Jurnaliștii americani au venit la București pentru a face un interviu cu cel care a reușit în doar câțiva ani să transforme o companie de software din România într-un gigant internațional.

UiPath creează roboți web care efectuează automat sarcini repetitive. Numiți boți, aceștia pot să extragă numere din PDF-uri în software-uri de contabilitate sau să proceseze cererile de asigurare, să citească pagini de Excel sau alte sarcini care nu necesită un efort intelectual sporit, dar reprezintă în mod normal un consum de resurse umane pentru companii.

Tehnologia cu un potențial uriaș de a crește

Această tehnologie oferă soluții de automatizare a activităților repetitive efectuate de angajați ai unor companii din sistemul bancar sau a celor care lucrează în cadrul operatorilor de telefonie mobilă de exemplu. Numită Rrobotic process automation (RPA), tehnologia are un potențial uriaș de a crește și atrage investiții uriașe.

De exemplu giganți precum Toyota sau Walmart au apelat la UiPath pentru a beneficia de serviciile acestora. De altfel, configurarea roboților virtuali este mai rapidă și mai ieftină decât alocarea inginerilor pentru a construi o aplicație internă, scrie Forbes care adaugă că îi scutește pe angajați de ore lungi în care creează și completează Excel-uri. ”Un robot UiPath îndeplinește aceste sarcini la nesfârșit, cu 15.000 de dolari pe an. Unele companii folosesc deja sute de astfel de roboți, în paralel”, se arată în materialul despre Daniel Dines.

Cine este Daniel Dines, ”șeful roboților software”, care apare pe coperta revistei Forbes SUA. A reușit să creeze cea mai valoroasă companie din România
Daniel Dines

Românul în vârstă de 47 de ani nu a inventat RPA-ul, dar a reușit să se poziționeze foarte bine în acest domeniu, mai ales că în urmă cu doi ani, UiPath era o companie puțin cunoscută, cu 150 de angajați, cu sediul în România, și evaluată la 110 milioane de dolari.

Între timp, a ajuns să aibă sediul central pe Park Avenue, din Manhattan și are un număr de 3.200 de angajați, cu peste 30 de birouri din întreaga lume și șefi veniți de la giganți precum Microsoft sau Google.

În 2018 compania a generat venituri de 155 de milioane de dolari și se așteaptă ca anul acesta să ajungă la o valoare dublă.

UiPath se află pe locul trei În Forbes Cloud 100, topul celor mai bune companii private din industria de tehnologie din lume, iar Dines care deține 20% din UiPath a devenit primul miliardar din lume care și-a obținut averea din boți.

Forbes continuă spunând că ”smerenia” este una dintre dogmele de la UiTech, la fel cum la Google este ”Nu fi rău”, dar jurnalistul care l-a intervievat pe român remarcă faptul că, la fel ca la gigantul din Silicon Valley, modestia este practicată inconsistent la UiPath.

Exemplu: în timpul unui prânz în București, fondatorul UiPath spune că nu se consideră un om care codează excelent, ci doar unul foarte bun, dar seara la cină încheie spunând că este în continuare mai oricine de la UiPath.

Cine este Daniel Dines

Originar din Onești, Dines este fiul unui inginer civil și a unui profesor, care s-au întâlnit după ce amândoi au fost relocați de guvernul comunist al lui Nicolae Ceaușescu către o fabrică de produse chimice.

În copilărie a visat să ajungă scriitor, dar a constatat că este mult mai bun la matematică.

Cine este Daniel Dines, ”șeful roboților software”, care apare pe coperta revistei Forbes SUA. A reușit să creeze cea mai valoroasă companie din România

A început facultatea în 1990, la un an după căderea regimului comunist, iar în timpul studiilor spune că obișnuia să sară peste cursuri, urmând constant doar cele de matematică și informatică și își petrecea timpul jucând cărți cu prietenii.

S-a întreținut în primii ani cumpărând mărfuri ieftine din București și ducându-le la Onești unde le vindea mai scump.

Pe la mijlocul anilor `90, Dines a aflat de programatori români care lucrau la proiecte externalizate pentru companiile tehnologice din SUA câștigau aproximativ 300 de dolari pe lună.

Povestește că a luat de la bibliotecă un manual de C++ și a început să învețe singur programare. În 2001 a reușit să primească o ofertă de la Microsoft și s-a mutat la Seattle, unde a lucrat ca programator timp de aproape cinci ani.

„Primii mei ani au fost groaznici, în ședințe, înțelegeam cam 50% până la 60% din ceea ce vorbeau și nu am putut să vorbesc nimic”, își povestește Dines, care spune că abia mai târziu a aflat că unele cuvinte – cum ar fi „folder” – erau mai mult decât numele unor pictograme de la Windows.

După cinci ani la Microsoft s-a întors în România și a pus bazele unei companii de outsourcing, pe tehnologie- DeskOver.

Realizatorul reportajului din celebra revistă americană a încercat să afle și ce fel de om este Dines dincolo de omul de afaceri, air surpriza a fost că acesta nu se aseamănă cu milionarii din Silicon Valley.

”Daniel Dines se trezește în fiecare dimineață și citește până când se plictisește – o oră sau mai mult – apoi mai trage un pui de somn rapid. Abia apoi – la 11 dimineața când se află în România (Dines se jură că o face puțin mai devreme la New York) – își deschide telefonul și verifică mesajele de pe WhatsApp și Slack”, scrie Forbes.

