MENIU CAUTĂ

Cine este Alexei Navalnîi, principala voce a opoziției în Rusia controlată de Vladimir Putin

Distribuie

Cine este Alexei Navalnîi, principala voce a opoziției într-o Rusie dominată de Vladimir Putin, căruia nu i s-a permis să candideze la alegerile prezidențiale din 18 martie.  Acesta era considerat singurul politician din Rusia care ar fi putut să îi ridice probleme liderului de la Kremlin. El nu a putut să candideze după ce a fost condamnat într-un dosar, pe care el îl cataloghează drept politic. Acum, el a lansat un îndemn către susținătorii săi să boicoteze scrutinul din 18 martie.

Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat de președinte, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară pe 18 martie. În fiecare zi, până la deschiderea urnelor, Libertatea.ro vă prezintă un material despre viața și ascensiunea la putere a liderului de la Kremlin, precum și detalii despre acest scrutin.

După mai mulți ani în care a fost vocea opoziției și a fost considerat de către rușii care i se opun președintelui, dar și de puterile internaționale, drept singurul capabil să i se opună lui Vladimir Putin cu șanse reale, Navalnîi și-a anunțat în 2017 intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018. A fost, însă, obligat să-și anuleze planurile după ce a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri publice, iar sentința dată de o instanță rusă îi interzice orice candidatură. El neagă acuzațiile și declară că problemele sale juridice sunt represalii ale Kremlinului pentru critica sa acerbă la adresa președintelui.

Cine este Alexei Navalnîi

Cum a ajuns Navalnîi principalul opozant al lui Putin

Alexei Navalnîi, născut pe 4 iunie 1976 la Butyn, în regiunea Moscovei, a absolvit Dreptul la Universitatea din Moscova în 1998, iar în 2010 a devenit membru al Yale World Fellow, studiind un semestru în Statele Unite. În prezent el locuiește în Moscova alături de soția și cei doi copii ai săi.

Ascensiunea sa în politica rusă a început în 2008, când a început să scrie pe blog despre presupuse fapte de malpraxis și cazuri de corupție în interiorul unor companii mari, controlate de stat. Una dintre tacticile sale a fost să devină acționar minoritar în marile companii petroliere, bănci și ministere și să pună întrebări despre lipsurile din finanțele statului.

Mesajele sale au fost distribuite repede în mediul online prin intermediul rețelelor de socializare, ajungând în primul rând la tineri. În campania dusă împotriva corupției, Navalnîi a criticat corporațiile direct legate de partidul de guvernământ, Rusia Unită.

Cine este Alexei Navalnîi

Înainte de alegerile parlamentare din 2011, la care nu a candidat, i-a îndemnat pe cititorii blogului său să voteze pentru orice partid, cu excepția Rusiei Unite, pe care l-a numit „partidul de infractori și hoți”.

Rusia Unită a câștigat alegerile, însă cu o majoritate redusă, iar victoria sa a fost afectată de acuzațiile pe scară largă de fraudare a scrutinului, ceea ce a dus la proteste masive în Moscova și alte orașe importante din Rusia.

Navalnîi a fost arestat și închis timp de 15 zile după primul protest, care a avut loc pe 5 decembrie, dar a fost eliberat la timp pentru a participa la cel mai mare protest post-electoral care a fost ținut la Moscova pe 24 decembrie 2011. La manifestație au participat în jur de 120.000 de persoane.

Problemele juridice ale lui Alexei Navalnîi

Câteva luni mai târziu, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale, iar Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis dosare penale privind activitățile lui Navalnîi  și au pus sub semnul întrebării chiar și felul în care și-a obținut acreditările ca avocat.

În iulie 2013 a fost închis pentru o scurtă perioadă de timp, fiind acuzat de deturnarea de fonduri în orașul Kirov, iar apoi a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Sentința a fost văzută de toată lumea drept una politică.

Cine este Alexei Navalnîi

Dar, în mod neașteptat, a fost eliberat din închisoare la timp pentru a participa la campania electorală pentru alegerile locale și a candidat pentru funcția de primar al Moscovei. A obținut 27% din voturi, fiind în spatele lui Serghei Sobyanin, candidatul susținut de Putin. Acest scor a fost considerat un adevărat succes în condițiile în care nu a avut acces la televiziunea de stat, bazându-se doar pe internet și pe discursurile ținute în stradă.

