Mergi direct la conținut »
PORTRET| Cine este Elon Musk, miliardarul care a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > PORTRET| Cine este Elon Musk, miliardarul care a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă

PORTRET| Cine este Elon Musk, miliardarul care a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă

După lansarea cu succes în apațiu a rachetei Falcon Heavy numele proprietarului Tesla și a fondatorului SpaceX este pe buzele tuturor. Dar cine este Elon Musk, miliardarul care a lansat în spațiu cea mai puternică rachetă.

Miliardarul din Silicon Valley, în vârstă de 46 de ani, născut în Africa de Sud, a reușit, marți seara, să combine cele două pasiuni ale sale, mașinile și rachetele, pentru a scrie istorie. Racheta Falcon Heavy, realizată de SpaceX, la bordul căreia se afla o mașină Tesla, a fost lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy și a ajuns deja pe orbita sa spațială.

Născut în Pretoria, la 28 iunie 1971, fiul unui inginer și al unui model canadian, Musk a părăsit Africa de Sud când s-a înscris la Universitatea Queens din Ontario. După doi ani s-a transferat la Universitatea din Pennsylvania și a devenit licențiat în fizică și business. După ce a absolvit scoala de prestigiu din Ivy League, Musk a abandonat planurile de a continua studiile la Universitatea Stanford și a pornit Zip2, o companie care a creat software publicitar online pentru industria media.

Înainte de a împlini 30 de ani era deja milionar în dolari, iar după vânzarea în 1999 a Zip2 către Compaq avea peste 300 de milioane de dolari. O parte din banii obținuți i-a investit într-o nouă companie, X.com, care a fuzionat ulterior cu PayPal. În 2002 a vândut compania către eBay, care a plătit pentru ea suma de 1,5 miliarde de dolari.

După ce a părăsit PayPal, Musk s-a angajat într-o serie de acțiuni tot mai ambițioase, în 2002 punând bazele SpaceX, cei care au dezvoltat Falcon Heavy, racheta lansară marți. În 2004, miliardarul a devenit președintele fabricantului de mașini electrice Tesla.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

Musk este director executiv și director tehnologic al SpaceX, care a devenit un important furnizor de lansări private în spațiu.

În 2012, SpaceX a trimis nava de transport Dragon către Stația Spațială Internațională. Iar după câteva accidente produse la început, SpaceX a perfecționat și arta motoarelor de aterizare pe sol și pe platforme oceanice, făcându-le astfel reutilizabile.

SpaceX a anunțat recent că doi cetățeni privați au plătit sume uriașe pentru a fi trimiși în jurul Lunii în ceea ce ar fi cel mai îndepărat punct la care au ajuns oamenii vreodată în spațiu din anii 70 înacoace.

Pe lângă faptul că este șeful SpaceX și Tesla, Musk este președintele SolarCity, un instalator de panouri solare recent cumpărat de Tesla. De asemenea, Musk a investit în crearea unui sistem ultra-rapid de transport feroviar „Hyperloop”, care ar transporta persoane la viteze apropiate de cele supersonice.

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați
Recomandări

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

Cei care l-au cunoscut pe Musk spun că el este un vizionar care nu așteaptă ca alții să facă pentru el lucruri, ci face pur și simplu ceea ce își dorește. ”Este un vizionar care are unele pasiuni cheie pe care le urmărește cu vigoare. El nu stă și așteaptă ca oamenii să facă ceva, el se apucă și face el însuși”, a declarat analistul șef al Jackdaw Research, Jan Dawson, despre Musk.

Musk a spus că dorește să facă oamenii o „specie interplanetară” prin stabilirea unei colonii umane pe Marte. Primele teste ale unei rachete masive care ar putea ajunge pe Marte sunt așteptate la începutul lui 2019, cu teste orbitale în 2020.

Musk trăiește în Los Angeles și atre cetățenie americană, canadiană și sud-africană. A fost căsătorit de trei ori și are cinci copii. Un al șaselea copil i-a murit când era foarte mic.

Forbes estimează valoarea netă a lui Musk la 20,3 miliarde de dolari.


Citește și: Halep a semnat deja cu Nike! Suma pe care noul sponsor al Simonei o plătește fostului lider din tenis


Close
Închide
  Close