În Beijing, persoanele vaccinate pot beneficia de o ofertă neașteptată la ieșirea din centrul de imunizare: cumperi o înghețată și primești una gratis.

În provincia nordică Gansu, guvernul local a publicat o poezie în care a lăudat avantajele serului.

Iar în orașul Wancheng, din sudul țării, oficialii i-au avertizat pe cetățeni că dacă refuză să se vaccineze, riscă să aibă probleme cu locul de muncă și locuința sau chiar cu educația copiilor.

Autoritățile folosesc o gamă largă de tactici, unele mai atrăgătoare, altele amenințătoare, pentru a-și atinge scopul: vaccinarea unui număr masiv de oameni, 560 de milioane, adică 40% din populație, până la finalul lunii iunie.

China a dovedit deja că se poate mobiliza în mod eficient, atunci când a impus un lockdown draconic, limitând sever drepturile omului și sufocând pandemia în același timp.

Dar în cazul vaccinării, situația este ceva mai complicată.

Reușita în combaterea coronavirusului – numărul de infectări este unul redus – i-a făcut pe mulți chinezi să considere că vaccinarea nu prea mai are rost.

Unii dintre cetățeni sunt îngrijorați că vaccinurile ar putea fi nesigure. China are un istoric în această privință, iar lipsa de transparență în privința actualelor seruri nu a făcut prea multe pentru a liniști aceste îngrijorări.

Apoi, evident, este vorba despre numărul uriaș de oameni care trebuie imunizați.

De aceea, pentru a reuși acest lucru, guvernul a apelat la corpul uriaș de funcționari și la o abordare cât mai fermă.

Vaccinarea, opțională și nu prea

Deja numărul de doze administrate a început să crească. În ultima săptămână, China a administrat în medie 4,8 milioane de doze pe zi, în condițiile în care media de luna trecută era în jur de un milion.

Iar experții au spus că speră să ajungă la o medie spectaculoasă de 10 milioane de doze pe zi.

„Spun că este voluntar, dar dacă nu îți faci vaccinul, te tot cheamă”, explică Annie Chen, o studentă din Beijing, care a fost chemată la vaccinare de două ori într-o săptămână de consilierul ei școlar.

Îngrijorată de posibilele efecte secundare, Chen ar fi preferat să nu se vaccineze. Dar consilierul a avertizat-o că în curând s-ar putea trezi că îi este interzis accesul în locurile publice, așa că a cedat.

Parțial, spune Chen pentru New York Times, a făcut-o deoarece i-a fost milă de consilier. „Spunea că și treaba lui este foarte grea. Părea extenuat”, spune ea.

Reticență la scară largă

Reticența cu privire la vaccinuri a apărut destul de devreme în China. Un studiu dat publicității în februarie arăta că mai puțin de jumătate din cadrele medicale din provincia estică Zhejiang intenționează să se imunizeze, cei mai mulți invocând efectele secundare.

Rezultatele acestei reticențe s-au văzut. La mijlocul lui martie, China administrase în jur de 65 de milioane de doze, nu foarte multe, la o populație de 1,4 miliarde de locuitori.

Chiar și cu creșterea din ultima vreme, rata de vaccinare din China este încă redusă, în comparație cu alte țări. Deși a aprobat nu mai puțin de cinci vaccinuri, China a administrat în jur de 10 doze la 100 de oameni.

Marea Britanie, spre exemplu, a administrat 56 de doze la 100 de oameni, SUA au administrat 50 de doze la 100 de oameni.

Și România a administrat până acum în jur de 17 doze la 100 de oameni.

Experții medicali au avetizat că ritmul lent al campaniei de imunizare riscă să submineze măsurile inițiale prin care China a reușit să controleze pandemia.

„China se află într-un moment critic”, a declarat recent Zhong Nanshan, medic specialist în boli respiratorii, într-un interviu acordat presei locale.

„În vreme ce alte țări vaccinează foarte bine, iar Chinei încă îi lipsește imunitatea, lucrurile vor fi periculoase”, a spus acesta.

Oferte și amenințări

Avertismentele au fost acompaniate de o campanie de propagandă și de stimulente consumeriste.

Luni, spre exemplu, districtul comercial Wangfujing din Beijing avea tot felul de oferte pentru persoanele care puteau dovedi că s-au vaccinat.

Un magazin Lego oferea un kit de asamblare pentru o jucărie. Un comerciant stradal anunța o reducere de 10% la achiziția de ceai. Un studio foto oferea o reducere pentru un set de poze de nuntă.

Iar în fața unui centru de vaccinare, un camion cu înghețată oferea persoanelor imunizate o ofertă de nerefuzat: două conuri la preț de unul.

