Cash

În orașele afectate, cum ar fi Madridul, plata cu cardul a devenit imposibilă, iar cozile la bancomate au fost interminabile.

„Am reușit să ne plătim cafelele cu cardul atunci când a început pana de curent, dar mai târziu nu mai aveam niciun ban, așa că nu am putut cumpăra nimic”, a spus pentru BBC Ed Rowe, 26 de ani, din Madrid.

„Toate restaurantele care erau deschise acceptau doar numerar”.

Grace O’Leary, în vârstă de 32 de ani, care locuiește în capitala Spaniei, a declarat că ea și mama ei numărau monedele pentru a vedea dacă puteau să-și cumpere vin de la un magazin din colț.

Jaime Giorgio (28 de ani) a avut norocul să aibă ceva bani la el. „În Madrid a fost destul de haotic, nu exista metrou și nu puteai scoate bani. Eu aveam bani, dar colegul meu de apartament nu avea, așa că a trebuit să îl împrumut pentru a cumpăra lucruri”, a spus acesta.

Radio

Oamenii au experimentat și o pană de informații, întrucât nu aveau acces la internet, WhatsApp sau TV.

„Pierderea completă a telecomunicațiilor a fost cel mai confuz și îngrijorător lucru… nu ne-a rămas decât să speculăm cu privire la cauză și să adunăm informații de la oamenii din împrejurimi”, a declarat Daniel Clegg din Barcelona.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Bărbatul de 42 de ani a spus că lipsa de informații l-a determinat să se uite pe cer pentru a vedea dacă avioanele mai zboară.

Siegfried și Christine Buschschlute au apelat la vehicul radio cu tranzistor. Astfel, aceștia au putut asculta posturile de radio locale pentru a afla ce se întâmplă.

„A fost o situație destul de ciudată. M-am născut în Berlin în timpul războiului și mi-a amintit de acele zile în care părinții mei încercau să audă niște știri – m-a dus cu gândul la trecut”, a spus Christine Buschschlute, în vârstă de 82 de ani.

Conserve

Cuptoarele cu microunde, friteuzele cu aer cald și unele plite și cuptoare au nevoie de curent electric. Luni însă, alimentele care nu necesitau electricitate pentru a fi încălzite sau preparate erau la mare căutare.

În supermarketuri, cumpărătorii au format cozi lungi pentru a lua produse de bază – imagini care aminteau de cele din timpul pandemiei COVID-19.

„Am cumpărat o mulțime de alimente care nu urmau să se strice, cum ar fi ton la conservă, pentru orice eventualitate”, a afirmat Jaime.

Lesley Elder, din orașul Fortuna din sud-estul Spaniei, a declarat: „Încercarea de a găsi alimente pe care nu trebuie să le încălzești a fost mai dificilă decât am crezut. Așa că am ajuns să avem șuncă și brânză la cină”.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Lumânări și lanterne

Lumânările și lanternele s-au dovedit a fi de mare ajutor în timpul penei de curent care a afectat întreaga Spanie.

Richard, care locuiește în orașul spaniol Alcala de Henares, a spus că la căderea nopții nu era aprinsă nicio lumină stradală.

„Oamenii își croiau drum cu ajutorul lanternelor. A fost destul de bizar să văd imaginea de la fereastra mea, mai ales că locuiesc în apropierea unei șosele cu două benzi”, a spus el.

„În timpul meu liber, fac lumânări și, din fericire, aveam câteva de rezervă, astfel încât să pot vedea în întuneric”.

Bateria externă

În lipsa curentului electric, oamenii se bazau pe bateria dispozitivelor lor. În Madrid, oamenii au stat la coadă în fața magazinelor de electronice pentru a pune mâna pe o baterie externă.

Din fericire pentru Sarah, ea avea un încărcător solar care i-a ținut telefonul încărcat timp de zece ore și și-a ajutat vecinul în vârstă să facă la fel.

Amintim că luni, în jurul orei 12.30, o pană de curent masivă a afectat întreaga Spanie și părți din Portugalia și sudul Franței. Evenimentul a provocat oprirea majorității serviciilor electrice și de telecomunicații, lăsând milioane de oameni fără acces la internet, curent electric și chiar transport public.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.