Modulul central Tianhe („armonie celestă”) a fost propulsat la bordul unei rachete Longue-Marche 5B de la centrul de lansare Wenchang, aflat pe insula tropicală Hainan, din sudul Chinei, potrivit televiziunii publice CCTV.
Asamblarea stației va dura cel puțin un an, timp în care agenția spațială chineză va derula zece misiuni succesive, dintre care patru cu echipaj uman.
Seamănă cu fosta stație rusească „Mir”
Stația urmează să devină operațională în 2022. Ea se va afla pe o orbită terestră joasă, la o altitudine cuprinsă între 340 și 450 de kilometri, semănând cu fosta stație rusă „Mir” (1986-2001). Avanpostul spațial va avea o durată de viață cuprinsă între 10 și 15 ani. Cântărește peste 90 de tone și va fi de trei ori mai mic decât Stația Spațială Internațională (ISS).
Chinese Space Station (CSS), denumită în chineză Tiangong („palat celest”), va coabita pe orbită în jurul Terrei cu ISS, care ar trebui să mai fie operațională încă câțiva ani, mai arată sursa citată.
China nu are ca obiectiv să transforme stația sa într-un loc pentru cooperare internațională, cum este ISS, însă a precizat că este deschisă colaborărilor cu alte state. Ea a investit în ultimele decenii miliarde de yuani pentru programul spațial, pentru a-i ajunge din urmă pe europeni, ruși și americani. În 2003, a trimis primul astronaut în spațiu.