Mergi direct la conținut »
VIDEO/
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

VIDEO/”Ciorba sărăciei” ajunge, zilnic, la 2.000 de persoane din Capitală cu venituri mici. Aproape 30.000 de bucureșteni au nevoie de ajutor

Numărul prânzurilor gratuite pe care le primesc cei mai săraci bucureșteni a crescut, de luni, cu 200 de porții. Ciorba pe care o oferă Primăria Capitalei s-a înmulțit, pentru a ajunge acum pe masa a 1.932 de persoane aflate în risc social. 

De Sorin Golea,

Persoane aflate în risc social sunt, în primul rând, bătrânii singuri care au venituri sub 600 de lei. Statul garantează fiecărui vârstnic o pensie minimă de 520 de lei.

Din 600 de lei, trebuie plătită întreținerea, lumina, gazul. Bătrânețea mai cere și medicamente… Din ce să își mai cumpere mâncare? Venitul minim garantat pentru persoanele cu vârsta sub limita de pensionare este de 141,5 lei. Și acestea au dreptul, conform legii, la o masă caldă gratis pe zi.

Primăria Muncipiului București oferă zilnic prânz gratuit în șapte tipuri de organizații și instituții care ajută persoanele aflate în risc social. Se distribuie 1.932 de porții. Dacă facem un calcul pe porția de ciorbă, care are în medie o jumătate de litru, rezultă că în București se distribuie zilnic cel puțin 966 de litri de ciorbă a sărăciei pe zi. Asta în condițiile în care numărul de pensii sociale în Capitală este, oficial, de 28.951. De asemenea, numărul beneficiarilor de venit minim garantat în Capitală este de 259 de persoane. Se vede clar că cele 1.932 de porții de mâncare sunt insuficiente pentru cei aproape 30.000 de săraci.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

În toată România ar fi nevoie de 438.400 de litri de ciorbă pentru persoanele aflate în risc social

Cazul Bucureștiului este unul fericit, în măsura în care asistența socială este mult mai dezvoltată decât în restul țării, iar numărul persoanelor paupere este mult mai mic în Capitală.

În Dolj, de exemplu, numărul vârstnicilor cu pensie minimă este de peste 23.000 de persoane, iar al celor cu venit minim garantat este de 13.712.

La nivel național, numărul pensiilor sociale a ajuns acum la 660.800, iar cel al veniturilor minime garantat a ajuns la 216.000. Adică ar fi nevoie, în total, de 876.800 de prânzuri gratuite, respectiv de 438.400 de litri de ciorbă a sărăciei pe zi în toată țara.


Citește și:

Ce ascunde virusul care afectează milioane de oameni din întreaga lume. România este o zonă endemică

Close
Închide
  Close