În continuare se arată că ”O discuție la cină cu Dines poate să pornească de la istoria bizantină până la secretele lui Zig Ziglar. Programatorul Microsoft care nu știa ce este un folder discută acum despre romanul lui Amor Towels, „A Gentalman in Moscow”, bestsellerul care se află pe lista de vară a lui Bill Gates”.

Cine este Daniel Dines, ”șeful roboților software”, care apare pe coperta revistei Forbes SUA. A reușit să creeze cea mai valoroasă companie din România

Șeful roboților software

Schimbarea fundamentală pentru Dines a apărut după ce un client indian i-a arătat cum se pot crea software-uri care să realizeze sarcini simple precum introducerea de date.

După ce a intrat în lumea roboților virtuali, Dines și-a concentrat compania pe programe software care rulau autonom, fără a necesita scrierea unui nou cod, iar până în 2014 a ajuns să aibă venituri de 500.000 de dolari.

Deși cifrele sale erau impresionate pentru România, Dines și-a dat seama că există o bază mult mai mare de potențiali clienți în rândul companiilor din Silicon Valley. Pentru a se dezvolta mia repede a preferat să folosească abonamente software-as-a-service drept model de business.

Mai mult, a decis ca în loc să concureze cu marile firme de audit și consultanță, să le facă partenerii și a încurajat consultanții să introducă UiPath clienților lor, lăsându-i să păstreze mai mult de 80% din totalul cheltuielilor legate de bot, în schimbul înființării și menținerii programului.

A strâns 1,6 milioane de dolari de la fondurile de investiții europene Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp și a redenumit în grabă compania UiPath, după un termen tehnic din codul de pornire.

Dintr-o dată, unele dintre cele mai mari companii din lume și-au dorit produsele de la UiPath.

Toate contractele de business se făceau prin telefon și mail, iar Dines spune că și-a întâlnit părimul client față în față abia când Swiss Re a insistat ca Dines să zboare la Zurich pentru un contract de 100.000 de dolari.

Dar atunci când principalul său rival de pe piață, Blue Prism s-a listat pe bursă, Dines a decis că UiPath trebuie să se extindă global. Deși semnase deja contracte cu companii americane precum General Motors, românul a înțeles că dacă ar avea birouri în toată lumea poate obține și contracte mai mari.

În 2016 a deschis un birou în Bangalore iar apoi la Londra și New York, iar în februarie 2017 a deschis și la Tokyo.

De atunci viața lui se petrece mai mult în avioane, zburând dintr-o parte în alta și aproximativ o treime din timp la biroul din București, care acum este un centru de cercetare și dezvoltare.

Daniel Dines, cel mai bogat român

Până la sfârșitul anului 2017, UiPath avea venituri de puțin peste 30 de milioane de dolari și, spre deosebire de startup-urile tipice din Silicon Valley, care de cele mai multe ori încep să se vândă între ele, UiPath susține că 60% dintre cele mai mari companii din America îi sunt clienți, dar vine și în Europa și restul lumii.

În 2018, CapitalG, care se află sub umbrela startup-ului Alphabet, a făcut o investiție în UiPath care a ridicat evaluarea companiei la 1,1 miliarde de dolari, transformând-o astfel în primul ”unicorn” (un start-up care ajunge la 1 miliard de dolari) românesc.

De asemenea, în această vară, vânzările au ajuns la 100 de milioane de dolari.

A avut și oferte de preluare, SoftBank Vision Fund, motorul de investiții de peste 100 de miliarde de dolari condus de Masayoshi Son, i-ar fi oferit o investiție de 1 miliard de dolari. „I-am spus ‘Masa ești binevenit în companie, dar doar din postura de investitor”, a povestit Dines pentru Forbes.

Citeşte şi:

Un român pe coperta Forbes Magazine din septembrie. Daniel Dines l-a depășit pe Ion Țiriac în poziția de cel mai bogat român

Google investește în UiPath, o companie românească ce produce ”roboți software”. Aceasta a fost evaluată la 3 miliarde de dolari

Compania românească UiPath, care produce ”roboți software”, a primit o finanțare de 153 de milioane de dolari. Google investește în primul ”unicorn” din țara noastră, evaluat la 1,1 miliarde de dolari

Urmărește-ne pe Google News
Bucureștiul ȘOCHEAZĂ: După 9 ani și 6 milioane euro cheltuite, Primăria Capitalei ia în calcul să dărâme...
PARTENERI - GSP.RO
Bucureștiul ȘOCHEAZĂ: După 9 ani și 6 milioane euro cheltuite, Primăria Capitalei ia în calcul să dărâme...
BOMBĂ! Ce boală ar fi avut polițista care s-a împușcat în cap din Strehaia. Tânăra nu a vrut să audă de medici
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce boală ar fi avut polițista care s-a împușcat în cap din Strehaia. Tânăra nu a vrut să audă de medici
Sergiu a murit, iar Daniela este în comă după ce s-au izbit de copaci cu colacul tras de mașină, la Negrești Oaș. Medic: "Fata este intubată, așteptăm un miracol"
Observatornews.ro
Sergiu a murit, iar Daniela este în comă după ce s-au izbit de copaci cu colacul tras de mașină, la Negrești Oaș. Medic: "Fata este intubată, așteptăm un miracol"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Știrileprotv.ro
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat