Ciocolata stimuleaza mai mult inima si creierul decat sarutul, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici la cererea unei mari companii producatoare de dulciuri, informeaza telegraph.co.uk.
Cercetatorii au monitorizat creierul si inima mai multor cupluri indragostite pentru a masura activitatea cardiaca si cerebrala a acestora.
Dupa ce au fost rugati sa guste mai multe bucatele de ciocolata neagra, participantilor la studiu li s-a cerut sa-si sarute partenerii. Cercetatorii au descoperit ca nici macar cele mai pasionale saruturi nu au putut sa se ridice la inaltimea placerii produse de ciocolata.
Rezultatele studiului indica faptul ca, in momentul in care ciocolata se topeste in gura, toate regiunile creierului primesc un impuls mai intens si care dureaza mai mult decat excitarea mentala provocata de un sarut.
Ciocolata contribuie si la marirea ritmului cardiac. Unii participanti au inregistrat o crestere a pulsului de la 60 de batai pe minut la 140.
Profesorul David Lewis a declarat ca rezultatele i-au surprins pe cercetatori. ‘Ne asteptam ca ciocolata, mai ales cea neagra, sa provoace cresterea pulsului pentru ca produsul contine substante care stimuleaza inima, dar efectele puternice asupra creierului nu au fost anticipate’, a spus David. Lewis, care conduce in prezent o companie privata de cercetari, a adaugat ca in cazul unor voluntari ‘ciocolata a stimulat creierul si inima de patru ori mai mult decat sarutul’.
Desi femeile sunt mai mari consumatoare de ciocolata fata de barbati, ambele sexe au avut reactii similare in timpul testelor realizate la cererea companiei Cadbury.
Previne eficient atacul de cord
Ciocolata contine peste 30 % grasimi, 15 % proteine, restul fiind diverse arome, conservanti, lapte si alti compusi, praful de cacao reprezentand aproximativ 30 %. Lecitina, o fosfolipida, este nelipsita deoarece usureaza alunecarea particulelor de cacao si micsoreaza vascozitatea. Cercetatorii au constatat ca acest aliment contribuie doar in proportie de 2% la asimilarea grasimilor, cel mai mare aport avandu-l grasimile din carne, prajeli etc. Ciocolata nu e sanatoasa? Din contra… Contine substante hranitoare si vitamine, cum ar fi zincul, fierul, magneziul. Mai mult, in ciocolata se gasesc antioxidanti asemanatori celor din vinul rosu, care previn atacul de cord. Ceea ce nu este sanatos in ciocolata este zaharul, care poate produce carii sau alte probleme, in cazul unui consum exagerat. De asemenea, specialistii nu recomanda consumul de ciocolata la caini, datorita teobrominei aflate in ea, care le poate da indigestii.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!