Dacă în alți ani, la porțile sătenilor din Păulești, Prahova, găseai găleți pline cu cireșe de mai, anul acesta oamenii abia dacă dacă vând câteva kilograme. Fructele nu s-au copt, iar multe s-au stricat din cauza ploilor. Cele care au rezistat, puține la număr, sunt, evident, scumpe.

La Păulești, un kilogram de cireșe costa între 15 și 20 de lei kilogramul, iar în piețele din marile orașe prețurile ajung și la 60 de lei pe kilogram. Acum, speranța celor care au livezi stă în cireșele care se vor coace în iunie.

Nici cu mierea nu prea avem noroc anul acesta. Florile de salcâm, de exemplu, au degerat! Toți apicultorii se plâng că se descurca din ce în ce mai greu, din cauza vremii tot mai capricioase. Anul acesta, singura lor speranță este mierea de rapiță.

Problemele generate de fenomenele meteo se reflectă deja în prețul cu care e vândută mierea: anul trecut, am plătit pe un borcan cu 30% mai mult decât în 2015!

De frig au suferit și legumele din solarii. “Plantele au fost în suferință. Și pomii, și celelalte culturi, mai ales tomatele, castraveții, ardeii, care iubesc căldura și soarele. Legumele vor apărea mai târziu”, susține dr. ing. Costel Vânătoru, cercetator la stațiunea de cercetare legumicolă Buzău.

Nici culturile de câmp nu au fost semănate la timp, din cauza frigului. Așa că legumele românești vor fi puține și scumpe anul acesta.

Video: Știrile TVR