe cele rezervate. 
  • SIBIU: Situația de la Arad și Bacău se repetă și la Sibiu, unde a apărut public faptul că un singur centru apare ca fiind deschis, în timp ce verificările Libertatea arată că sunt mai mult de 8 disponibile și rezervate personalului din Consiliul Județean, Sănătate, MApN, MAI.

ERATĂ: Într-o versiune anterioară a acestui articol erau enumerați și magistrați printre categoriile profesionale care au propriile centre de vaccinare. A fost o eroare de documentare. Din ultimele informații rezultă că aceștia, deși apăreau într-un document consultat de ziar, nu au propriile centre. Regretăm eroarea și am îndreptat-o.

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea

Citeşte şi:

INVESTIGAȚIE. Cifrele oficiale de la STS arată că 5.000 de oameni pe zi, din 35.000, sunt vaccinați în afara platformei. DSP a avertizat să se oprească

STS confirmă că abia pe 7 decembrie au fost chemați la ”discuții preliminare” pentru realizarea platformei de vaccinare!

Ponderea lucrătorilor esențiali în programările la vaccinare a crescut de la 22% la 36%. Vârstnicii, scădere cu aproape 15%

„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
PARTENERI - GSP.RO
„Respir ușurată când îmi pleacă bălăriile” » Până aici a fost! Anamaria Prodan, declarații devastatoare: „NU stau să mă milogesc”
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Observatornews.ro
Alexandru, un român de 23 de ani din Spania, a fost bătut până la comă de gruparea "Fraţii Koala". Părinții speră la un miracol
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
HOROSCOP
Horoscop 2 august 2021. Racii au nevoie de căldură sufletească, de sugestii și de cuvinte frumoase
Caz bizar la Timișoara. Bolidul de 100.000 de euro furat la comandă la o zi după ce a fost înmatriculat, a fost abandonat de hoți într-o parcare, câteva ore mai târziu. Ce s-a întâmplat
Știrileprotv.ro
Caz bizar la Timișoara. Bolidul de 100.000 de euro furat la comandă la o zi după ce a fost înmatriculat, a fost abandonat de hoți într-o parcare, câteva ore mai târziu. Ce s-a întâmplat
VIDEO | În ce ipostaze a fost surprinsă tânăra din imagine la meciul UTA - FCSB 1-1. Mulţi au întors privirile
Telekomsport
VIDEO | În ce ipostaze a fost surprinsă tânăra din imagine la meciul UTA - FCSB 1-1. Mulţi au întors privirile
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%
PUBLICITATE
(Publicitate) BestSecret - Super-oferte la haine și accesorii. Reduceri de până la 80%