Mergi direct la conținut »
China ar fi de vină pentru gaura din stratul de ozon deasupra Asiei de Est
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

China ar fi de vină pentru gaura din stratul de ozon deasupra Asiei de Est

Preţurile scăzute la materialele de izolare a caselor fabricate în China ar fi de vină pentru creşterea emisiilor de gaze în atmosferă, astfel mărindu-se şi gaura din stratul protector de ozon, aflată deasupra Asiei de Est.

Agenţia Investigaţiilor MEDIA (EIA) a descoperit o folosire industrială a CFC-11 (clorofluorocarbură), care ar fi considerată una dintre cele mai dăunătoare chimicale la nivelul stratului de ozon, potrivit BBC.

CFC-urile erau folosite, de obicei, în spumele poliuretanice pentru etanşări sau refrigerenţi. Clorofluorocarburile au fost interzise în 1987, prin Protocolul de la Montreal, un acord internaţional care viza stoparea chimicalelor care absorb stratul de ozon.

Documentul a fost implementat într-un ritm lent, însă în urmă cu 11 ani, producţia de CFC-11, cea mai distructivă clorofluorocarbură, era aproape zero.

„Am rămas înmărmuriţi când din 21 de companii investigate în China, 18 ne-au confirmat utilizarea CFC-11, recunoscând ilegalitatea şi fiind extrem de blazate în privinţa folosorii acestor chimicale”, spune Avipsa Mahapatra, expert AIM. „Aceste companii ne-au spus în mod repetat că toată lumea face asta”, subliniază un expert al EIA.

Pe 11 iulie, un grup de lucru al Protocolului de la Montreal se va întruni la Viena pentru a discuta despre paşii următori.

„Această săptămână va fi un moment critic pentru dialog şi acţiuni pentru a ne asigura că toate activităţile ilegale sunt investigate în profunzime şi că vor fi urgent stopate”, a declarat Erik Solheim, directorul executiv al UNEP, programul ONU pentru protecţia mediului.


CITEȘTE ȘI: Veniturile celor din Armată și Poliție, secretizate. Salariile și tichetele de vacanță devin “informații clasificate”, la propunerea Guvernului


FOTO: PIXABAY

Close
Închide
  Close