- Cunoscuta universitate britanică nu a fost închisă nici în timpul războaielor mondiale, când unii dintre studenți au fost înrolați în armată și avioanele de luptă survolau campusul.
- Singurul precedent a fost acum 355 de ani, în timpul ciumei bubonice.
- Studentul de atunci Sir Isaac Newton a fost nevoit să plece din universitate și a stat la ferma părinților săi până anul următor, 1666, când Cambridge s-a redeschis.
Universitatea Cambridge are astăzi în jur de 21.000 de studenți și peste 10.000 de profesori și personal auxiliar. Din cauza coronavirusului au rămas în campus doar câțiva studenți și cercetători din alte țări. Toți englezii au plecat acasă și cursurile se fac online.
Gabriel Găitan a terminat Fizica la Princeton, în SUA, anul trecut. Nu a fost deloc greu să aleagă ce face în continuare: pasiunea lui pentru fizică l-a ținut în mediul academic. A fost acceptat la un masterat de cercetare la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Așa era și puțin mai aproape de familia sa din Suceava.
Când în România se declara stare de urgență, în Marea Britanie oamenii încă luau în râs restricțiile la care se supunea restul Europei. La început de martie, până și conducerea Universității Cambridge le spunea studenților că vor continua cursurile.
“Ne spuneau inițial că vor vedea cum vor face ca să continue cursurile, dar într-un format mai mic sau vor găsi o altă soluție. Dar la o săptămână, deci cam pe 20 martie, deja ne-au anunțat că studenții care pot să plece, să plece acasă. Deci s-a schimbat foarte rapid mesajul”, povestește Gabriel.
Au rămas, în general, cei din străinătate. Cei din Anglia au plecat toți.
Gabriel Găitan, masterand la Cambridge:
Camere, la mare distanță, locuri special marcate în sălile de studiu, laboratoare închise
“La facultate, ne-au dispersat în camerele rămase goale, ca să stăm cât mai departe unii de ceilalți. Mai avem voie să ne întâlnim, dar stând la distanță, în anumite săli, pe locurile marcate clar, iar într-o sală au voie maximum șase oameni. Și nu mai au voie să intre oameni din afara colegiului. În laboratoare nu mai merge nimeni, se lucrează doar online, de acasă. Și universitatea e închisă, s-au închis toate clădirile, toți profesorii stau acasă”, povestește suceveanul.
Viața lui astăzi se rezumă la studiu și socializare spre zero. “Cantinele sunt închise de ceva timp, așa că toți studenții își gătesc. Eu oricum găteam și înainte. Mă duc într-o sală unde stau singur, lucrez acolo la proiectul meu, codez ce am nevoie, mai discut cu doctorandul”.
O dată pe săptămână se duce la cumpărături. “Merg cu geamantanul după mine să cumpăr mai multă mâncare și să fac cât mai puține călătorii. Și încerc să mai fac exerciții fizice prin cameră, ca să mă mai mișc, pentru că e destul de dificil să stau într-un singur loc”, își povestește românul zilele în contextul pandemiei de coronavirus.
La colegiul său au mai rămas alți doi români și se mai văd uneori, păstrând distanța.
Chiar am gătit fiecare ceva de Paște și am împărțit între noi. Apoi fiecare și-a aprins o lumânare singur în cameră. Ne mai întâlnim la un loc câte trei oameni, la distanță mare și mai vorbim. Sau pe iarbă, dar stăm la distanță foarte mare.
Gabriel Găitan, masterand Cambridge:
Englezii sunt relaxați, ies cu copiii pe stradă și nu poartă măști
Dacă ei sunt aproape captivi în campusul-fantomă, e în continuare uimit de relaxarea englezilor pe stradă.
“Au fost câteva zile în care oamenii purtau măști în număr mai mare pe stradă. Dar acum, deși mortalitatea este destul de mare, mai ales în zona Londrei, văd că lumea nu poartă măști, sunt în continuare relaxați, ceea ce mă miră.
Vorbesc cu fratele, cu sora mea, cu mama în România și mi se pare că acolo s-au luat măsuri mai repede și asta se vede. Parcă oamenii respectă mai serios.
Aici, lumea încă merge la alergat, iese cu copiii, chiar și oameni în vârstă am văzut. În oraș am văzut foarte rar oameni purtând măști, poate doar studenții din Asia, poartă fiindcă ei sunt ceva mai obișnuiți”, povestește masterandul.
Universitățile mari făceau cursuri online și înainte de pandemie
La Cambridge, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, este lacătul pe ușă, sălile de cursuri sunt goale, la fel și laboratoarele. Învățarea s-a mutat online. Iar pentru Gabriel Găitan asta nu e ceva neobișnuit. Marile universități ale lumii folosesc de multă vreme cursurile online și pentru studenții la zi.
“Eu am mai avut cursuri de acest gen, online. Cursul de informatică de la Princeton, de exemplu, sau chiar și aici, la Cambridge, unele cursuri erau date online. Așa că nu mi se pare greu de făcut tranziția. Și în liceu am folosit cursuri de pe platforme dintr-astea online, cum e Coursera, ca să mai învăț lucruri pe care nu le învățam la școală”, povestește masterandul.
Cu gândul la bunicii din Suceava
Ține legătura cu cei de acasă – mai ales că Suceava este în continuare focar de infecție COVID-19 – în permanență. Pentru el nu a existat varianta să revină în țară în urmă cu o lună jumătate, pentru că nu a vrut să-și pună familia în pericol.
“Părinții mei au luat situația în serios de la început și și-au achiziționat măști și mănuși. Avem și o magazie și când se întorc de la muncă își lasă hainele acolo și merg să se spele și apoi intră în casă. Asta e procedura pe care au stabilit-o ei”, spune Gabriel.
Cu bunicii a fost mai greu, pentru că ei mai voiau să meargă la cumpărături, dar am decis ca fratele meu să le facă cumpărăturile, ca să nu îi expunem deloc. Sunt în vârstă și i-am convins să fie mai precauți. Sunt fericit că bunicii mei stau acasă în siguranță.
Gabriel Găitan, masterand la Cambridge:
Speră ca pandemia să își scadă curba și să poată să îi și viziteze curând. Practic, programul de cercetare despre calculatoarele cuantice se încheie în luna iunie și Gabriel și-ar fi dorit să meargă și acasă, în Suceava, înainte de a pleca în SUA pentru doctorat. Dar toate planurile sunt suspendate, deocamdată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro