Mergi direct la conținut »
Portret | Cine este Ludovic Orban, premierul desemnat să formeze noul Guvern
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Portret | Cine este Ludovic Orban, premierul desemnat să formeze noul Guvern

Portret | Cine este Ludovic Orban, premierul desemnat să formeze noul Guvern

Ludovic Orban, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern, după căderea Executivului Dăncilă, în Parlament, a fost ministru al Transporturilor, în Guvernul Tăriceanu şi conduce PNL din 2017, când i-a urmat Alinei Gorghiu la şefia partidului, în urma unui rezultat slab la parlamentare.

De Valentina Postelnicu,

Ludovic Orban s-a născut la data de 25 mai 1963, în municipiul Brașov, într-o familie multietnică, tatăl său fiind de etnie maghiară, iar mama sa de etnie română.

Este fratele mai mic al lui Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism si fost ministru şi actual consilier prezidenţial al preşedintelui Klaus Iohannis.

A terminat liceul şi facultatea în Braşov, la Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov (1988) și studii postuniversitare la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (1993).

A fost inginer stagiar la „Izolatorul Târgul Secuiesc” (1988-1990), inginer tehnolog la „Tractorul Brașov” (1990-1991) și redactor la cotidianul „Viitorul Românesc” (1991-1992).

În 1992 a devenit membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), devenit ulterior PL ’93 și a fost membru în Comitetul Director PL ’93 (1993-1997).

A deţinut postul de consilier local în Consiliul Sectorului 3 București (1992-1996) și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București (1996-1997), demisionând din ultimul post în anul 1997.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

Între 2002 – 2010 a fost preşedinte al PNL Bucureşti şi membru al Biroului Permanent Central al PNL până în 2010.

În perioada 2004 – 2007, a fost viceprimar General al Municipiului Bucureşti

Liderul PNL a fost parlamentar, în două mandate, între 2008-2012 şi 2012 şi 2016. A fost vicepreşedinte Camera Deputaţilor şi membru în comisia de muncă.

În perioada Guvernului Tăriceanu, din aprilie 2007 până în decembrie 2008 a fost ministrul Transporturilor.

A ieşit din cursa pentru primăria Capitalei, după ce a fost pus sub acuzare de DNA

De asemenea, a fost desemnat candidatul PNL pentru functia de primar al Capitalei la alegerile din 5 iunie 2016.

Orban s-a restras din cursă, imediat după ce Direcția Națională Anticorupție a dispus urmărirea penală și controlul judiciar pe 60 de zile a lui Ludovic Orban, sub acuzația de folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite, la data de 11 aprilie 2016.

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!
Recomandări

În loc să ne roage candidatul să-l ascultăm, a ajuns poporul să-l implore să ne vorbească!

Potrivit DNA, inculpatul Ludovic Orban ar fi cerut unui om de afaceri suma de 50.000 euro pentru a acoperi cheltuielile campaniei electorale aflată în desfășurare la momentul respectiv. După un an, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban.

Ludovic Orban vorbește limbile engleză și franceză (fluent) și limbile germană și maghiară (noțiuni de bază). Este căsătorit și are un copil.

Accidentele rutiere în care a fost implicat liderul PNL

Pe 16 decembrie 2007, Ludovic Orban a fost implicat într-un accident de circulație, după care a plecat de la locul accidentului și s-a prezentat la sediul Poliției abia după aproape 30 de ore, fapt pentru care a rămas fără permis de conducere.

Ludovic Orban ar fi pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un autoturism care se afla pe marginea drumului.

Potrivit presei, martori oculari au declarat că în accident ar fi fost acroșata și o femeie care se afla pe trotuar, iar Orban ar fi plecat apoi cu victima de la locul accidentului.

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale
Recomandări

Cum s-a transformat o școală de dans într-un centru de abuzuri fizice și sexuale

Deși nici victima și părinții acesteia, și nici Orban nu au recunoscut incidentul, în februarie 2008, procurorii au stabilit că Ludovic Orvan a lovit „ușor” o fată în timpul accidentului, dar a fost găsit nevinovat deoarece minora lovită nu a avut nevoie de mai mult de 10 zile de îngrijiri medicale, așa cum prevede legea.

În 2015, acesta a avut un alt accident. Atunci, Ludovic Orban a pierdut controlul volanului într-o curbă, iar maşina pe care acesta o conducea s-a răsturnat pe marginea şoselei, a precizat sursa citată.

Orban era singur în autoturism şi mergea dinspre Iaşi către Focşani.Close
Închide
  Close