Condamnarea sa a fost în cele din urmă anulată de Curtea Supremă a Rusiei ca urmare a unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a constatat că nu i s-a oferit dreptul la un proces echitabil. Cazul a fost rejudecat și, în 2017, a fost din nou condamnat. El a spus, însă, în repetate rânduri că rejudecarea cazului său a fost o încercare de a-l împiedica să candideze pentru funcția de președinte în 2018.

Când Navalnîi a fost închis în 2013, el i-a spus judecătorului că va lupta împreună cu colegii săi „să distrugă statul feudal construit în Rusia, să distrugă sistemul de guvernare și sistemul președintelui Putin care suge sângele Rusiei”.

Navalnîi acuzat de ultra-naționalism chiar și de criticii lui Putin

Deși Alexei Navalnîi este considerat principala voce a opoziției în raport cu Vladimir Putin și partidul Rusia Unită, el se confruntă cu multe critici chiar și din rândul opozanților președintelui. Acest lucru se datorează faptului că este văzut ca un ultra-naționalist și provoacă îngrijorare în rândul liberalilor. De asemenea, naționaliștii ruși sunt atenți la legăturile pe care le-ar avea cu SUA, după ce a petrecut un semestru la Yale în 2010.

Dar când opoziția și-a ales proprii lideri în octombrie 2012, Alexei Navalnîi a câștigat în fața fostului campion de șah Garry Kasparov, chiar dacă diferență dintre cei doi a fost foarte mică.

Cine este Alexei Navalnîi

Totuși, marea problemă a lui Navalnîi este faptul că sprijinul de care se bucură el se limitează în mare parte la Moscova și marile orașe, fără a ajunge în zonele îndepărtate ale țării sau la populația rurală, care nu are aces la internet.

Alexei Navalnîi a îndemnat rușii să boicoteze alegerile din 18 martie

După ce i s-a interzis să candideze la alegerile prezidențiale, Navalnîi a cerut o boicotare națională a alegerilor din 18 martie. El i-a îndemnat pe toți cei care îl susțin să nu se prezinte la urne invocând faptul că scrutinul va fi fraudat și oricum voturile populației nu contează.

„Vă asigur că o mare parte din oameni nu vor merge la aceste alegeri și vor boicota în mod activ acest scrutin”, a spus Navalnîi după ce i s-a interzis candidatura.

Legea rusă interzice persoanelor condamnate penal să candideze la funcția de președinte, dar Comisia Electorală ar fi putut să-i ofere lui Navalnîi o dispensă specială care să-i permită să candideze. De asemenea, o instanță ar putea să-și anuleze condamnarea. Niciuna dintre aceste măsuri nu au fost puse în aplicare, iar Navalnîi spune că ”Lui Putin îi este teamă să candideze împotriva mea”.

„Procedura la care suntem chemați să participăm nu sunt alegeri. Să mergi la vot înseamnă să votezi pentru minciună și corupție”, a spus opozantul puterii.

Cine este Alexei Navalnîi

Pe 28 ianuarie au fost organizate marșuri în principalele orașe prin care se cerea boicotarea alegerilor. Navalnîi și alți zeci de participanți au fost reținuți. Înregistrările video publicate pe social media au arătat că Navalnîi apare pe artera principală a Moscovei, la câteva sute de metri de Kremlin, pentru a se alătura câtorva sute de suporteri care participă la protestul național, declarat ilegal de către autorirățile ruse.

El a mers doar câțiva pași înainte de a fi înconjurat de ofițeri de poliție, trântit la pământ pe trotuar și apoi l-au târât într-o dubă.

Navalnîi a fost eliberat a doua zi, iar în februarie a scris din nou pe blog că a fost arestat, spunând că nu știe unde este dus. A fost lăsat din nou liber, deoarece la marșul organizat pentru comemorarea a doi ani de la uciderea lui Boris Nemtsov a fost prezent.


Citește și: Guvernul a adoptat Declarația unică: Contribuabilii vor avea o reducere de 10%, dacă depun formularul online și plătesc anticipat


Citește mai multe despre Vladimir Putin, Alegeri, anticoruptie și boicot pe Libertatea.

Comentarii