Mergi direct la conținut »
Cine este de fapt cel mai puternic OM din România. Dragnea spune că Iohannis, realitatea îl contrazice
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cine este de fapt cel mai puternic OM din România. Dragnea spune că Iohannis, realitatea îl contrazice

Cine este de fapt cel mai puternic OM din România. Dragnea spune că Iohannis, realitatea îl contrazice

Cine este de fapt cel mai puternic OM din România? Dragnea spune că Iohannis, însă realitatea îl contrazice. Potrivit situației politice actuale, coaliția aflată la guvernare, care deține majoritatea în Parlament, puterea executivă, precum și mare parte din administrația locală, este cea care decide atât politicile publice, legile care trec de Parlament, investițiile, atât la nivel național cât și local. Iar coaliția PSD-ALDE, aflată la guvernare, din decembrie 2016, este condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

De Valentina Postelnicu,

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea consideră că preşedintele Klaus Iohannis este cel mai puternic om din România, el acuzându-l pe șeful statului că exercită această putere în mod abuziv.

„Iohannis e cel mai puternic om din România. Are serviciile, are mare parte din procurori şi influenţă prin aceste instituţii asupra unor judecători. Cel mai puternic om din România este Iohannis. Exercită această putere într-un mod abuziv. Noi avem această coaliţie, avem majoritate în Parlament şi Guvernul. Cu aceste instituţii produci dezvoltare, el, folosind instituţiile în mod abuziv, produce rău şi ne-dezvoltare şi tulburare şi divizare şi exacerbarea urii”, a spus Dragnea la Antena 3.

Ce poate decide președintele României

Legea fundamentală precizează că preşedintele reprezintă statul român, veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice și exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate. Actuala Putere vorbește despre nevoia unei republici parlamentare, care să dea Legislativului puterea votului popular și respinge ideea republicii semi-prezidențiale, în care șeful statului să dețină un anumit control, în privința numirilor în funcție și a medierii între instituții.

Această mediere nu mai funcționează în prezent, iar un exemplu în acest sens este episodul conflictului BNR-Guvern, când șeful statului a chemat-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, la discuții, la Palatul Cotroceni, iar aceasta a refuzat să se prezinte.

Președintele are atributul numirii premierului, însă doar din partea partidului sau coaliției câștigătoare în alegeri. Iar revocarea șefului Executivului se face doar de către Parlament. Astfel, președintele a fost nevoit, potrivit Constituției, să numească trei premieri de la PSD, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă.

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă
Recomandări

O româncă din Franța face stand-up comedy în patru limbi. Glumele ei sunt legate de cătunul în care a crescut, cu veceu în curte și fără apă curentă

Nici în privința legilor, președintele nu are decât atribuții de control. Astfel, șeful statului poate întoarce un proiect de lege în Parlament, pentru a fi reexaminat, însă practica ultimilor ani a arătat că Legislativul a adoptat unele proiecte în aceeași formă, fără a ține cont de observațiile președintelui. Reexaminarea are loc o singură dată, potrivit legislației. Șeful statului mai poate ataca la CCR o lege, iar după controlul de constituționalitate, este obligat să o promulge.

Astfel, legile justiției, trimise la CCR, atât de șeful statului cât și de către Opoziție, se află în prezent în situația în care președintele Iohannis este obligat să le promulge.

Șeful statului nu are nicio atribuție în privința stabilirii bugetului, astfel că o practică a guvernării PSD a fost să taie din bugetul instituției Administrației Prezidențiale. S-a ajuns, astfel, la situații absurde în care un Summit important ar putea fi organizat „pe datorie”, pentru că nu s-au alocat fonduri suficiente.

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă
Recomandări

Anunțul făcut de avocații bătăușului din clanul Chira, care i-a tăiat piciorul altui interlop. Cine e, de fapt, așa-zisa victimă

Președintele a fost scos, prin modificări ale legislației în Parlament, din procedura de numire a șefului ANCOM și s-ar dori excluderea lui și din procedura numirii șefilor din parchete.

Președintele are atribuții în politica externă. Cu toate acestea, reprezentarea României la Bruxelles a făcut obiectul disputelor între preşedintele și premier.

În 25 iunie 2012, CCR era sesizată de fostul preşedinte Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European din 28-29 iunie. Conform Constituţiei, preşedintele reprezintă ţara în chestiuni externe, însă premierul Victor Ponta a insistat că el trebuie să meargă. Conflictul dintre Palate a ajuns pe masa judecătorilor Curţii, care au decis că preşedintele participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului.
Și decizia privind mutarea Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, a dus la conflict între cele instituții. Șeful statului spune că este atributul lui să decidă acest aspect, în timp ce Guvernul condus de Viorica Dăncilă a considerat că este atributul Ministerului Afacerilor Externe să propună și a Guvernul să adopte o astfel de măsură de politică externă.

Cum a impus liderul PSD Liviu Dragnea propria agendă Parlamentului și Guvernului

De la preluarea Puterii, în 2016, Liviu Dragnea a reușit să își treacă aproape toate proiectele propuse.

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex
Recomandări

Ce s-a întâmplat cu trenul de metrou care a deraiat acum un an în depoul Berceni. Măsura luată abia acum de Metrorex

A reușit performanța de a adopta în regim de urgență, în ambele Camere ale Parlamentului, un proiect privind eliminarea a 102 taxe. A adoptat legea salarizării unice și reforma fiscală, cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, legi care s-au dovedit imperfecte, astfel că, ulterior, s-au promovat mai multe acte normative de corectare a lor.

Liderul PSD a reușit, prin ministrul Justiției, să provoace revocarea din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și a trecut prin Parlament, în ciuda protestelor ample din stradă, cu ședințe prelungite până târziu în noapte, legile justiției și modificările la Codurile Penale, cu efecte concrete în activitatea sistemului judiciar.

Parlamentul poate vota suspendarea din funcție a președintelui României. Iar Liviu Dragnea a anunțat deja că își dorește acest lucru, deși partanerul de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu, nu are aceeași opinie.

O dată votată suspendarea de funcție, revocarea din funcție se face doar prin referendum.

În istorie, președintele Traian Băsescu a fost protagonistul a două suspendări din funcție. Însă, la vot, românii au invalidat solicitarea Legislativului.


Citește și:

VIDEO/ Make-up artist la Milano. Alina Bădicioiu aduce strălucire pe covorul roșu din capitala modei – FOTO

Close
Închide
  Close