Cum poate fi revocată Laura Codruța Kovesi
Ministrul Justiției a cerut revocarea Laurei Condruța Kovesi, la finalul unei conferințe de presă în care a prezentat activitatea DNA. Totodată, el a anunțat că propunerea privind revocarea, alături de acest raport, vor fi transmise către Consiliul Superior al Magistraturii, dar și către Președinție.
”În temeiul articolului 54, alineatul 4, coroborat cu articolul 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA. Prezentul raport (privind activitatea managerială a DNA, n.r.), însoțit de propunerea de revocare a procurorului șef, va fi transmis Secției de procurori a CSM și președintelui României, pentru a analiza și răspunde în raport cu competențele constituționale”, a spus ministrul Justiției, la finalul conferinței de presă, care a durat aproape o oră și jumătate.
Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al Direcţiei Naționale Aanticorupție poate fi revocat din funcție de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
Ministrul Justiției a prezentat ca motiv al cererii de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, prevederea articolului 51, alineatul 2, litera b din Legea 303/2004, respectiv ”exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale”.
Care este procedura
După ce Consiliul Superior al Magistraturii va primi documentația, va fi emis un punct de vedere ce va reprezenta avizul instituției cu privire la propunerea ministrului Tudorel Toader. Acest aviz este unul consultativ, urmând să fie transmis de CSM Președinției.
După ce va primi avizul de la CSM, Klaus Iohannis trebuie să decidă asupra propunerii de revocare a șefei DNA. Altfel spus, soarta lui Kovesi este stabilită de Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, în urmă cu o săptămână: „Nu văd motive de revocare”
În urmă cu o săptămână, președintele României a declarat că nu vede niciun motiv de revocare.
„Revocarea constat că e o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. (…) M-ar surprinde, aşa, ca peste noapte, să apară motive serioase şi fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Citește și: JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 7: Puștiul din turelă- VIDEO