Mergi direct la conținut »
Ziua cea mai lungă. Cine schimbă ora în lume și cine nu o schimbă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ziua cea mai lungă. Cine schimbă ora în lume și cine nu o schimbă

Ziua cea mai lungă. Cine schimbă ora în lume și cine nu o schimbă

Astăzi este ziua cea mai lungă din an. Are 25 de ore. Aceste lucru este posibil pentru că România trece la ora de iarnă. Ceasurile au parcurs de două ori intervalul orar 3.00 – 4.00. Așa că, în total, duminica asta are 25 de ore.

Introdusă inițial ca o necesitate pentru reducerea costurilor cu energia electrică – în anii 70, în timpul crizei petroliere, economisirea energiei era aproape o obligație mondială – în 2018, acest motiv nu mai stă în picioare.

Folosirea becurilor care consumă puțin, faptul că ponderea consumului casnic și al companiilor pentru iluminat este sub 1% din total, dar mai ales impactul negativ al schimbării de două ori pe an asupra comportamentului uman au dus treptat la modificarea percepției despre schimbarea orei.

În 2018, sunt mult mai puține țări care schimbă ora decât țările care păstrează aceeași oră și iarna, și vara.

De jur împrejurul Globului, mai sunt 74 de țări care mai schimbă ora în 2018, față de 142 câte au folosit de-a lungul ultimelor decenii acest mecanism. 67 au renunțat. Iar alte 107 nu au avut niciodată oră de vară și oră de iarnă. Cele mai multe care mută încă limbile ceasurilor sunt în Europa, 49 de țări.

De fapt, alaltăieri erau 75 care dădeau ceasurile înainte sau înapoi, vara sau iarna. Însă Marocul a decis brusc acum două zile să lase ceasurile neschimbate.

Țări care schimbă ora   – 74 

Țări care nu schimbă ora  – 175

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Țări care au renuțat să mai schimbe ora  – 68

Cine renunță, cine merge mai departe

Argentina a renunțat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017.

Egiptul a trecut la schimbarea vară/iarnă în 2014, dar în 2015 a și renunțat, pentru că nu-i oferea deloc beneficiile scontate.

Există și țări care au în interiorul lor regiuni sau state care au pe teritoriul lor Ora de iarnă și alte regiuni în aceeași țară care nu schimbă ora. Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia au ambele sisteme.

Comisia Europeană a realizat o consultare publică în vara acestui an în toate țările UE și a primit 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre cei care au răspuns vor renunțarea la schimbarea orei.

Până în aprilie 2019, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să decidă dacă vor menține ora de vară sau ora de iarnă drept etalon pe care nu îl vor mai schimba.


Ciește și:

EXCLUSIV/Mesajul categoric al fostului șef ANAF care a declanșat Dosarul Transferurilor: „Cei care au scăpat să se ducă să dea acatiste! Aveam probe să-i trimit în instanță!”

Trei ani de la incendiul din Colectiv. Decizia care a condus la moartea a 64 de oameni. Pirotehnistul care a aprins artificiile a făcut declarații uluitoare despre ce s-a întâmplat în ultimele ore dinaintea tragediei

Close
Închide
  Close