Mergi direct la conținut »
Un avocat din Bacău e arhitectul care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului. Care este legătura lui cu Patriarhul Daniel
Ştiri Libertatea > Ştiri > Un avocat din Bacău e arhitectul care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului. Care este legătura lui cu Patriarhul Daniel

Un avocat din Bacău e arhitectul care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului. Care este legătura lui cu Patriarhul Daniel

Catedrala Mântuirii Neamului a fost sfințită duminică, 25 octombrie, cu șase zile înainte de sărbătoarea Centenarului Marii Uniri. Despre eveniment și despre construcția în sine s-au scris multe, însă puțină lume știe cine este arhitectul care a proiectat Catedrala Mântuirii Neamului.

Constantin Amaiei este din Bacău și conduce o firmă de avocatură, dar e și arhitectul care a semnat planurile Catedralei Mântuirii Neamului, acest proiect grandios al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), potrivit Kanal D, care citează evz.ro.

În 2011, pe când era președintele Ordinului Arhitecților, filiala Bacau-Neamt, Constantin Amaiei a acordat un interviu pentru desteptarea.ro, în care a explicat – printre altele – în fața acestei provocări.

– Domnule arhitect, puțină lume știe că dumneavoastră sunteți autorul celui mai mare proiect din România post-revoluționară. Este vorba de proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului din București, un proiect controversat, dificil, care a pornit că idee acum mai bine de 130 ani și a ajuns abia acum în fază finală. Va rog să ne spuneți care au fost etapele dinaintea câștigării licitației?
– Ideea construirii Catedrarei Neamului nu este nouă, ea vine din timpul Războiului de Independență, apoi a fost reluată în 1920, când Biserica Ortodoxă a devenit autocefală. Au fost mai multe proiecte, s-au discutat mai multe posibilități de amplasare, însă era imediat după război, nu au fost bani, a venit criza, a urmat Al Doilea Război Mondial și toată această discuție a fost amânată. Evident că în perioada comunistă nici nu se putea vorbi despre un asemenea proiect, de o asemenea construcție. Ideea a revenit după 1990, și a fost finalizată abia acum, după 20 de ani. Actualul Patriarh Daniel, mai pragmatic, a trecut la selectarea celor 10 proiecte depuse, unele dintre ele semnate de mari arhitecți și societăți cu renume în domeniu, cu experiență atestata de lucrările realizate în timp, printre care și noi. Doi ani a durat analiza, dezbaterea pe proiecte, după care a urmat concursul propriu-zis. La final, în iulie 2010, am avut bucuria să aflăm că societatea Vanel Exim Bacău a fost desemnată câștigatoare, iar eu sunt șeful acestui proiect. Un mare avantaj l-am avut că noi suntem autorii proiectului și la Catedrală Înălțarea Domnului din Bacău.

Constantin Amaiei

Constantin Amaiei

Iar în acea perioadă Patriarhul Daniel era mitropolit la Iași și așa s-au cunoscut cei doi.

 

Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel

 

Fotografie principală: Infobrasov.net

 

 

Close
Închide
  Close