MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

BIO | Cine e Eugen Nicolicea, propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei: Proiectant la Şantierul Naval, absolvent de Electronică. Şi-a luat diploma în Drept la „fără frecvenţă”

Distribuie

Deputatul PSD Eugen Nicolicea este propunerea PSD la conducerea Ministerului Justiției. Acesta este de 27 de ani în politică şi a fost în toate legislaturile din Parlament. Acesta a terminat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de „învățământ la distanță”.

Eugen Nicolicea, născut pe 6 iunie 1956, Traian, din Regiunea Craiova, a fost parlamentar în toate legislaturile din perioada 1992–2020.

Din septembrie 2018, ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Este președinte al Comisiei pentru regulament și membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.

Înainte de a intra în viața politică, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Șantierul Naval Drobeta-Turnu Severin și șef de laborator la IIRUC București. În 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizări și Calculatoare a Universității din Timișoara, de unde s-a transferat la specializarea Electronică, de unde a absolvit în 1982. Ulterior, a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de „învățământ la distanță”.

În perioada 1990–1991, Eugen Nicolicea a fost viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu Severin, pentru ca peste doar un an să fie ales pe listele Partidului Democrației Sociale din România, actualul Partid Social Democrat.

Între 2004 și 2008, Eugen Nicolicea a fost președinte al PSD Mehedinți.

A părăsit formațiunea și s-a alăturat UNPR, activând în filiala județeană Buzău.

În mai 2016, a revenit în PSD, după ce în martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta III, ocupând această funcție până în noiembrie 2015.

Nicolicea este unul din artizanii modificării legilor Justiției și reprezentant al membrilor PSD nemulțumiți de activitatea lui Tudorel Toader la șefia Ministerului Justiției. De asemenea, Nicolicea a fost un fervent susținător al revizuirii sentințelor date în baza unor protocoale și interceptări ilegale.

„Este o măsură foarte bună, pentru că rezolvă o problemă excepțională, a unor sentințe date în baza unor protocoale ilegale și atunci trebuia să fie rezolvat acest lucru. (…) Ordonanța reglementează o situație extraordinară care nu este prevăzută în legile penale pentru că legile penale reglementează situații normale și nu situații abuzive, condamnări în baza unor protocoale care nu sunt legale”, a declarat Eugen Nicolicea, președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaților.

Tot Nicolicea este cel care a cerut în Comisia specială pentru legile justiției ca sistemul judiciar să aibă ”o definiție”.

Citește mai multe despre eugen nicolicea, ministerul justitiei și remaniere pe Libertatea.

Comentarii