Wang Xuan, angajat pe camionul de înghețată, a explicat cum a atras atenția unui trecător. „A intrat imediat și și-a făcut vaccinul, apoi a venit la noi pentru a cumpăra înghețata”, a spus el.

Autoritățile din alte orașe au adoptat o strategie ceva mai amenințătoare.

În Chongqing, o companie le-a cerut angajaților cu vârste între 18 și 59 de ani fără afecțiuni cronice să se vaccineze până la finalul lui aprilie sau să „suporte consecințele”.

Un comunicat al guvernului din orașul Haikou, provincia Hainan, a avertizat că firmele care au o rată de vaccinare mai mică de 85% vor primi un avertisment și ar putea fi suspendate, pentru a „rectifica” situația.

Orașul Ruili, din sud-vestul țării, a devenit săptămâna trecută primul care a adoptat vaccinarea obligatorie pentru cetățenii eligibili, după apariția unui mic focar de infectare.

Un oficial a spus că speră să imunizeze întreaga populație de peste 200.000 de locuitori în cinci zile, administrând doze în regim non-stop.

Presa de stat admite exagerările oficialilor locali

Unii cetățeni s-au plâns că această campanie de presiune le restrânge dreptul de a alege. Dar Tao Lina, un expert în vaccinare, a declarat că impunerea unor măsuri punitive este justificată, în numele sănătății publice.

Măsuri punitive au fost adoptate, de altfel, și în alte țări. Premierul italian a emis un decret prin care cere vaccinarea tuturor cadrelor medicale. O chelneriță din New York a fost concediată pentru că a refuzat să se imunizeze. Iar multe țări, inclusiv Uniunea Europeană, intenționează să implementeze pașapoartele de vaccinare.

Dar chiar și presa de stat din China a admis că unii oficiali locali au fost ceva mai zeloși.

Agenția de presă Xinhua a publicat săptămâna trecută un editorial în care a denunțat „metodele crude” ale autorităților, care ar putea genera și mai multă opoziție.

Este neclar deocamdată dacă toate măsurile punitive vehiculate vor fi și aplicate.

Wu Kunzhou, un funcționar al orașului Haikou, unde firmele au fost amenințate cu suspendarea dacă nu îndeplinesc cota de vaccinare a angajaților, a explicat că deocamdată nu au fost aplicate amenzi.

Firmele care nu au atins rata dorită au fost „ștampilate” cu un poster roșu, pe care scria: „Companie care nu a îndeplinit standardele de vaccinare”.

„Problema este că avem ordine de la superiori”, a explicat el.

În ciuda acestor eforturi, unii cetățeni sunt în continuare deciși să nu se vaccineze.

Lu Xianyun, un muncitor în construcții de 51 de ani din Guangzhou, a amintit de o serie de scandaluri recente în care copiii chinezi au primit vaccinuri nesigure. „Nu am încredere în ei”, a spus el, cu referire la producătorii de vaccinuri.

Între timp, doctorul Tao a observat că aproape niciun oficial nu s-a vaccinat în mod public, pentru a crește încrederea cetățenilor.

„Dacă țara noastră vrea să crească entuziasmul publicului, ar putea să arate imagini cu liderii Partidului Comunist în timp ce se vaccinează”, a spus el.

Citeşte şi:

STUDIU | O treime dintre bolnavii de COVID au afecțiuni psihice sau neurologice pe termen lung

Demolare cu scandal la metrou. Proprietarii unor chioșcuri acuză că acțiunea este un „abuz”

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
Fata Stelei Popescu, făcută praf de cine nu se aștepta. Ce se întâmplă după ce a luat moștenirea de 1 milion de euro
Playtech.ro
Fata Stelei Popescu, făcută praf de cine nu se aștepta. Ce se întâmplă după ce a luat moștenirea de 1 milion de euro
"Cum aţi uitat de Ferrari-urile acelea în garaj?" Răspunsul lui Ion Ţiriac cu privire la episodul celebru
Observatornews.ro
"Cum aţi uitat de Ferrari-urile acelea în garaj?" Răspunsul lui Ion Ţiriac cu privire la episodul celebru
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2021. Gemenii simt nevoia să oprească furtuna propriilor gânduri și propriei minți
Ce vedem în ultimele clipe înainte de moarte. Dezvăluirile unui medic care a stat lângă pacienți în stadii terminale
Știrileprotv.ro
Ce vedem în ultimele clipe înainte de moarte. Dezvăluirile unui medic care a stat lângă pacienți în stadii terminale
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Telekomsport
Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e inumană: primele informaţii
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)