Inaugurat cu mare fast la sfarsitul anului trecut, cartierul Brancusi reprezinta o adevarata fata morgana pentru miile de tineri care au primit repartitie aici si au crezut ca problemele lor au luat sfarsit astfel. Fericitii chiriasi alearga acum cat e ziua de lunga dupa oamenii de la gaze si lumina pentru a-i convinge pe acestia sa conecteze la utilitati locuintele lasate in frig si bezna.
La sfarsitul lui decembrie, Andrei si Oana Mazilu au primit vestea ca primaria le-a repartizat una dintre cele 1.180 de locuinte din Brancusi, cel mai nou cartier al Capitalei. Tinerii depusesera dosarul cu doi ani in urma, in noiembrie 2003, si de atunci au tot asteptat, pana cand increderea lor s-a diluat aproape spre resemnare.
Dupa ce Oana a dat nastere unei fetite, cei doi au fost nevoiti sa se mute la parintii lui Andrei, in conditiile in care nu mai puteau suporta chiria de 160 de euro pe care o plateau pentru o garsoniera din Drumul Taberei.
Vestea repartitiei in Brancusi a venit pe neasteptate, fiind practic cel mai frumos cadou pe care l-au primit de Sarbatori. Si-au sunat toti prietenii si rudele. Isi doreau sa inaugureze apartamentul de trei camere chiar de Revelion.
Nici prin gand nu le trecea ca sunt inca departe de ceea ce l-au perceput ca un vis frumos transformat in realitate.
Dupa ce au primit cheile, tinerii n-au mai stat pe ganduri si au dat fuga in “Brancusi” pentru a-si vedea locuinta. O data intrat in bloc, Andrei a vrut sa aprinda lumina de pe coridor. Surpriza insa: intrerupatorul nu declansa nimic. Avea sa afle si de ce. La doi pasi de usa, sute de fire atarnau libere din tabloul in care trebuia sa se afle contoarele electrice individuale. Blocul nu primeste inca electricitate. Nu-i nimic, si-au spus, e un amanunt care nu le poate intuneca fericirea.
Ajunsi in apartament, cei doi au constatat insa ca nu sunt conectati nici la gaze si nu pot beneficia nici de caldura, in conditiile in care centrala de la subsol nu este legata la reteaua de distributie a gazelor naturale. Nici macar apa nu curge.
Apartamentul e frumos in schimb. Cu exceptia golurilor de sub parchetul laminat, a gresiei sparte din bucatarie, a plasei rupte de la balcon si a finisajelor neprofesioniste. “Pot sa ma consider un norocos. Apartamentul meu arata chiar bine! Unui vecin dintr-un bloc alaturat i-a cazut recent plafonul in cap”, ne-a marturisit acum Andrei Mazilu.
Tinerii s-au vazut nevoiti, in cele din urma, sa contramandeze petrecerea de Revelion si au ramas mai departe in locuinta parintilor, acolo unde, de altfel, au si petrecut Sarbatorile.
In prezent, familia Mazilu alearga in fiecare zi dupa cei de la gaze si lumina. Telefoane, nervi, insistente ce par adesea inutile. “Ma intreb cum au putut sa dea in folosinta aceste locuinte fara utilitati. Din 15 ianuarie noi trebuie sa platim deja chiria, 1,36 milioane la 3 camere. Pe ce anume, daca apartamentele nu sunt locuibile?”, se intreaba Oana Mazilu.
Cei mai multi dintre tinerii pe care i-am intalnit pe strazile noului cartier s-au aratat revoltati de ce-au gasit in Brancusi. Cu toate acestea, ei refuza sa-si dea numele sau alte amanunte, de teama unor repercusiuni.
“Contractul este valabil pe o perioada de 12 luni, desi ni s-a spus ca putem sta aici cel putin cinci ani”, spune Marius P., un alt “fericit” chirias. “Primaria a avut grija sa includa in el tot felul de posibilitati prin care te poate da afara oricand. Fie ca nu-i place vecinului de mutra ta si te-a reclamat, fie ca nu mai indeplinesti conditiile initiale. Asa ca nu-i de joaca! Pana la urma, e buna si casa asta, cum o fi ea!”