MENIU CAUTĂ

Cinci copii cu malformații cardiace grave, operați gratuit la Sibiu

Distribuie

Medicii sibieni împreună cu specialiști din diferite țări, le-au oferit șansa la o viața normală unor copilași născuți cu malformații cardiace grave, proveniți din familii care nu ar fi putut niciodată să acopere costurile acestor intervenții complicate. Printre micuții care se pot bucura acum de o copilărie normală se numără și Daniel, un puști de 8 ani din comuna Merghindeal, Sibiu.  

Daniel provine dintr-o familie cu opt frați, crescuți doar de mama. Din cauză că sunt foarte săraci, băiatul de 8 ani nu a avut niciodată un pat fiind nevoită să doarmă pe jos. Încă din fragedă pruncie, copilul a fost diagnosticat cu stenoză aortică avansată – afecțiune care consta într-o strâmtare a orificiului aortic, devenind un obstacol în trecerea sângelui din ventriculul stâng în aorta. Din cauza acestei boli, Daniel nu s-a putut bucura de jocurile copilăriei alături de ceilalți frațiori. Situația materială precară nu i-a permis mamei să-l ducă la o clinică din străinătate pentru a fi operat, iar anumite unități medicale de la noi din țară l-au refuzat. Salvarea lui Daniel a venit de la doctorii unui spital privat din Sibiu care, alături de specialiști din alte țări, i-au redat șansa la o viață normal. Băiatul va putea de acum să parcurgă fără probleme, drumul zilnic, de o oră, către școală, lucru care îi era imposibil înainte de intervenție.

Abandonat în maternitate din cauza malformației

Alături de băiatul de 8 ani și alți patru copii, cu vârste între 11 luni și 16 ani, născuți cu grave malformații cardiace, au primit o nouă șansă. Doi dintre pacienți, un băiețel de numai 11 luni și o fetiță de opt ani, cu insuficiență cardiacă severă, au fost operați de către echipa de medici de la un spitalul din Sibiu, căreia i s-au alăturat și alți specialiști străini. Celelalte cazuri – copii cu vârste de la un an la 16 ani – au fost soluționate prin metode minim-invazive.

copil bolnavi

Unul dintre pacienți, un băiețel de numai un an, suspect de deficit septal ventricular, a fost abandonat de părinți în spital după naștere, din cauza problemelor grave pe care le avea. Acesta nu a putut fi operat până acum, deoarece nu atingea o greutate optimă pentru realizarea unei intervenții de asemenea amploare, iar acum  va putea fi reintegrat în familie.

Citește mai multe despre medici pe Libertatea.

Comentarii