Cîinii pot fi ținuți în bloc fără a avea acordul celorlalți locatari? Practic, în ce condiţii un locatar are dreptul să ţină în apartament, la bloc, un astfel de animal de companie? Are nevoie de acordul vecinilor sau/și de aprobarea asociaţiei de proprietari? Este obligat să deţină un certificat de sănătate de la medicul veterinar? Pe scurt, de ce acte are nevoie proprietarul câinelui?- Mihai Bucur, Bucureşti
Răspunde Av Adrian Cuculis: Cîinii pot fi ținuți în bloc, fără să ceară acordul celorlalți locatari. De altfel, trebuie să știți că nu avem o normă legală care să vă incrimineze în vreun fel, dacă aveţi un animal de companie în imobil şi nu aveţi acordul vecinilor și un certificat de la medicul veterinar. Totuşi, trebuie să avem în vedere că, deşi nu există obligaţia legală a proprietarului să ceară acordul vecinilor sau al asociaţiei de proprietari (asta ar însemna o încălcare a dreptului la proprietate și la viața intimă a fiecăruia, a drepturilor unei locuinţe libere, care în România este consacrată că fiind apărată de constituţie ș.a.m.d.), obligaţiile celui care are un animal într-un condominiu sunt de a respecta, în principal, toate regulile bunei convieţuiri. Prin bună convieţuire eu înţeleg, inclusiv, că proprietarul animalului se va asigura că acesta nu deranjează în niciun fel vecinii şi, de asemenea, că animalul nu produce pagube spaţiilor comune. De asemenea, mai ales dacă există copii în bloc, proprietarul trebuie să se asigure că animalul său de companie (câine, pisică etc) are toate analizele la zi, pentru a nu răspândi anumite boli pe care pot transmite animalele. În tot cazul, proprietarul este răspunzător, porivit legii, pentru orice neplăcere şi/ sau daună cauzată de animalul pe care-l are în grijă.
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”