Cotidianul „Replica de Constanța” a publicat, în 19 iunie, un articol despre un top al universităților, cu titlul ”Dezastru! Universitatea Ovidius a ieșit din top și a ajuns la coada vacii!”. În material era vorba despre clasarea universităților în funcție de popularitatea paginilor web ale acestora, nu despre rezultatele academice. 

Articolul nu specifică nicăieri acest lucru, ci doar că universitatea a coborât de pe locul 15 pe locul 67 în țară. Două dintre topurile de referință pentru universități, unde sunt indexate în funcție de rezultatele academice, sunt QS World University Rankings, unde ”Ovidius” ocupă poziția 16-17 în România, sau Scimago Institutions Rankings, unde ocupă locul 28 în România.

Articolul a făcut Universitatea Ovidius să trimită un drept la replică, în care condamnă ”un derapaj grav de la normele jurnalistice și codul deontologic” și consideră că ziarul ”dezinformează profund”.

După apariția articolului, a doua zi, unul dintre jurnaliștii ziarului (un tânăr de 22 de ani, care tocmai absolvise Facultatea de Jurnalism și era angajat de 5 luni la cotidianul respectiv) a scris pe Facebook că se delimitează de titlul și articolul publicate:

Acuzații de cenzură în presa constănțeană. Un jurnalist de 22 de ani a fost dat afară pentru o postare pe Facebook în care se delimita public de un articol din ziarul la care lucra

Cu toate că lucrez pentru cotidianul „Replica”, nu pot sta deoparte în acest caz. Universitatea „Ovidius” din Constanța este locul unde m-am format profesional și am cunoscut oameni minunați. În acest sens, mă delimitez de poziția ziarului și susțin punctul de vedere al universității. Interesele unor „fantome” ale trecutului ovidian nu pot interveni în etica mea ca jurnalist.

Petruț Iacol, jurnalist:

Cu toate că lucrez pentru cotidianul "Replica", nu pot sta deoparte în acest caz. Universitatea "Ovidius" din Constanța…

Publicată de Petruţ Iacob pe Sâmbătă, 20 iunie 2020

Dat afară pentru că a prejudiciat imaginea publicației

Când a ajuns în redacție, jurnalistul susține că directorul ziarului i-a luat telefonul, i-a întins un pix și o foaie și i-a cerut să scrie ce-a fost cu ”ieșirea” de pe Facebook. 

Ad placeholder
Imagini cu Sebastian Ghiță petrecând în insula grecească Mykonos în timp ce el e azilant în Serbia și cu procese de corupție în România
Recomandări
Imagini cu Sebastian Ghiță petrecând în insula grecească Mykonos în timp ce el e azilant în Serbia și cu procese de corupție în România
 

Directorul ziarului i-a spus jurnalistului că este dat afară pentru că a făcut ziarul de râs și a prejudiciat imaginea publicației. 

Jurnalistul a declarat pentru Info Sud-Est că în momentul în care a fost tras la răspundere pentru opinia pe care a scris-o pe Facebook s-a simțit ca într-o secție de poliție:

”Am fost tras la răspundere pentru că m-am delimitat de ceea ce s-a scris în ziar. Mi s-a spus că am afectat imaginea cotidianului și că este mai bine să încetăm colaborarea în acest moment. Eram conștient de ce se întâmplă, însă unele detalii au fost neprevăzute. Intrat în camera unde făceam de obicei interviurile cu politicieni, de data asta mi s-a pus o foaie aibă și un pix în față de către directorul publicației. Mi s-a spus că mai bine să scriu pe foaie motivul pentru care am redat postarea, nu înainte de a mi se lua telefonul”, a spus Petruț Iacob.

Ad placeholder

Am stat aproximativ 15 minute singur în cameră, timp în care mă gândeam dacă tot ce se întâmplă este pe bune. Dar nu era 1 aprilie și nici la secția de poliție nu eram. Eram doar în locul unde lucram, iar brusc oamenii care m-au angajat deveneau oamenii legii. Am scris câteva rânduri pe foaie. Ele se adresau mai mult echipei. Îi încurajam să fie profesioniști și să facă jurnalism pe bune. Da, sună ciudat. Un puști de 22 de ani, care cere unor oameni vechi în presă să își facă meseria așa cum trebuie.

Petruț Iacob, jurnalist:

Liliana Ioniță, redactorul-șef al publicației Replica de Constanța, a transmis că nu vrea să facă niciun fel de declarații în speța jurnalistului dat afară din echipa sa pentru că a exprimat o opinie contrară ziarului. Nu a dorit să dea explicații nici pentru intervenția directorului ziarului într-o problemă editorială.

Emilia Babu, directorul ziarului Replica de Constanța, nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.

Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
PARTENERI - GSP.RO
Cum arată Caroline Wozniacki, la 6 luni după ce s-a retras din tenis. E subiect de glume în familie pentru că nu știe să spele
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce dramă pentru Carmen Iohannis. Soția președintelui, momente tulburătoare. E oribil ce i s-a întâmplat
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația
HOROSCOP
Horoscop 14 iulie 2020. Fecioarele ar trebui să își păstreze intactă diplomația